"Dob-jog"!? - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

"Dob-jog"!?


Létrehozta: pondarosa
benko marianna
2013-08-29
Kedves Pondarosa!

A tényállás pontos ismerete nélkül nem lehet konkrét választ adni, erre figyelemmel csak általánosságban írhatok a témáról. Bizonyos események jogi véleményezése nem jelen fórum tárgya.

A rágalmazás, becsületsértés akkor valósul meg, ha valamilyen becsület csorbítására alkalmas állítás, tényközlés vagy cselekmény történik. Ennek megítélése csak a konkrét közlések ismeretében tehető meg, így ezekről pontosan nyilatkozni nem tudok, ez egyebekben a bíróságok feladata, amennyiben eljárás megindítására kerül sor.

A rendőrségi intézkedések kapcsán a Rendőrségről szóló törvény (1994: XXXIV. tv.) konkrét előírásokat fogalmaz meg, hogy mikor, milyen módon kell ezeket alkalmazni. Alapvető követelmény az arányosság, azaz hogy az intézkedés nem okozhat olyan hátrányt, ami nem áll arányban az intézkedés céljával; továbbá bizonyos egyéb előírásokat is megfogalmaz a személyiségi jogok védelme érdekében.

Amennyiben a fenti rendelkezések megtartásra kerültek, jogszerű lehet a rendőri intézkedés, de ismételten megjegyzem, nem ismerem a pontos körülményeket, így részletesen nyilatkozni nem tudok a kérdésről.
Amennyiben az intézkedés alá vont személy sérelmezi a végrehajtást, a jogszabály alapján panasszal élhet és előadhatja sérelmeit - erre a cikk szerint itt is lehetőség volt.

Kedves Tanácsadók! Bizonyára hallottak a napokban elhíresült szombathelyi esetről, amely a Savaria Karneválon történt. A m...
pondarosa
2013-08-28
Kedves Tanácsadók!

Bizonyára hallottak a napokban elhíresült szombathelyi esetről, amely a Savaria Karneválon történt. A médisa felkapta a hírt, és szinte mártírt csinált egy ütős-együttes néhány tagjából, akik a rendezvény napjaiban egyik éjszaka (hajnali fél 4-kor) engedély nélkül doboltak a város egyik utcájában, s azt többszöri rendőri felszólításra sem hagyták abba. Rendőri túlkapásról beszélnek, megaláztatásról, gorombaságról... Nyilvánvalóan az éremnek két oldala van, s nem a semmiért került sor rendőri intézkedésre. Nekem az a kérdésem, hogy - több nyilatkozat megjelent a "sértettektől", amelyben a rendőröket pocskondiázták, hogy ez mennyiben jelent rágalmazást? Illetve hasonló esetekben mit mond a jog, jogszerű volt-e a rendőri intézkedés?

http://www.frisss.hu/hirek/szommer-ildiko-a-hajnali-utcazene-nem-volt-resze-a-programnak

Üdvözlettel:

Pondarosa

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-03
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031