DROG, ALKOHOL, ROCK&ROLL - téma hozzászólásai
Pont Te Kellesz Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

DROG, ALKOHOL, ROCK&ROLL


Létrehozta: kecskes laszlo
Kellenek ezek, hogy kicsit jól érezd magad? De mit, mennyit, hogyan, hol és mikor, hogy ne legyen belőle baj? Mit tegyél ha látod, hogy kezd kicsúszni a kezedből az irányítás? Vagy ha látsz másokat a lejtőn elindulni? Írj!

kecskes laszlo
2013-09-20
Kedves Sorcerrer!

Először is elnézésedet kérem, hogy idáig nem válaszoltam, de sajnos a tanév elejei rendkívül sűrű teendőim és családi okok miatt nem jutottam oda, hogy írjak. Sajnos még most sem tudok hosszabban írni, de igyekszem azért érdemben válaszolni. De konkrét tanácsot én sem igazán tudok adni, csak javaslatot tudok mondani, hogy talán hogyan kellene hozzáállni ehhez a nehéz helyzethez. Igen nagy teher lehet ez az egész családotokra nézve, tényleg nem csoda ha tanácstalanok vagytok.
Ami talán a legfontosabb, hogy akár mi is van, ne szakítsátok meg vele a kapcsolatot. Legalább azt kellene elérni, hogy rendszeresen tudjatok vele telefonos kapcsolatot tartani, mondjuk havonta legalább egyszer. Fontos, hogy ő érezze, hogy ti szeretitek, hazavárjátok és rátok mindig számíthat. Szóval legyetek szeretetteljesek iránta, de ugyanakkor határozottak is abban, hogy ez így nincs rendben, ahogyan ő él. Nem érdemes telefonban vitatkozni, veszekedni a részletekről, csak az a lényeg, hogy érezze a biztos támaszt, a szeretetet, és azt, hogy ti nem értetek egyet az ő „kalandos” életvitelével. Ebben kell kitartanotok, akár évekig is, és persze a buzgó imádságban.
Annak ellenére, hogy őt befolyása alatt tartja az a bizonyos férfi, ő mégiscsak egy felnőtt ember, eredetileg a saját akaratából került ebbe a helyzetbe. Talán az is egy kicsit segíthet, ha ezt ti is tudatosítjátok magatokban és ezt felé is kommunikáljátok, hogy akár mi is van, ő egy felnőtt, felelős ember. Neki kell meghoznia a döntést, hogy meddig jó neki így élnie. És azt is fontos, hogy érezze, hogyha – a helyzet bonyolultsága ellenére – mégis úgy dönt, hogy kilép ebből az egészből, akkor ti mindent megtesztek azért, hogy ő biztonságban haza tudjon jönni.
Első körben, röviden, ennyit tudnék javasolni. Persze nyilván nem látok bele mélyebben a helyzetbe, de ha jobban körül írod a nővéred és a szüleid kapcsolatát (a múltat is beleértve), talán az okokra is jobban rálátást kaphatunk.
Köszönöm a türelmedet és egyáltalán, hogy írtál, és várom a válaszod, illetve ha azóta történt valami fejlemény, és érdemesnek tartod megosztani velem, akkor azt is szívesen várom. Továbbra is igyekszem (az eddigihez képest remélhetőleg gyorsabban) a válaszommal támogatni a családotokat ebben a nehéz helyzetben.
Sok erőt, kitartást kívánok neked és a szüleidnek! Imádkozzatok, az tart meg titeket és a nővéredet is!
Üdvözlettel:
LaciKedves Laci! Egy súlyos problémával fordulok Hozzád, ami komoly terhet ró az egész családomra, és amire eddig sajnos nem tu...
Sorcerrer
2013-08-30
Kedves Laci!

Egy súlyos problémával fordulok Hozzád, ami komoly terhet ró az egész családomra, és amire eddig sajnos nem tudtunk megoldást találni, így a tanácsodat kérem. Nem akarok hosszas taglalásba bocsátkozni, mert a rövid lényeg leírásával is meglehetősen pontosan felmérhető a helyzet szerintem.

