örökbefogadás - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

örökbefogadás


Létrehozta: dora
benko marianna
2014-01-13
Kedves Shadow!

A családjogi törvény (1952. évi IV. törvény) az alábbiakat rögzíti:

47. § (1) Örökbefogadó csak az a teljesen cselekvőképes, nagykorú személy lehet, aki - a külön jogszabályban meghatározott - örökbefogadás előtti tanácsadáson és felkészítő tanfolyamon eredménnyel részt vett, és személyisége, valamint körülményei alapján - a gyámhatóság örökbefogadás előtti eljárása során hozott határozata értelmében - alkalmas a gyermek örökbefogadására, továbbá a gyermeknél legalább 16, legfeljebb 45 évvel idősebb. A rokoni, illetve a házastársi örökbefogadás esetén a korkülönbségtől, illetve a felkészítő tanfolyam elvégzésétől el kell tekinteni.
(3) Nem fogadhat örökbe az, aki a szülői felügyelet megszüntetését vagy a közügyektől való eltiltást kimondó jogerős bírósági ítélet hatálya alatt áll.
49. § (1) A gyámhatóság - az örökbefogadás céljának megfelelően - a gyermek érdekében elsősorban a házasságban élő örökbefogadók által történő örökbefogadást engedélyezi.

A fenti feltételeknek kell tehát megfelelnie az örökbefogadni szándékozó szülőnek.

Mint láthatod, a jogszabály előnyben részesíti a házaspárokat az örökbefogadásnál, de ez nem zárja ki, hogy egyénileg is fogadjon örökbe.

Viszont a vonatkozó kormányrendelet [149/1997 (IX.10.) Korm.rend.] előírja, hogy az örökbefogadni szándékozó személy körülményeiben, így a családi állapotában bekövetkezett változást jelentse be a gyámhivatalnak és ebben az esetben felülvizsgálják az örökbefogadásra történő alkalmasságát is - különösen azért, mert ez az egyéb körülményeiben (pl. anyagi) is változást eredményezhet, a gyámhivatalnak pedig elsősorban a gyermek érdeke alapján kell döntenie.

Tehát egy felülvizsgálati eljárás után mondható csak az, hogy az ismerősöd valóban örökbefogadó szülő lehet-e.

Főszabályként az örökbefogadott gyermek az örökbefogadó családi nevét viseli, de ettől jogszabály enged eltérést.

Szerbusz! Egyik ismerősömék beadták két évvel ezelött a kérvényt miszerint szertnének csemetét. Ekkor még a hölgy és ...
shadow07
2014-01-11
Szerbusz!

Egyik ismerősömék beadták két évvel ezelött a kérvényt miszerint szertnének csemetét. Ekkor még a hölgy és az úr házasok voltak.
Azóta jogilag jelezték hogy babucit kaphatnának..viszont azóta úgy néz ki hogy nem szertnék együtt folytatni tehát elválnak.
A hölgy viszont változatlanul szeretné ha örökbefogadhatna egy gyerkőcöt.
Hátránnyal fog indulni azért mert elvált és így egyedülálló szülő?
Örökbefogadhat egyáltalán?
Ha igen felveheti majd a gyerkőc az anyuka nevét?
válaszodat előre is köszönöm.
benko marianna
2013-04-30
Kedves Dóra!

A vonatkozó 149/1997. (IX. 10.) Kormányrendelet a kötelező gondozási idő körében az alábbiakat mondja ki:

41.§ (2) A gyermek gondozásba történő kihelyezése előtt a kijelölt gyámhivatal: [...]
b) beszerzi a háziorvosi, szakorvosi igazolást a gyermek egészségi állapotáról, fejlődését befolyásoló betegségekről, valamint a gyermek családi hátterére vonatkozó dokumentumokat és a 3 évesnél idősebb gyermek esetén a személyiségére vonatkozó szakvéleményt, [...]

A fentiek miatt a gyámhivatalnak a gondozásba történő kiadás előtt kell beszereznie a gyermek egészségügyi állapotára vonatkozó iratokat, erre figyelemmel addig nem kezdődhet a gondozási idő.

Így meg kell várni az iratok megérkezését.

Kedves Mariann! A szüleim szeretnének egy 2és fél éves gyereket örökbefogadni egy gyerekotthonból. Már el is kezdték a pi...
dora
2013-04-30
Kedves Mariann!

A szüleim szeretnének egy 2és fél éves gyereket örökbefogadni egy gyerekotthonból. Már el is kezdték a picivel az ismerkedést, minden jól alakul. De most azt mondták, hogy még egy csomó időt kell várni, mert a gyereknek lesz valami fontos vizsgálta, nem hall és a siketséghez kapcsolódó vizsgálata lesz. Én úgy tudom, hogy az ismerkedési folyamat része egy 1 hónapos együttélés a gyerekkel, de most azt mondják, hogy még várni kell ezzel is, majd csak a május végi vizsgálat után lehetségesek a további lépések. Asszem azért kell a vizsgálatot megvárni, hogy később ne lehessen arra hivatkozni, hogy nem tudtak a szüleim a siketség nagyságáról. Van arra lehetőség, hogy még a vizsgálat előtt megkezdődhessen az a bizonyos 1 hónap vagy tényleg meg kell várni a vizsgálatot? Remélem érthetően fogalmaztam. Köszi előre is a választ.
Üdv,
Dóra

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-03
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031