Fotó a neten - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Fotó a neten


Létrehozta: lorokaboroka
benko marianna
2013-03-26
Kedves Loretta!

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 80.§-a vonatkozik az általad feltett kérdésre. Főszabály szerint a képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához - a nyilvános közszereplés kivételével - az érintett személy hozzájárulása szükséges.
A hozzájárulás megadható ráutaló magatartással is, tehát összetett vizsgálatot igényel, hogy megtörtént-e a hozzáadás megadása vagy sem.
Érdekes kérdés az is, hogy a képen a tömegben szerepeltek-e vagy egyéni felvételen. Tömegfelvétel készítésére ugyanis a jogszabály lehetőséget nyújt, ennek elkészítéséhez, illetve nyilvánosságra hozatalához nem kell külön hozzájárulás.

Tehát az alábbiakat kell végiggondolni:
- történt-e felhívás arra nézve, hogy felvételkészítés történik a rendezvényen. Amennyiben igen, úgy a részvétellel lehet úgy tekinteni, hogy ráutaló magatartással engedélyt adtatok a felvételkészítéshez és a nyilvánosságra hozatalhoz;
- tömegfelvételen láttátok-e magatokat? Amennyiben igen, úgy erre a jogszabály alapján lehetőség van;
- kérdés lehet az is, hogy nyilvános vagy zárt rendezvényen került-e erre sor.

Amennyiben nem szeretnétek, hogy a képek nyilvánosságon maradjanak, megkereshetitek meg a nyilvánosságra hozó honlapot és kérhetitek a kép eltávolítását személyiségi jogokra hivatkozással. De amennyiben a fenti kivételek esetleg fennállnak az esetetekben, nem biztos, hogy a képek eltávolításra kerülnek.

Egyebekben erre a kérdésre az alábbi fórumon, bár más aspektusból, választ adta, javaslom, az ott írtakat is olvassátok el:
http://ponttekellesz.hu/kozep-dunantuli-regio/forum/jog/27


Tisztelt Tanácsadó! Pár héttel ezelőtt elmentem szórakozni a barátaimmal egy szombathelyi szórakozóhelyre. Itt a buli köz...
lorokaboroka
2013-03-25
Tisztelt Tanácsadó!

Pár héttel ezelőtt elmentem szórakozni a barátaimmal egy szombathelyi szórakozóhelyre. Itt a buli közben körbejárt egy fotós, és fényképezett mindenkit. Másnap több tucat kép megtekinthető volt egy városi honlapon, egyfajta bulitérkép témakörben. Köztük egyen én is rajta vagyok a barátnőimmel, de tőlünk nem kértek engedélyt a megjelentetésre. Nem örülünk ennek a nyilvánosságnak, nem tudom, hogy hova tudunk fordulni, vagy panasszal élni? Egyáltalán, van ehhez bárkinek joga: feltenni a netre másról képeket? Hiszen ez személyiség-jogokat sért...

Üdvözlettel:
Loretta

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-03
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031