A nővérem immáron hat éve, hogy szerencsét próbált és kiment külföldre dolgozni. Eleinte Ausztriába, majd Németországba, most épp Hollandiában van - hogy miért, azt hamarosan részletezem. A probléma két dologból fakad: az egyik, hogy a nővérem rendkívül makacs és önérzetes ember, és igazán sosem kívánt "meghajolni a szülői akarat előtt", így serdülőkortól fogva elég sok veszekedés és meglehetősen feszült viszony volt édesapám és közte. A másik kvázi ebből következik: ugyanis elég rossz társaságokhoz is csatlakozott, meglehetősen hedonista életmódot folytat - talán még ma is.

A fő probléma abból fakad, hogy a nővérem egy nagyon "necces" emberrel állt össze, aki teljesen manipulálja és ellenünk is fordította, ráadásul elég sok rosszba is beleviszi őt, így már lassan egy éve nem is tartjuk a kapcsolatot (nem is tudjuk, mert se a pontos lakhelyét, se a telefonszámát nem tudjuk, mindig ő keres, ha keres minket és letiltott számon). Próbáltuk meggyőzni; ha baj volt, kisegítettük, de mindig ugyanott kötött ki - ennél a srácnál, aki teljesen magához láncolta. Sajnos bele is keverte egy-két illegális dologba is, és ez csak fokozza a kötődést. Ráadásul a srác miatt kell folyton "vándorolnia" is.

Tanácstalanok vagyunk, nem tudjuk, mit tehetnénk még: a józan érvek, a kérlelés-könyörgés, az enyhe fenyegetés egyaránt hatástalan volt. Hiába próbálnánk meg esetleg "erőszakkal" hazahozni és itthon tartani (ami egyébként távol is áll tőlünk), mert bizonyára megtalálná a módját, hogy visszamenjen.

Szerinted mit tehetnénk - azon kívül, hogy imádkozunk a nővéremért -, hogy bármi változzon?

Válaszodat előre is köszönöm!

Üdv:
Sorcerrer
kecskes laszlo
2013-07-29
Kedves Mónika!

Az előző válaszomban említett pdf fájlt lehet hogy nem a felső menüben találod, hanem az oldal legalján a "LETÖLTHETED!" menüpontra kattintva találod meg. Ez azért van mert mind három régiónál kicsit más a weboldal elrendezése.
Minden jót!
Üdv: L

Szia! Egy lány ismerősömnek drog problémái vannak és szeretnék segíteni neki. Azt szeretném megkérdezni, hogy az országb...
kecskes laszlo
2013-07-26
Kedves Mónika!

A kérdésed kapcsán feltettünk a honlapunkra egy pdf fájlt (a felső menüben a letölthető anyagok menüpontban a szenvedelybetegellatok-elerhetosege című pdf fájl) melyben nagyjából az összes magyarországi drogambulancia valamint prevenciós intézmény, és különböző szervezetek, amelyek a drogproblémával kapcsolatban segíteni tudnak, mindenféle elérhetősége megtalálható.
Ez a lista valószínűleg néhány évvel ezelőtt készült, mert például tavaly nyáron nyílt egy a református egyház által fenntartott drogambulancia Dunaújvárosban, és az még nincs rajta ezen a listán. Ennek alább bemásolom az elérhetőségét:
MRE Dunaújvárosi Drogambulancia, 2400 Dunaújváros, Petőfi Sándor u. 1., Telefon: 25/788-962. Mobil: +36 30/490-9326. Email: info@ujdrogambulancia.hu , ujvaros@drogproblemak.hu

