Öröklés - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Öröklés


Létrehozta: szakingaa
benko marianna
2013-12-04
Kedves Shadow07!

Általánosságban próbálok a kérdésedre választ írni.

Az örökhagyó halálakor a hagyaték egészben átszáll az örökösre vagy örökösökre. Ez jelent aktív és passzív vagyont egyaránt, azaz jogokat, vagyontárgyakat és kötelezettségeket egyaránt. Az örökös tehát mindent megörököl, nem csak a vagyontárgyakat, de az elhunytakkal szembeni követeléseket is.

Az azonban fontos tényező, hogy az örökös csak a hagyatéki vagyon tárgyaival felel, azok értékéig (ez alól van néhány kivétel, de ez a főszabály).
Azaz, ha van egy ingatlan és van pl. kölcsönkövetelés a hagyatékban, akkor az örökös csak az ingatlannal felel, a saját vagyonából tőle nem követelhet senki (persze, dönthet úgy, hogy az ingatlant megtartja és a saját pénzéből fizeti ki a követelést, de ez csak lehetőség).

Tehát a megjelenő hitelezők, a követelő vállalkozók természetesen követelhetik a tartozások összegét. Erre a hitelezőknek elsősorban a hagyatéki eljárásban van módjuk, tehát a barátnőd nyugodtan mondhatja azt, hogy a közjegyző előtt hagyatéki eljárásban jelentsék be a követelésüket, addig, amíg a hagyatéki eljárás le nem zajlik és megállapításra nem kerül az örökös személye, addig a barátnőd nem köteles és nem is jogosult bármit fizetni a hitelezőknek.

Viszont azt fontos megjegyezni, hogy a követelés fennállását nem kötelező elismerni. Tehát, ha valaki minden okirat nélkül azt állítja, hogy neki valamekkora összeggel tartozott az örökhagyó, akkor az örökös mondhatja azt, hogy ezt nem ismeri el, mert nem bizonyítható. Ekkor a hitelezőnek pert kell indítani és abban megfelelően (tanúkkal, iratokkal) kell igazolnia, hogy a követelés érvényesen létrejött.

Az örökösnek általában felelnie kell a hitelezőknek, akkor nem, pl. ha a szerződés személyhez kötött (tartási vagy életjáradéki szerződés stb.), akkor azt a haláleset megszünteti. De pl. egy kölcsönszerződés esetén az örökösnek fennáll a fizetési kötelezettsége a hagyaték erejéig.

Az, hogy pontosan mekkora a hagyaték, a hagyatéki leltárból, illetve a közjegyző előtti eljárásból tudhatják meg az örökösök.

A hagyatéki eljárásban csak azon hitelezők terjeszthetnek elő követelést, akiknek az örökhagyóval szemben volt igényük. Tehát, ha pl. a vállalkozás vezetett egy építkezést, ő kötött erre szerződést, akkor ez az igény az örökhagyókkal szemben főszabály szerint nem érvényesíthető.

Mivel részletesen nem ismerem az ügyet, remélem, hogy a fenti tájékoztatás is megfelelő és minden kérdésedre válaszoltam. Ha bármi további kérdésed van, írj!

A hagyatéki eljárásban a barátnőd bármikor kérhet felvilágosítást az eljáró közjegyzőtől is.

Kedves tanácsadó! Sajnálatosan egyik barátnőm szülei nemrégiben elhunytak. Komoly vagyonnal rendelkeztek ami alatt váll...
shadow07
2013-12-03
Kedves tanácsadó!

Sajnálatosan egyik barátnőm szülei nemrégiben elhunytak.
Komoly vagyonnal rendelkeztek ami alatt vállalkozást illetőleg ingatlanok teljes illetőleg résztulajdon részét értem. A gond csak az hogy mivel vállalkozók voltak így már rögvest a temetést követően jelentkeztek azok az egyének akiknek elvileg a szülők tartoztak. Nem született ennek kapcsán papír viszont viszatérnek folyvást ezen üzletfelek és barátnőmet zaklatják. Mit lehet ilyenkor tenni?
Illetőleg maga a vállalkozás az ingatlanok és egyéb ingóságok eladását tervezik (a testvérével) mivel úgy vélik nem átláthatóak az anyagi körülmények.
A kérdésem az lenne hogy ha nincs lepapírozva egy megbízási vagy bármilyen jellegű szerződés de állítólag szóbeli megállapodás született akkor az érvényes? Ha elhalálozik az egyik fél akivel a megállapodás született akkor is ?
Illetve a rendezetlen ügyek (mint pl építkezés) további költségei kit terhelnek?
Remélem nem fogalmaztam túl kuszán.
Válaszodat előre is köszönöm.
benko marianna
2013-09-13
Kedves Kinga!

A kérdés összetettebb választ igényel, ugyanis:

Amennyiben a lakást a házasság megkötését követően (vagy esetleg korábbi élettársi kapcsolat alatt) közösen vásárolták, akkor annak 1/2 tulajdoni hányadára házassági vagyonközösség címén tarthat igényt a feleség. Ebben az esetben ilyen jogcímen kell igényt előterjeszteni és amennyiben ezt a közjegyző elfogadja, akkor az ingatlan 1/2-ét ilyen jogcímen megszerezheti az ismerőse.

Egyebekben a Ptk. azt mondja ki:
607.§ (4) Ha leszármazó nincs, a házastárs vagy a bejegyzett élettárs örököl.
Tehát, amennyiben nincs leszármazó, a feleség örökli a hagyatékot, ebből a szempontból lényegtelen, hogy milyen időtartamban állt fenn a házasság, a lényeg, hogy az érvényes legyen.

Figyelemmel kell lenni azonban az ági öröklés szabályaira is: ági vagyon az, ami az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ingyenes juttatás útján hárult. Ez a szabály abban az esetben lényeges, ha nem leszármazó örököl.
Tehát, amennyiben van olyan vagyontárgy (akár a lakás is lehet az, ha így szerezte az elhunyt), ami ági vagyon, a felmenők igényt tarthatnak rá (vannak további részletszabályok is, erről a közjegyző tájékoztatás tud nyújtani).

A hagyaték az aktív és passzív vagyon együttesen, azaz a hitel is a hagyaték része, az örökös azt is megszerzi. Ha a feleség örököl és nem szerepel a hitelben, akkor célszerű a hitelintézettel a szerződés módosítása érdekében egyeztetni.

Kedves Szakértők! Ismeretségi körömben sajnálatos haláleset történt: egyik barátnőmnek fiatalon, 2 év házasság után ...
szakingaa
2013-09-11
Kedves Szakértők!

Ismeretségi körömben sajnálatos haláleset történt: egyik barátnőmnek fiatalon, 2 év házasság után váratlanul meghalt a férje. Sajnos végrendelet nincs, és a lakás a férje nevén volt.Hitelt vettek fel rá, amit most is fizet a barátnőm... Kérdésem, hogy valóban igaz.e, hogy csak 5 év után örökli-e férje után a lakást, illetve mi a helyzet a hitellel, amit együtt törlesztettek?

Köszönettel:
Kinga

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-03
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031