Szocpol - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Szocpol


Létrehozta: burkuty
benko marianna
2014-02-10
Kedves Burkuty!

A jogszabály szűk körben engedi csak az állami támogatást igénybe venni, ugyanis az alábbiak szerint rendelkezik:

1.§ (2) Az e rendelet alapján nyújtható támogatások a következők:
a) lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény,
b) akadálymentesítési támogatás,
c) fiatalok otthonteremtési támogatása,

2. § (1) Az 1. § (2) bekezdés a)–c) pontjai szerinti támogatásokat (a továbbiakban: közvetlen támogatások) a (2)–(5) bekezdésben meghatározott feltételekkel
a) az 5. § (3) bekezdése szerinti támogatás kivételével új lakás felépítéséhez,
b) az 5. § (3) bekezdése szerinti támogatás kivételével új lakás vásárlásához,
c) az 5. § (3) bekezdése szerinti támogatás kivételével lakásszövetkezet tulajdonában lévő, újonnan épített lakrész állandó használati jogának (a továbbiakban: állandó használati jog) megszerzéséhez,
d) az 5. § (3) bekezdése és a 9. § szerinti támogatások kivételével lakás bővítéséhez,
e) az 5. § (2) bekezdése d) pontja, valamint az 5. § (3) bekezdése szerinti körben használt lakás vásárlásához
nagykorú támogatott személy, valamint a 16. életévét betöltött, tartós nevelésbe vett kiskorú támogatott személy veheti igénybe.

Ebből is látszik, hogy csak a 2.§ (1) e.) pontja körében teszi lehetővé a használt lakásokra a támogatás igénybevételét a kormányrendelet:

5.§ (2) A kedvezmény a következő célokra nyújtható:
d) a három vagy több gyermeket eltartók vagy együtt költöző eltartott gyermekeik több mint két éve már tulajdonában lévő lakás értékesítése, és helyette nagyobb hasznos alapterületű és legalább egy lakószobával több szobaszámú, továbbá legalább komfortos lakás vásárlása esetén, ez utóbbi lakóingatlan megvásárlásához, ha az értékesített lakás az eltartóknak és együtt költöző eltartott gyermekeiknek együttesen legalább 50%-os arányú tulajdonában állt, továbbá, ha az értékesített lakás eladási árának az azt terhelő, visszafizetett önkormányzati, illetőleg munkáltatói támogatással, valamint lakáscélú hitelintézeti kölcsönnel csökkentett összegét a vásárlásra fordítják. A kedvezmény igénybevételével megvásárolt lakóingatlanban az eltartók és együtt költöző eltartott gyermekeik tulajdoni hányada nem lehet kevesebb, mint az értékesített lakásban volt.
(3) Fiatalok otthonteremtési támogatására jogosultak a gyermeke(ke)t nevelő, 35 év alatti házastársak, legalább egy éve közös háztartásban élő élettársak vagy egyedülálló személyek a használt, legalább komfortos lakás vásárlásához szükséges önerő növelése érdekében, amennyiben az ingatlan vételára nem haladja meg Budapesten és megyei jogú városokban a 12 millió forintot, vidéken a 8 millió forintot. A lakás vételára legfeljebb 10%-kal térhet el a hitelintézet által megállapított forgalmi értéktől, de nem lehet több, mint a település besorolása szerinti, jelen bekezdésben meghatározott vételár korlát. Azt, hogy a használt lakás a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelel, a hitelintézet a helyszínen is köteles ellenőrizni.

Amennyiben tehát nem feleltek meg a fenti feltételeknek, nem kaphattok használt lakásra támogatást.

Amennyiben mégsem értetek egyet a bank döntésével, az üzletszabályzat szerint tehettek panaszt, továbbá a Fogyasztóvédelem és a PSZÁF eljárását is kezdeményezhetitek.

Kedves Mariann! Nagyon köszönöm a válaszait. A hitelnet.hu-n megjelent hírhez még annyi kérdésem lenne, hogy ha nem lehet 2...
burkuty
2014-02-10
Kedves Mariann!

Nagyon köszönöm a válaszait. A hitelnet.hu-n megjelent hírhez még annyi kérdésem lenne, hogy ha nem lehet 2009. július 1. után nem adnak a fiatalok otthonteremtési támogatására állami támogatást (nincs hozzátéve, hogy használt lakás vásárlásához!), akkor új lakás vásárlásakor és építésekor ez miért jár? A törvény hvatkozott paragrafusa ezt nem részletezi, eddig mégsem került ez terítékre, mikor új lakáshoz kapcsolódó szocpolról volt szó. Értelmezhetetlen ez az írás a honlapon, ami nagyon sok oldalon megjelent. Ennek értelmében tehát lehet használt lakásra igényelni állami támogatást a jogosultaknak 2014. március 1-től, akik ez időpont után vesznek lakást. Kérdésem inkább, hogy amennyiben a bankok elutasítanak bennünket, kihez, hová lehet jogorvoslatért fordulni?

Válaszát előre is köszönöm!
benko marianna
2014-01-23
Kedves Burkuty!

Nem, jelenleg még nem hatályos. A módosító rendelet 9-18.§-ai a kihirdetést követő 60. napon lépnek hatályban.

Azaz a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet módosuló rendelkezései 2014. február 28-ától hatályosak.

Kedves Mariann! A http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK13223.pdf?u%20tm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=ma...
benko marianna
2014-01-23
Kedves László!

A jelenlegi szabályok szerint mindenképpen hatályba fog lépni, maximum ellentmondásos tartalommal.

A jogalkotónak azonban van lehetősége arra, hogy akár hatálybalépésig, akár azután módosítson a rendelkezéseken, így tehát lehetséges, hogy rendezi ezt a kérdést is.

Amíg erre nem kerül sor, addig azonban ezeket a rendelkezéseket kell alkalmazni - vagy éppen nem alkalmazni.

Köszönöm szépen a választ. Közben találtam egy ilyen infót a neten több helyen is, hogy mégsem tud majd hatályba lépni március ...
kecskes laszlo
2014-01-23
Köszönöm szépen a választ. Közben találtam egy ilyen infót a neten több helyen is, hogy mégsem tud majd hatályba lépni március 1-től a törvény, mert ellentmondás van. Ez létezhet, hogy emiatt nem lesz még támogatás? És, ha igen, ilyenkor mi van:), mit lehet tenni?

http://hitelnet.hu/szocpol/

Köszönöm előre is!
burkuty
2014-01-22
Kedves Mariann!

A http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK13223.pdf?u%20tm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201%20312 webcímen található dokumentum 249. oldal alján olvasható, hogy lehet használt lakás vásárlására is házaspároknak támogatást igényelniük. Kérdésem, hogy a törvény ezek szerint már hatályos? Tehát elvileg már a támogatást igénybe is lehet venni?

Köszönöm a választ!
burkuty
2014-02-11
Kedves Mariann!

Köszönöm szépen a segítséget, ezek szerint akkor csak jogosultak vagyunk rá, és jár állami támogatás. Köszönöm mégegyszer!

Üdvözlettel: burkuty:)

Kedves Burkuty! A jogszabály szűk körben engedi csak az állami támogatást igénybe venni, ugyanis az alábbiak szerint rendel... Kedves Mariann! Nagyon köszönöm a válaszait. A hitelnet.hu-n megjelent hírhez még annyi kérdésem lenne, hogy ha nem lehet 2...

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-03
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031