"depis vagyok?" - KEDVTELENSÉG, LEVERTSÉG, DEPRESSZIÓ - téma hozzászólásai
Pont Te Kellesz Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

"depis vagyok?" - KEDVTELENSÉG, LEVERTSÉG, DEPRESSZIÓ


Létrehozta: kecskes laszlo
A hétköznapi szóhasználatunkban gyakran előfordul, hogy "kicsit/nagyon depressziós/depis vagyok". Érdemes tudni, hogy a ténylegesen depresszióban szenvedők a pszichopatológia területére tartoznak. Amivel mi itt foglalkozunk, az csak a "depi", vagyis a depressziós jellegű hangulat; magyarul általános kedvtelenség, levertség, szomorúság érzés, ami hosszabb rövidebb ideig tarthat, de azért igen megnehezíti az életünket, mert ez nem normális állapot. Hogy mi az ami kisegíthet ebből? Erre kereshetjük itt közösen a választ.

kecskes laszlo
2013-09-20
Kedves Kovacsjozsef!

Mindenek előtt szeretném kérni, hogy tegeződjünk. Ezt minden kérdezőtől szoktam kérni, mert ilyen formán is egy pici lépéssel közelebb vagyunk egymáshoz.
Örülök, hogy írtál, és hogy rászántad maga arra, hogy ilyen nehéz témával szembesülj. Először is elnézésedet kérem, hogy idáig nem írtam vissza, de sajnos a tanév elejei rendkívül sűrű teendőim és családi okok miatt nem jutottam oda, hogy választ írjak. Sajnos most sem tudok hosszabban írni, de igyekszem azért érdemben válaszolni.
Az mindenképpen biztató, hogy leírtad a problémádat, mert ha igazán mély depresszióról lenne szó, akkor valószínű ez nem történt volna meg. Ezzel persze nem kisebbíteni akarom a helyzeted súlyát, ezt csak azért írtam, mert sokan vannak akik összetévesztik a depressziót és a depresszív hangulatot. Az első egy pszichopatológiai betegség, a másik pedig egy hangulati mélypont, hullámvölgy.
A néhány mondatos leírásból azt gondolom, hogy elsősorban a munkahelyi és megélhetési stressz erőssége lehet az alvászavar, hangulati ingadozás és motiváció vesztés mögött, valamint talán családi okai is vannak (abból gondolom ezt, hogy egy kisgyermek esetleg igencsak megváltoztatja a családi életet, főleg ha nem olyan régen érkezett...)
Azért persze érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban kiégésről van-e szó. Ezért kérem, hogy olvasd el az alábbi linken lévő leírást, ami a kiégésről (burnout szindrómáról) szól, azután próbálj meg reflektálni a saját helyzetedre és talán te is meg tudod állapítani, hogy valóban a kiégéssel kell-e szembesülnöd.
http://www.lelkititkaink.hu/burnout.html
Ezen felül pedig hasznos lenne, ha írnál nekem bővebben a munkahelyi és megélhetési problémákról, de írj a családod helyzetéről: hogyan vagytok a pároddal, hogyan éltek, hogyan vagytok a kisgyermeketekkel, és hogy szerinted mindez hogyan befolyásolja a munkáddal való viszonyodat. Ezekre próbálj reflektálni, és utána írj nekem, hogy valóban mélyebb lelki tanácsot tudjak adni.
Nagy szeretettel várom válaszod! Addig is minden jót kívánok, és kitartást a munkádban!
Üdvözlettel:
Laci


Abban az ügyben írok Önnek, hogy mostanában mindig fáradtnak érzem magam, a munkám iránt elvesztettem az érdeklődésemet, gyakran ...
kovacsjozsef
2013-09-03
Abban az ügyben írok Önnek, hogy mostanában mindig fáradtnak érzem magam, a munkám iránt elvesztettem az érdeklődésemet, gyakran vannak alvási problémáim, felébredek hajnalban és nem tudok visszaaludni, szorongok az anyagi megélhetés miatt. Pedig nyáron voltam szabadságon is, mégis ez a helyzet. Mit tanácsol? Kiégtem talán? Hova fordulhatok? Mit csináljak? A munkámat végeznem kell. Pedig a természetben lennék a legszívesebben, kirándulnék, de akkor a családomat hanyagolnám el, mivel kisgyermekünk van, ha otthon hagynám őket.

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-04
Ke Sze Csü Szo Va
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30