Pánikbetegség?? - téma hozzászólásai
Pont Te Kellesz Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Pánikbetegség??


Létrehozta: kovacsjozsef
kecskes laszlo
2014-02-27
Kedves József!

Örülök annak, hogy döntésekre jutottál a nehézségeiddel kapcsolatban. Ez nagyon jó jel. Csak így tovább!
Én is minden jót és szépet kívánok neked és a családodnak!
Azt azért megjegyzem, hogy a "Pont te kellesz" projekt lejárása ellenére a honlap és az online tanácsadás nem szűnik meg. Szóval írhatsz máskor is! :-)
Üdvözlettel: Laci

Kedves Laci! Köszönöm a segítségedet! Lehet, h majd felkeresek egy személyi segítőt, ahogy tanácsoltad...de azt hiszem...
kovacsjozsef
2014-02-25
Kedves Laci!

Köszönöm a segítségedet!
Lehet, h majd felkeresek egy személyi segítőt, ahogy tanácsoltad...de azt hiszem véget vetek a mellékállásomnak, mert egy fokon túl már nem éri meg pénzért eladni az életet!
Köszönöm a segítségedet, és minden jót kívánok az elkövetkezendő években egész családodnak!:)

József
kecskes laszlo
2013-12-30
Kedves Kovacsjozsef!

Nagyon örültem, hogy válaszoltál, és köszönöm azt is, amiket személyesen nekem írtál. Köszönöm és igyekszem.
Figyelmesen elolvastam a válaszodat kétszer is, és elsőként az fogalmazódott meg bennem, hogy nagyon sok közös vonása van az életünknek. Bár most ezen a fórumon én vagyok a segítő és te a segített, ezért nem személyeskedhetek, de ezt fontosnak tartottam megjegyezni, azért is mert így talán még inkább empatikus tudok lenni veled. Nekem is van fő és mellékállásom, apa és férj vagyok, sokat vagyok a munkahelyemen, néha hétvégén is nélkülöz a családom, ez nekem is feszültségforrás, van lakáshitelünk (nem deviza) kb. egy év múlva jár le, és én sem „szoktam” félretenni a pénzt... :-) Szóval azt hiszem őszintén mondhatom, hogy megértelek. Többek között ezek miatt is nem tudtam most korábban válaszolni neked, ezért elnézésedet is kérem. No, ennyit a személyeskedésről.
Térjünk rá a kérdésedre. Azért javasoltam a múltkor, hogy keress fel egy pszichológust, vagy ha nem pszichológust, akkor legalább egy mentálhigiénés szakembert vagy lelkigondozót, lelkivezetőt, aki segíteni tud neked, mert úgy látom, hogy a te jelenlegi élethelyzetedben nem elegendő az, hogy ezen a fórumon néha írogatunk egymásnak. Van egy csomó ember akinek ez elég és megfelelő, de úgy látom, hogy Neked sokkal hasznosabb és hatékonyabb lenne, ha egy személyes segítővel lennél kapcsolatban. Mivel írtad, hogy te magad is segítő vagy, ezért biztosan tudod, mennyire fontos egy segítőnek a csoportos és egyéni szupervízió, valamint ezen felül a személyes lelki gondozás. Ezzel lehet megelőzni a kiégést, a munkahelyi és családi dolgok összemosódását, ezáltal tudja a segítő karban tartani saját mentális egészségét, stb. A lényeg, hogy emiatt mindenképpen keress meg valaki szakembert, aki elvállal legalább néhány találkozást veled, hogy egy kicsit ki tudd adni a felgyülemlett dolgokat magadból. Aztán hogy ebből valamiféle terápia lesz vagy csak egy-két elbeszélgetés, az már rajtad és a segítődön függ. Ezt én nem tudom megítélni, ezt majd a segítő fogja javasolni, és közösen egyeztek meg.
Tudom, hogy ez is plusz idő, amiből most neked a legkevesebb van, de hidd el, hogy megéri.
Hát ennyit tudnék most mondani. Ha bármiben tudok segíteni, akkor bátran írj vissza. Ha találtál már segítőt magadnak, akkor is nyugodtan írhatsz nekem, ha úgy gondolod. Sőt kíváncsi is vagyok, hogy hogyan alakul tovább a helyzeted. Szóval bátran írj nekem, bármi is van.
Remélem azért tudtál pihenni karácsonykor valamennyit és a családoddal lenni.
Kívánok nyugodtabb és békésebb újévet neked és a családodnak!
Üdvözlettel: Laci


