apaszabadság - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

apaszabadság


Létrehozta: kriszta
benko marianna
2013-05-02
Kedves Kriszta!

Kérdésedre nem konkrétan a jogszabály, hanem a joggyakorlat alakította ki.

A joggyakorlat szerint a munkavállalónak rendes szabadság részmunkaidőben, valamint további munkaviszonya alapján is megilleti.

A rendes szabadság alap-és pótszabadságból áll. Az apaként a gyermek születésére tekintettel igénybe vehető szabadság a pótszabadság körébe tartozik.

Fontos szabály, hogy a rendes szabadság mértékét, amennyiben több munkaviszony áll fent, úgy az egyes munkaviszonyokban a megillető szabadság mértékét külön-külön kell meghatározni.

Úgyszintén fontos szabály, hogy ha a munkavállalót az egyes munkaviszonyokban bármilyen okból eltérő mértékű szabadság illeti meg, a munkavállaló köteles a munkakörét ellátni abban a munkaviszonyában, amelyben már szabadságra nem jogosult, akkor is, ha a másik munkaviszonyában még szabadságát tölti.

Valamint ha a munkavállaló a pótszabadságra jogosító időtartamon belül munkahelyet változtat, az új munkáltatójánál akkor jogosult a pótszabadság igénybevételére, ha igazolja, hogy az előző munkáltatónál a pótszabadságot részben vagy egészben még nem vette igénybe. Erről az előző munkáltató a munkavállaló kérésére három munkanapon belül köteles igazolást kiadni. (420/2012. Korm.rendelet)


A vonatkozó munkaügyi állásfoglalások, amelyekre hivatkoztam:

MK 19. szám
A munkavállalónak évi rendes szabadság akkor is jár, ha a munkáltató őt nem teljes munkaidőben alkalmazta.
Az Mt. 130. §-ának (1) bekezdése szerint a munkavállalót minden munkaviszonyban töltött naptári évben alap- és esetleg pótszabadságból álló rendes szabadság illeti meg. Az alapszabadság és a pótszabadság tekintetében tehát az Mt. olyan korlátozó rendelkezést nem tartalmaz, amely szerint az alapszabadság és a pótszabadság csak a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalót illetné meg. A részmunkaidőre alkalmazott munkavállalók szabadságra való jogosultsága pedig kifejezetten következik a hátrányos megkülönböztetés tilalmából (Mt. 5. §-a). Ha az ilyen módon alkalmazott munkavállaló a hétnek az általános munkaidő-beosztás szerint minden munkanapján munkát végez [Mt. 124. §-ának (1) bekezdése, 130. §-ának (1) bekezdése], a szabadság ugyanolyan mértékben megilleti, mint a teljes munkaidővel foglalkoztatott munkavállalókat. A rendes szabadság idejére járó díjazás azonban ilyenkor csak a munkaidejével arányos időre jár (pl. napi négyórás munkaidővel foglalkoztatottat egy szabadságnapra is négyórai átlagkereset illeti meg). Ha pedig a nem teljes munkaidővel foglalkoztatott munkavállaló csak a hét meghatározott napjain végez munkát úgy, hogy hetenként kettőnél több napon nem dolgozik, szintén az Mt. 130. §-a (1) bekezdésének szabályai irányadók. Ilyenkor azonban - az Mt. 135. §-ának (2) bekezdése szerint - a szabadság kiadása tekintetében a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkavállaló két pihenőnapját, valamint a munkaszüneti napot. A szabadságidőre járó díjazás kiszámításánál az előző bekezdésben említett munkavállalók esetében is azokat a szabályokat kell alkalmazni mint a hét öt munkanapján csökkentett munkaidőben foglalkoztatottak esetében. Az elmondottak nem alkalmazhatók azokra a munkavállalókra, akik olyan rövid ideig állnak munkaviszonyban, hogy az évi rendes szabadságuk arányos része egy munkanapot sem ér el [Mt. 133. §-ának (2) bekezdése]. A fél munkanapot elérő töredék azonban egész munkanapnak számít.

MK 18. szám
A munkavállalót a szabadság a további munkaviszonya után is megilleti.
Az Mt. 108. §-a szerint a munkavállaló további munkaviszonyt (másodállást, mellékfoglalkozást) létesíthet. Az Mt. 130. §-ának (1) bekezdése szerint a munkavállalót minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendes szabadság illeti meg, amely alap- és pótszabadságból áll. Ebből következik, hogy a munkavállalót a részére járó szabadság minden munkaviszonyban, tehát a további munkaviszonya után is megilleti. Azonban minden munkaviszonyban különállóan kell elbírálni a munkavállalót megillető szabadság mértékét.
Ha a munkavállalót az egyes munkaviszonyokban bármilyen okból eltérő mértékű szabadság illeti meg, a munkavállaló köteles a munkakörét ellátni abban a munkaviszonyában, amelyben már szabadságra nem jogosult, akkor is, ha a másik munkaviszonyában még szabadságát tölti.

Szia Mariann! Egy olyan kérdésem lenne, hogy az apáknak gyerekük születése után járó pótszabadság a mellék vagy másod...
kriszta
2013-05-02
Szia Mariann!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy az apáknak gyerekük születése után járó pótszabadság a mellék vagy másodállásban is megilleti-e a munkavállalót vagy csak a főállásban?
Köszi előre is a választ.
Üdv,
Kriszta

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-03
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031