Nagyon szép tőled, hogy igyekszel segíteni. Elég szűkszavúan írtál a barátnődről, aki segítségre szorul. A segítségnyújtáskor fontos figyelembe venni, hogy ő is felismerte-e a problémáját és ő is akarja-e vagy kéri-e tőled a segítséget, vagy pedig egyenlőre csak te látod rajta, hogy segíteni kellene neki, de ő még nem látta be, hogy a tűzzel játszik. Ez utóbbi esetben valószínű kicsit nehezebb dolgod lesz vele. Ez befolyásolhatja azt is, hogy esetleg milyen segítséget keress neki: pl. ha súlyos drogosról van szó, aki már maga is belátja, hogy segítségre szorul, mert így nem tud tovább létezni, akkor valamely drogambulancia lehetne a megoldás, de ha még nem annyira súlyos a helyzet, de látszik hogy a lány a csúszós lejtőn áll a droggal, akkor talán az elterelést végző intézmények nyújthatnak segítséget. Van egy ilyen csúnya kifejezés, hogy drogkarrier. A segítség kiválasztása szempontjából tehát nem mindegy, hogy hol tart a „karrierje”.
Azt is érdemes tudni, hogy a drogambulanciák sem mindig eredményesek a drogos kliens hosszú távú drogtisztaságát illetően. Általában hosszú távon az egyházi vonatkozású drogambulanciák tudnak tartós eredményt elérni egy-egy drogosnál a holisztikus szemléletből kifolyólag: mert nem csak a test és az elme tisztaságát segítik elő, hanem a lélekre is hatnak. Sok olyan drogos vagy szenvedélybeteg tanúságtételét hallottam már, akik úgy tudtak kitartani a végső drogtisztaság mellett, hogy megtalálták a lelki nyugalmukat a hit által, és így az életük értelmét. Mert a hit által, a lelki üresség és keresés helyét (amelyet korábban a drogokkal és az alkohollal próbáltak elfedni vagy kitölteni) az Istenbe vetett hit töltötte be, és ezáltal az élet értelmére is rátaláltak, amely gyökeres változást hozott számukra. Ugyanis köztudott, hogy a szenvedélybetegség elsősorban nem biológiai függőségen alapul, hiszen az csak egyik súlyosbító mellékhatása a problémának, hanem mentális és lelki alapú ez a betegség.
Ha esetleg a segítségre szoruló barátnőd egy komoly elhatásozást tud hozni, hogy egészen megváltoztassa az eddigi életét és úgy érzi, hogy a drogból csak egy mély, gyökeres lelki változással tud kijönni, akkor érdemes egy egyházi drogambulanciát választani. Magyarországon a Református Egyház tart fönn több ilyet, pl. a fent említett dunaújvárosit is. Ezeknek az otthonoknak a vezetőjétől Victorné Erdős Esztertől hallgattam egyszer egy előadást, és nagyon hitelesnek tűnt. Az előadást követően két drogból megtért fiatal is tanúságot tett, akik a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthonából jöttek, Ráckeresztúrról.
Ennek az otthonnak az elérhetősége sincs a pdf-es listában, úgyhogy azt is ide másolom: MRE Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthon, Ráckeresztúr 2465, Rákóczi Ferenc u. 45., tel: +36 25 522 100, e-mail: info@kimm.hu, honlap: http://drogterapia.hu/
Egy másik kiváló lehetőség katolikus részről pedig a Cenacolo Közösség, amely egy kiterjedt katolikus közösség, amely a világ számos országában tart fenn olyan közösségi házakat ahová drogos fiatalokat várnak, akik testi és lelki megújulásra éhesek. Idén februárban a Bosznia-Hercegovinai Medjugorje Mária kegyhelyen volt szerencsém személyesen járni az ottani közösségi házba és megimesrkedni ezzel a közösséggel, ahol szintén fiatalok tettek tanúságot a drogból való csodálatos megtérésükről, amelyet a Cenacolo Közösségnek köszönhetnek. Sajnos a Cenacolo-nak még nincs Magyarországon közösségi háza, de ettől függetlenül nekem is vannak magyar ismerőseim, akik Olaszországban, Horvátországban vagy éppen Boszniában ebben a közösségben élnek. Sikerült megszereznem a közösség magyar képviselőjének és kapcsolattartójának a telefonszámát, beszéltem is vele telefonon néhány szót ez ügyben:

Péter Kálmán
06 30 6130035
Alább pedig a közösség honlapját láthatod, valamint két magyar cikket ami a közösségről szól.
http://www.comunitacenacolo.it/index.asp?idlingua=2
http://www.karizmatikus.hu/kapcsolatok/kozossegek/317-a-cenakolo-koezoesseg
http://ujember.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7841:cenacolo-a-szenved%C3%A9lybetegek-k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9ge

Remélem ezzel a néhány infóval tudtam neked segíteni! Sok erőt és kitartást kívánok ehhez a nem könnyű faladathoz!
Továbbra is írj bátran, ha bármi ilyesmiben szükséged van segítségre!
Üdvözlettel:
Laci


Szia! Egy lány ismerősömnek drog problémái vannak és szeretnék segíteni neki. Azt szeretném megkérdezni, hogy az országb...
Monika
2013-07-26
Szia!

Egy lány ismerősömnek drog problémái vannak és szeretnék segíteni neki. Azt szeretném megkérdezni, hogy az országban hol található olyan rehabilitációs intézmény ahova irányítani tudnám Őt?
Válaszod előre is köszönöm!

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-04
Ke Sze Csü Szo Va
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30