Buszos kaland - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Buszos kaland


Létrehozta: kata
benko marianna
2014-01-09
Kedves Kata!

Ezt a kérdést a 213/2012. (VII. 30.) Korm.rendelet, valamint a busztársaságok vonatkozó üzletszabályzatai rendezik.

A rendelet szerint:

7. § (1) Ha a menetrendben közzétett járat teljesítéséhez kiállított autóbusszal a jelentkező összes utas nem szállítható el, a szolgáltatót a szerződéskötési kötelezettség az adott jármű befogadóképességéig terheli.

Tehát a jogszabály alapvetően a szállítási kötelezettség körében szabályozza a befogadóképességet, a lényeg az, hogy a busz szállíthat több utast, mint amit a befogadóképessége elbír, de nem kötelezhető rá.
Ha abból eredően, hogy több utast szállít, mint lehetséges, az utasokat kár éri (pl. egyéb biztonsági előírások megszegésével), természetesen ezt be lehet jelenteni a társaság felé.

Az ellenőrzéssel kapcsolatban:
13.§ (2) Az ellenőr az utazás tartama alatt - beleértve a járatra történő fel- és leszállást is - bármikor jogosult a közforgalmú menetrend szerinti autóbuszjáratokon az utasok utazási jogosultságát, az utazási igazolványok érvényességét, használatára való jogosultságot, valamint az utazási kedvezmények igénybevételének jogszerűségét ellenőrizni. Az ellenőr e minőségére utaló jelzést visel, valamint írásbeli megbízással rendelkezik. Az ellenőr nem köteles az utas részére előre igazolnia magát, de az utas kérésére köteles az utólagos azonosításához szükséges információkat megadni, valamint az ellenőrzés végzésére felhatalmazó megbízást felmutatni.

Tehát jogszabály rendelkezésénél fogva jogosult eljárni az ellenőr.

Ha bármilyen panasszal kívánnál élni, ezt megteheted az adott területen szolgáltató busztársaságnál. Ezt minden társaság egyedileg rendezi, így a pontos szabályokat az adott üzletszabályzatban találod.

A Volán társaságok elérhetőségeit, szabályzatait innen elérheted:
http://www.volan.hu/volan_tarsasagok.html

Kedves Mariann! Ma reggel voltam a következő történet részese: a helyközi buszjáraton, amellyel minden nap munkába járok, ...
kata
2014-01-08
Kedves Mariann!

Ma reggel voltam a következő történet részese: a helyközi buszjáraton, amellyel minden nap munkába járok, mint mindig, ma is rengetegen voltak. Konkrétan, mint egy heringes konzerv, úgy nézett ki a történet. A hab a tortán az lett, hogy a végállomás előtt 10 perccel felszállt 2 ellenőr és szó szerint keresztül másztak az embereken, félrenyomva és taszigálva időset, fiatalt.

Kérdéseim:
1. Egy buszon tudtommal nem utazhatn(án)ak többen, mint ahány ülőhely van. Hol lehet ez ügyben észrevételt, ill. panaszt tenni?

2. Bár tudom, hogy az ellenőrök a munkájukat végezték, nem kellett volna mérlegelniük a helyzetet?

Köszönettel:

Kata

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-03
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031