"út, igazság, élet" - HIT ÉS VALLÁS - téma hozzászólásai
Pont Te Kellesz Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

"út, igazság, élet" - HIT ÉS VALLÁS


Létrehozta: kecskes laszlo
Mire jó a hit? Segíti-e a hit a mentális egészségünket? Mire jó a vallásosság? Van-e Isten? Milyen az Isten? Ha Isten jó és mindenható, akkor miért van rossz a világban? Miért engedi Isten ártatlan emberek halálát? Melyik vallás az igaz? Mi a kereszténység lényege? Mi a helyzet az egyházzal? Miért nem nősülnek a katolikus papok? Honnan van az egyháznak pénze? Miről szól a Biblia? Meghamisították a Bibliát valamikor? Kicsoda igazából Jézus? Jézusnak volt felesége? A hit és a tudomány szemben áll egymással? Teremtés kontra evolúció? Van-e túlvilág? Van-e pokol és mennyország? Létezik-e sátán? Léteznek-e angyalok? Mit ünneplünk karácsonykor, húsvétkor, pünkösdkor, mindenszentekkor? Ha ezek a kérdések közül Te is feltennél vagy megválaszolnál néhányat, akkor ne habozz, írj, kérdezz!

kecskes laszlo
2013-05-31
Kedves Hikerman!

Először is tisztázni kellene, hogy te mit értesz meditáció alatt, és hogy ennek fényében pontosan milyen meditáció tanulására gondoltál.
Nagy vonalakban vázolnám a lehetőségeket:
-A meditáció, mint kiüresedés alapvetően egy buddhista fogalom. A meditáció segítségével a buddhista hívő igyekszik kiüresíteni önmagát, hogy a vágyaitól teljesen megtisztuljon és így elérje a teljes nyugalom, vagyis a nirvana állapotot. Az ilyen fajta meditáció célja, hogy az ember ne valamire összpontosítson, hanem pont hogy a semmire, vagyis teljesen kiüresedjen az elméje.
-A meditáció, mint keleti ima sokszor úgy is megjlenik a buddhizmus, de főleg a hinduizmus egyes ágaiban, mint az istenségbe vagy a világlélekbe való belemerülés, az adott istenség nevének meditatív ismételgetésével.
-A meditáció a „new age” szellemi áramlattal a 20. század folyamán megérkezett a nyugati világban is és mindenki kénye-kedve szerint formálta saját ilyen-olyan szinkretista vallásfelfogása szerint. Szóval sokféle formában megjelenik, pl. az agykontroll, az ezotéria, a jóga, olykor természetgyógyászat, és egyéb „new age”-es csoportosulásokban, irányzatokban. Én magam sokszor a mantra meditációval találkozom, amikor az emberek valamit szeretnének elérni, és ennek érekében egy mantrával (egy pozitív tartalmú mondattal, pl. „Ma sok pénzt fogok keresni.”) meditálnak, ezt mondogatják magukban, hogy azt a dolgok, amit szeretnének, bevonzzák az életükbe. Ez tulajdonképpen egy mágikus módszernek is tekinthető.
-Van egy kifejezetten olyan „new age”-es irányzat is, hogy Transzcendentális Meditáció, vagy röviden TM, amelyet egy bizonyos Maharisi Mahes alapított. Ők pl. többek között a viág békéért meditálnak...
-A meditációnak van keresztény értelme is:
A meditáció, mint egy hosszasabb mélyebb lelki elmélkedés, egy csendes, imádságos légkörben történik pl. egy hitigazságról, Jézus személyéről, Isten szeretetéről, stb.
A meditáció, mint szemlélődés (kontempláció): ez hasnló az előzőhöz, de ennek kifejezetten az a lényege, hogy Jézus életének egy számunkra fontos eseményét úgy elmélkedjük át és szemléljük lelki szemeinkkel, hogy az a mi lelki életünkre pozitívan hasson, megtérésre, változásra indítson. Ezt a fajta imaformát a jezsuita szerzetesek alkalmazzák. Bár egyes jezsuiták manapság ezt, a meditáció más formáival is ötvözik.
Keresztény meditációnak tekinthetjük azt is, amikor nem elmélkedünk semmin, csak pusztán vagyunk, Isten jelenlétében vagyunk, és csak erre a jelenlétre összpontosítunk. Ennek a lényege, a buddhista kiüresedéssel szemben pont az, hogy bár önmagunkat kiüresítjük, de helyébe Isten szerető jelenlétével akarunk megtelni.
Hát nagy vonalakba, a teljesség igénye nélkül, így lehetne összefoglalni a meditációt, mármint, ami kb. ma, Magyarországon ismeretes vagy elérhető belőle.
Ezek közül te melyikre gondoltál?
Tulajdonképpen mire lenne szükséged, amikor azt mondod, szeretnél medictációt tanulni? Mire vágysz igazán? Tudásra, összpontosításra, jobb koncentrációra, nyugalomra, belső békére, önuralomra, hitre, transzcendens tapasztalatra, valamilyen lelki élményre, feltöltődésre? Mit vársz? Ezeket azért kérdezem, mert ha ezt letisztázod magadban, akkor tudni fogod, hogy hol keress, vagy hova fordulj.
A kérdésedre konkrétan nem tudom a választ, mert nem vagyok Székesfehérvári, én az ország másik felében lakom. Úgyhogy sajnos ebben nem tudok segíteni neked. Én is csak azt tudom, hogy fellapozom a „mindent tudó” internetet, és keresek:
A „meditációs csoport Székesfehérvár” keresésre egy találat érkezett, egy bizonyos dr. Kökényes Marianna, állítólag foglalkozik ilyennel Székesfehérváron. Nem tudom, hogy ki ő, a leírás alapján úgy tűnik, hogy valamilyen pszichoterapeuta. (De, azért az ilyennel nagyon vigyázni kell, mert az is lehet, hogy valami kuruzsló, aki valamelyik természetgyógyász vagy ezoterikus állítólagos magánegyetemen szerzett magának doktori címet, aki aztán belevisz téged a szellemi susnyásba és még a pénzedet is lenyúlja, hogy azután a „susnyásban” rád akadt rontásokat leszedje rólad. Bocsánat a szarkasztikus hangvételért, de az ilyesmiről személyes negatív tapasztalataim is vannak.)
Komolyra fordítva a szót, őszintén tanácsolom neked, hogy vigyázz a meditációval kapcsolatos keresgélés folyamán, mert a „new age” szellemileg igen ingoványos terület. Olyan, mint egy élőmocsár: ha belekerülsz, utána minél jobban kapálózol benne, annál jobban belesüllyedsz. Szóval csak óvatosan. Egyébként a meditáció, ahogy fentebb is láthattad, vallásilag nem semleges dolog, ezért had kérdezzem meg: vallásos vagy? Milyen vallásba, felekezetbe tartozol? Mennyire gyakorlod a hitedet?
Remélem azért mindezzel tudtam egy kicsit segíteni a tájékozódásban.
Kérlek válaszolj a kérdésekre és azután talán többet is tudok segíteni.
Addig is légy jó!
Üdv: Laci


Szia! Olyan kérdésem lenne, hogy Székesfehérváron tudsz -e esetleg olyan helyet, ahol a meditációra tanítanak ill. ilyen jellegű "k...
hikerman
2013-05-29
Szia! Olyan kérdésem lenne, hogy Székesfehérváron tudsz -e esetleg olyan helyet, ahol a meditációra tanítanak ill. ilyen jellegű "klub" működik?

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-04
Ke Sze Csü Szo Va
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30