zavartság közönség előtt - téma hozzászólásai
Pont Te Kellesz Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

zavartság közönség előtt


Létrehozta: eszter0825
kecskes laszlo
2013-12-04
Kedves Eszter0825!

Örülök, hogy írtál, mert ez azt jelenti, hogy felismerted a problémádat, szembenéztél vele és meg akarod oldani. Ez már fél siker. :-) Itt kezdődik a jó megoldás!
Zavartnak érzed magad, amikor más emberek előtt kell megnyilvánulnod. Valamit szeretnél megmutatni az igazi önmagadból, de pont e miatti izgulásod következtében ez rendszeresen meghiúsul, és bár szeretnéd, de nem tudod megmutatni önmagad. Nem tudsz felszabadult, könnyed, természetes lenni és lámpalázad van, amikor bármilyen módon produkálnod kell magad, és rajtad a „világ szeme”.
Nos, ezekkel az érzésekkel nem vagy egyedül. Valahol a kamaszkor alatt szinte mindenki átesik valami hasonló problémán, kisebb vagy nagyobb mértékben. Illetve legtöbben csak ennek részterületein esnek át: pl. csak hangszeren való játszás közben, vagy csak egy másik nemű kortárssal való beszélgetés közben, vagy pl. idősebb tekintélyes felnőttekkel való beszélgetés közben.
Vehemensebb, magabiztosabb fiataloknál ez kevésbé fordul elő, de aki személyiségileg is eleve kevésbé magabiztos és kevésbé exhibicionista annál gyakrabban előfordul ez a fajta túlzott lámpaláz.
A személyiségtípus hajlamosító tényezői mellett tulajdonképpen az önbizalomhiány, a kisebbségérzés és a kompetenciatudat vagy kompetenciaérzés hiánya húzódik meg a jelenség hátterében. Amikor egy ilyen szituációba kerülsz, egyfajta kisebbségi érzés lesz úrrá rajtad, nem tudatosan, hiszen az értelmeddel tisztában vagy vele, hogy képes vagy valamit megcsinálni, eljátszani, bátran és természetesen megnyilvánulni, és tudod, hogy egyenrangú vagy, de a tudatalattid mégis mást sugall, és mást tesz, és az sokkal erősebb a tudatodnál. A tudatalattid azt mondja, hogy te még nem vagy elég érett, a veled szemben álló személy, nagyobb, tekintélyesebb, kompetensebb, mint te, és te nem érsz fel hozzá. Ez az egész pedig lámpalázassá tesz. A lámpaláz következtében pszichoszomatikus tüneteid is lesznek, ami azt jelenti, hogy a tested elkezd erre a lelkiállapotra reagálni. A tenyered elkezd izzadni, beszorul a tüdődbe a levegő, remegni kezd a hangod, remegni kezd a kezed, vagy a lábad, az ujjaid kicsit görcsösebbek lesznek, hebegni-habogni kezdesz, hirtelen elfelejted, hogy mit akartál mondani, és így nem tudsz kinyögni egy értelmes, kerek, egész mondatot. Nem csoda, hogy a hangszered sem úgy szól, ahogy kellene.
Remélem jól írtam körül a problémát... :-)
Azt gondolom nincs különösebb ok az aggodalomra, mert egy kis odafigyeléssel valamikor szépen lassan ki fogod nőni ezt a túlzott lámpalázat. Sajnos nem írtad meg, hogy hány éves vagy, de kb. 25-30 éves korodra biztosan lényegesen enyhülni fog ez a tünetegyüttes. De gondolom szeretnéd ezt mielőbb legyőzni, hogy a fiatalkorod ne azzal teljen, hogy rendszeresen lúzernek kelljen érezned magad.
Akkor lássuk mit tehetnél.
Először is a probléma esetleges kisgyermekkori gyökereit kellene fölkutatni. A lélektan az ilyen jellegű problémák esetében mindig kisgyermekkori élményeket, vagy hiányélményeket vél felfedezni. Szóval az első feladat az lenne, hogy reflektálj azokra az érzésekre, gondolatokra és belső hangokra, amelyek a lámpaláz fellépése közben a fejedben megjelennek. Megfigyeled magadban ezeket az érzéseket, hangokat, akkor arra próbálj odafigyelni, hogy milyen múltbeli eseményekből találkoznak ezeket. Honnan jönnek esetleg azok a hangok, amelyek azt mondják neked, hogy te kicsi vagy..., te még nem értesz ehhez..., te nem vagy olyan jó mint... , te buta vagy ehhez... stb.
