"azért vagyunk a világon..." - ÉLETCÉL - téma hozzászólásai
Pont Te Kellesz Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

"azért vagyunk a világon..." - ÉLETCÉL


Létrehozta: kecskes laszlo
Egyetlen egy közlekedési eszköz sem indul el cél nélkül: hajó, repülő, vonat, busz, gyalogos, ember? Mi az életed értelme és célja? Minden kérdés között talán ez a legfontosabb, legegyszerűbb és legbonyolultabb, legmélyebb és legnagyobb. Ahhoz, hogy mentálisan egész(séges) legyél, legalább nagyjából tudnod kell erre a kérdésre válaszolni, mert ez a válasz adhat irányt az életednek, ahogy az iránytű a vándornak. Mit gondolsz erről?

kecskes laszlo
2013-03-09
Kedves Kartoff3l3234!
Először is elnézésedet kérem, hogy ilyen hosszú ideig nem válaszoltam, de sajnos az elmúlt hetekben technikai problémák voltak az e-tanácsadás fórumunkkal, és ráadásul a múlt héten külföldön tartózkodtam. De most már itt vagyok és válaszolok ezekre az igen komoly és fontos kérdésekre. Köszönöm a türelmedet.
Először nézzük az első kérdésedet: miért vagyunk a világon?
Van egy gondolat kísérlet, amit bárki el tud végezni saját magán vagy másokkal beszélgetve. A kísérlet lényege hogy a kísérleti alany egyik hétköznapi helyzetéből indul ki, és mindig rákérdez, hogy azt a valamit miért teszi. Tehát tegyük fel, hogy te most az iskolában vagy és tanulsz, és én végzem rajtad ezt a gondolatkísérletet, ezért megkérdezem: Miért vagy itt az iskolában? Te válaszolsz: Hogy tanuljak. Kérdezek: Miért jó, az hogy tanulsz? Hogy okos legyek. Miért jó neked az, hogy okos leszel a tanulás által? Mert akkor jobban tudok érvényesülni az életben. Miért jó az neked, ha érvényesülni tudsz az életben. Mert akkor remélhetőleg jobb munkahelyem lesz, és így el tudom tartani majd a családomat. Miért jó az, ha jó munkahelyed van és el tudod tartani a családodat? Mert akkor nem kell nélkülöznünk, és nyugodtan élhetünk. Miért jó az, ha nem kell nélkülöznöd, és nyugodtan élhetsz? Mert akkor jól érzem magam. És milyen lesz az életed, ha jól érzed magad? Boldog.
Na látod, néhány kérdezz-felelek alatt el is jutottunk az élet értelméig, ami a BOLDOGSÁG.
A fenti gondolatkísérletet más kiindulópontokból is elkezdhetjük, és gyorsan beláthatjuk, hogy tulajdonképpen szinte minden cselekedetünk a boldogulásunk vagy a boldogságunk végső irányába mutat.
Persze, hogy ki mit gondol boldogulás és boldogság alatt, az más kérdés. Minden ember a maga módján, elsősorban a boldogulást, és mögötte, végső soron, a boldogságot keresi.
Sok ember sajnos soha életében nem ismeri föl, hogy mi tette volna igazán boldoggá az ő életét. Azok az emberek, akik végső elkeseredettségükben öngyilkosok lesznek, ők is csak a boldogságot keresték, és mivel annyira boldogtalannak élték meg az életüket, hogy még a halált is „boldogítóbbnak” tartották tőle, ezért dobták el az életet.
Azt hiszem számodra sem kétséges, az az állítás, hogy az ember a boldogságra teremtetett. De még egyszer mondom: hogy ez a boldogság miben áll, az már más kérdés…
Tamási Áronnak van egy ismert mondata, amely szó szerint válaszol az általad föltett kérdésre: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Ez első hallásra talán közhelynek tűnik, de ha jól belegondolunk, hogy mit is akar ezzel mondani az író, akkor egy igen mély igazságra bukkanunk: Azért létezünk mi embere a világon, mert valamilyen rendeltetésünk, feladatunk, küldetésünk van. Ha ezt fölismerjük, akkor találjuk meg az „otthont” vagyis a helyünket az életben, a világban. És ha a fölismerés után ezt a rendeltetést, feladatot, küldetést elkezdjük végezni, akkor válik boldoggá az életünk. Ezen érdemes elgondolkodni…
De még mindig ott van az a kérdés, hogy miben is áll ez az emberi rendeltetés és miben is áll ez a boldogság? Szívesen válaszolnék is, de erre a kérdésre én csak hívő keresztény választ tudok válaszolni. De ezt itt nem tehetem meg, csak privát fórumban. Szóval, ha tényleg érdekel a válaszom, akkor privátban írj vissza, és akkor írok erről.
Most lássuk a másik két kérdésedet, a földönkívüliekkel kapcsolatban.
Hogy vannak-e a földön kívül más bolygókon hozzánk hasonló értelmes lények, ez egy nehéz kérdés. El tudom képzelni, hogy van, és talán még inkább el tudom képzelni, hogy nincs. És az a vicces, hogy mindkettő válasz tulajdonképpen abszurd. Ha vannak földönkívüliek, akkor az azért abszurd, mert hihetetlen, hogy más bolygón is ugyan ezek a folyamatok mentek végbe, és hogy akkor, ha ők valamiben hasonlítanak hozzánk, akkor miért hasonlítanak, és amiben nem hasonlítanak, abban miért nem. Ezek teljesen abszurd kérdések. Viszont az is abszurd, hogy a végtelen világegyetem milliárdnyi csillagának milliárdnyi bolygójából ne lenne, legalább egy-kettő, amelyik hasonlít a milyénkhez, és valami hasonló élet ne lenne rajta. No, az meg már megint más kérdés, hogy ha vannak földönkívüliek, akkor azok fejlettebb ufóikon idejönnek-e figyelgetni vagy pesztrálni minket, földieket… Ez már nekem kicsit sci-fi.
Személy szerint én inkább meg vagyok nyugodva abban, hogy nincsenek. Vagy ha mégis vannak, akkor sem „térek ki a hitemből”, és azt gondolom, hogy ne jönnek ide, a Földre, velünk foglalkozni.
Az utolsó kérdésedre válaszolva: Ha pedig tényleg vannak földönkívüliek, akkor, úgy gondolom, nekik sem lehet más az életcéljuk, mint nekünk. Hogy miért, azt is inkább csak privátban mondanám el.
Remélem valamennyire hasznos/értékes volt számodra, amiket írtam.
Köszönöm a türelmedet és a bizalmadat! Én is szeretettel várom a válaszod, és tényleg szívesen folytatom beszélgetést privátban, ha szeretnéd.
Üdv: Laci


Kedves Kecskés László! Már régóta foglalkoztatnak a következő kérdések: Szerinted miért vagyunk a világon, mi ...
kartoff3l3234
2013-02-20
Kedves Kecskés László!

Már régóta foglalkoztatnak a következő kérdések:

Szerinted miért vagyunk a világon, mi a te elképzelésed erről? És a Földön kívül is van élet? Nekik mi az életcéljuk?

Sok szeretettel várom válaszod!


Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-04
Ke Sze Csü Szo Va
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30