Kedves Laci! Munkahelyi és egyéb elfoglaltságom megakadályozott eddig, hogy ránézzek válaszodra. Köszönöm azt, amit leír...
kovacsjozsef
2013-12-10
Kedves Laci!

Munkahelyi és egyéb elfoglaltságom megakadályozott eddig, hogy ránézzek válaszodra. Köszönöm azt, amit leírtál. Látszik, hogy szereted az embereket és komolyan veszed őket. Igen, azóta elmentem megcsináltatni egy EKG-t, ami nem hozott eredményt (szerencsére), az orvos szerint is keresnem kell a feltöltődési lehetőségeket, és addig is egy Magnézium+B6 vitamin kúrát javasolt, amit megtartottam, és a pihenésre is a múlt hónapban odafigyeltem. Szerencsére a kollégák is segítőkészek ebben. Be kell valljam, én is segítő szakmában dolgozom. Ez néha nagyon megterhelő tud lenni. Gyakran a munkabeosztásom napi 12 óráról szól, emellett van egy mellékállásom is, ahol szintúgy helyt kell álljak. Ehhez jön hozzá, hogy családom van. Tehát energiákat kell félretennem, hogy otthon is megfeleljek, mint férj és mint apa. A kikapcsolódást a barátokkal úgy kell belepréselnem az időbeosztásomba. Egy hónapban egyszer még vasárnapozok is a főállásom keretén belül, aztán hétfőtől kezdődik minden elölről. Sokszor nincs szabad hétvégém, így lefáradok, és alig vagyok otthon, ez is bánt. Legnagyobb örömforrásom, a kislányom gyakran alszik, mikor elindulok, és már alszik, mikor hazaérek. Néha olyan dührohamaim vannak, hogy legszívesebben rúgnék, ütnék valamit...de nem tudom sehol levezetni. Régen sokat mozogtam, kerékpároztam, edzettem, ami hiányzik, de most egyszerűen nincs rá időm. Ehhez jönnek anyagi gondjaink. Lakáshitelt fizetünk (szerencsére nem deviza...és egy év múlva kezd majd lassan csökkenni a tartozásunk), de ezek is aggasztanak. Félre szeretnék tenni a gyermekeimnek, de nincs miből. Egyfolytában az anyagiakon járnak a gondolataim. Mit tanácsolsz? ...A pszichológus gondolata egyszerűen zseniális! Komolyan. Nekem eszembe nem jutott volna, hogy ilyen állapotban vagyok, ennyire komoly lehet a baj. Derűvel tudom szemlélni a helyzetemet, mert egy megoldási, kezelési módot nyújtottál, amit én, mivel körbe-körbe járok saját magam és körülményeim közt megkötözötten, nem is vettem számításba lehetőségként. Terápiát javasolsz, vagy egy egyszeri ülés is megteszi szerinted?
kecskes laszlo
2013-10-13

Kedves Kovacsjozsef!