Ezekre kellene reflektálnod, és ha megtaláltad ezeket a múltbeli élményeket, akkor ezekkel kellene dolgoznod, hogy ezeken felülkerekedj, hogy esetleg megbocsáss annak, aki ezt mondta neked, és tudatosítsd magadban, hogy te már nem vagy kicsi, te már felnőtt vagy, kompetens vagy, stb.
A második faladat, a tudatosítás. Mielőtt belekerülnél a kritikus szituációba (pl. hangszeróra, beszélgetés egy fiúval), előtte tudatosítsd magadban, hogy most egy ilyen helyzet jön, amiben te lámpalázas szoktál lenni. Próbálj meg erőt, bátorságot és önbizalmat gyűjteni magadban. Gondolj arra, amikor egyszer sikerült jól „szerepelned”, hogy hidd, hogy te most is tudsz jó lenni, és nem vagy lúzer. Nyugodj meg, hogy attól még te nagyon értékes ember vagy, hogy ezt nem mindig sikerül megmutatnod másoknak, és attól még te szeretni való vagy. Sőt, biztosan van olyan fiú, akinek pont egy ilyen kicsit félénk, kicsit lámpalázas lány tetszik, mert ez aranyos... és ezért pont melletted tudja magát ő férfinak érezni.
A harmadik feladat, pedig az lenne hogy menj elébe a dolognak. Az elébe menést többféle módon is teheted. Az egyik, hogy egy lámpalázas helyzetet megelőzve a jelenlévőknek elmondod, hogy te ilyenkor izgulni szoktál és hogy ilyenkor nem minden sikerül úgy, ahogy te azt szeretnéd. Tehát menj elébe, és mond el, hogy te ilyen vagy és kész, nincs ebben semmi. Ezzel máris fittyet hánytál a lámpalázra. Pl. ha elmész a hangszerórádra, akkor mond le a tanárnak, hogy otthon tökéletesen kigyakoroltad a darabot, de ilyenkor mindig lámpalázas vagy és nem fog úgy menni, ahogy otthon, és kéred, hogy legyen megértő. Egy másik, lehetőség, hogy tervezetten menj bele egy lámpalázas szituációba. Pl. mielőtt találkozol egy fiúval, aki beszélgetni akar veled, akkor előtte magadban előre fogalmazz meg kérdéseket, amiket majd föltehetsz neki, vagy sejtheted, hogy miről fogtok beszélgetni, akkor előre fogalmazz meg magadban válaszokat is. Pl. amikor majd a fiú a hobbidról kérdez, akkor tervezd el, hogy mit és hogyan fogsz válaszolni. De akár reakciókat is eltervezhetsz, hogy mely szituációra hogy fogsz majd reagálni.
De ezt a két dolgot kombinálhatod is, hogy pl. el is mondod a fiúnak őszintén, hogy te izgulós vagy és hogy ne vegye zokon, hogy néha kicsit össze-vissza beszélsz, de hogy ez egyébként nem azért van, mert hogy ő tetszene neked vagy ilyesmi... És ezen felül előre eltervezed a beszélgetést magadban, és ennek következtében magadhoz képest sokkal jobban fogod lereagálni az egész szituációt. Így a végén a fiú még meg is fog dicsérni, hogy nem is vagy te olyan izgulós, meg béna, mint ahogy azt előrebocsátottad, tök jófej vagy! :-)És ez máris egy pozitív élmény, amelynek emlékéhez legközelebb bátorításul vissza is nyúlhatsz, így erősítve az önbizalmadat.
Ennyit szerettem volna mondani így első körben! Remélem tudtam segíteni!
Légy bátor és próbálkozz! Szítsd fel magadban az önbizalmat!
Ha bármi további kérdésed lenne, írj bátran, de egyébként is szívesen fogadok egy rövid visszajelzést.
Addig is ügyes légy és ne izgulj! Te egy nagyon értékes ember vagy!
Üdvözlettel:
Laci


Szervusz! Az a problémám, hogy ha emberek előtt kellene csinálnom valamit, rögtön zavarba jövök és minden ki megy a fejemből. ...
eszter0825
2013-11-27
Szervusz!
Az a problémám, hogy ha emberek előtt kellene csinálnom valamit, rögtön zavarba jövök és minden ki megy a fejemből. Például otthon teljesen jól játszom a hangszeremen, mikor a tanár előtt kellene játszanom, akkor meg teljesen béna a hangja mert zavarban vagyok. Vagy mikor egy fiú oda jön hozzám, mindegy hogy tetszik-e vagy sem, és kedves velem vagy csak udvarias, én rögtön elpirulok, hülyeségeket kezdek mondogatni, és bénázok. Miért van ez és mit lehet tenni ellene?

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-04
Ke Sze Csü Szo Va
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30