Az előző beszélgetéseinkben is rendre valamilyen pszichés eredetű testi problémával kapcsolatban kérdeztél, amely kérdéseid összefüggésben voltak a stresszes életviteleddel. Volt, hogy pszichoszomatikus tüneteid voltak(szemrángás), később volt, hogy a kiégéssel kapcsolatban volt kérdésed, most pedig a pánikbetegséggel kapcsolatos. Ezek összessége arra enged következtetni, hogy a stresszes életviteled különböző pszichoszomatikus tüneteket idéz elő, amelyek egy-egy betegség kialakulásának fenyegető lehetőségét vetítik előre. Ez lehet vélt vagy valós betegség is, ezt én sajnos nem tudom ezen a kommunikációs csatornán keresztül megállapítani.
Mindenesetre azért két javaslatom is lenne.
Egyrészt - amiről már korábban is „beszéltünk” - csökkenteni kellene a stresszforrások számát, vagy azok intenzitását. Kevesebbet kellene bevállalni, többet pihenni, szigorúbb határokat tartani a munka és a pihenés, kikapcsolódás között, stb. Ezzel kapcsolatban többet tudnék mondani, ha esetleg egyszer részletesen írsz a munkakörülményeidről és a családi helyzetedről.
A másik javaslatom az lenne, hogy keress egy pszichológust, aki akár már egy-két személyes találkozás után is meg tudja állapítani, hogy mi a pontos helyzet a pszichés és mentális egészségi állapotoddal.
A pánikbetegség kialakulása nem föltétlenül van összefüggésbe a stresszel, bár az igaz, hogy a stressz hajlamosító tényező.
No de mi is igazából a pánikbetegség? A pánikbetegség legfőbb jellemzője a pánikrohamok rendszeres megjelenése és a rohamok után a további rohamok kialakulásának lehetőségétől való szorongás. A pánikroham jól körülírható időszak, intenzív félelemmel, halálfélelemmel és testi tünetekkel. A roham hirtelen tör rá a betegre és általában 10-15 percig tart. A pánikroham tünetei az alábbiak lehetek:
Heves szívdobogás, szapora szívverés
Verejtékezés
Remegés, reszketés
Légszomjérzés vagy fulladásérzés, fuldoklásérzés
Mellkasi fájdalom vagy diszkomfort
Hányinger
Szédülés, bizonytalanság vagy ájulás érzése
Derealizáció (az irrealitás érzése)
Az önkontroll elvesztésétől vagy a magőrüléstől való félelem
Halálfélelem
Zsibbadás, bizsergés vagy érzéketlenség, főleg a végtagokban
Hidegrázás vagy kipirulás
Ezek a tünetek közül legalább 4 vagy több kell, hogy teljesüljön ahhoz hogy pánikrohamról és így pánikbetegségről beszélhessünk.
A pánikbetegség vagy pánikzavar társulhat agorafóbiával is, ami nagyon röviden azt jelenti, hogy a pánikrohamok gyakran olyan helyzetben jelentkeznek, amikor nagyobb tömegben van az illető beteg és nehéz vagy kínos az elmenekülés lehetősége, pl. tömegközlekedésben, sorban állásban, hídon, tömegrendezvényen. Ezeket a helyzeteket a pánikbetegek gyakran el is kerülik.
Röviden ennyit mondanék a pánikbetegségről. Ebből talán már körvonalazódhat számodra, hogy vajon tényleg erről van-e szó nálad.
A mellkasi szorítás, szúrás nagyon sokféle más betegség tünete lehet. Tehát ha ez tényleg gyakori nálad és nem pánikbetegségről van szó, akkor javaslom, hogy fordulj orvoshoz és vizsgáltasd ki.
Ha bármi további kérdésed lenne, bátran írj!
Addig is jó egészséget és nyugodtabb életet kívánok!
Üdvözlettel:
Laci

Kedves Laci! Több alkalommal is előfordult, hogy szorítást, szurkálást éreztem a mellkasomban. Ez lehet pánikbetegség? A p...
kovacsjozsef
2013-10-04
Kedves Laci!

Több alkalommal is előfordult, hogy szorítást, szurkálást éreztem a mellkasomban. Ez lehet pánikbetegség? A pánikbetegség leküzdésében segít a stressz csökkentése?

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-04
Ke Sze Csü Szo Va
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30