Oktatás - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Oktatás


Létrehozta:
Tanulói jogviszonnyal, felsőoktatással, oktatási jogokkal, kötelezettségekkel, érdekvédelemmel kapcsolatos kérdések

benko marianna
2015-01-26
Kedves Kérdező!

Kérdéseid nem jogi kérdés, ezt jogszabályok nem szabályozzák részletesen.

Javaslom keresd meg az egyetemed tanulmányi irodáját, illetve tanulmányozd át a saját és a választott új egyetemed tanulmányi- és vizsgaszabályzatát.

Tájékoztatlak továbbá, hogy a kérdések csak moderálás után jelennek meg, így csak az első kérdésedre válaszolok, mivel a másik kettő is lényegében ugyanarra vonatkozik.

Az lenne a kérdésem hogy abszolutórium után államvizsgázni át lehet-e jelentkezni másik intézménybe? ...
mmt01
2015-01-25
Az lenne a kérdésem hogy abszolutórium után államvizsgázni át lehet-e jelentkezni másik intézménybe?
benko marianna
2014-10-20
Kedves Kérdező!

Kicsit túlságosan általános a kérdésed, így nehéz konkrét választ adni, de ami biztos:

- nem minősülsz biztosítottnak, azaz az orvosi ellátásod nem biztosított - ezen tudsz módosítani, bővebb információkat a helyi OEP kirendeltségnél kaphatsz;
- amennyiben diákhiteled van, a szerződésedtől függően beállhat a fizetési kötelezettséged - érdemes átnézni a vonatkozó szerződést.

Célszerű lehet álláskeresőként is regisztrálnod a könnyebb elhelyezkedés érdekében.

Adózás szempontjából a jövedelem keletkezése a lényeg, tehát jövedelemhez kapcsolódik az adózás. Ha nincs jövedelmed, főszabály szerint nem kell adót fizetned, de természetesen lehetnek kivételek.

Ha bármi további kérdésed van, írj!

Tisztelt Tanácsadó! Afelől szeretnék érdeklődni, hogy ha egyetemi tanulmányaimat nyelvvizsga megszerzése miatt kénytelen v...
sokkerdes25
2014-10-16
Tisztelt Tanácsadó!

Afelől szeretnék érdeklődni, hogy ha egyetemi tanulmányaimat nyelvvizsga megszerzése miatt kénytelen vagyok szüneteltetni (sikeres záróvizsgát tettem, így hallgatói jogviszonyom megszűnt, de még nem tudtam felvételizni MSc-re), akkor ezzel felmerül-e valamilyen jogi kötelezettségem? (Pl. adózással, TB-vel, stb. kapcsolatban - sajnos ezek világába még nem látok bele)
Válaszukat előre is köszönöm!
benko marianna
2014-03-15
Kedves Juli!

Az alábbi honlapon részletesen kidolgozásra került a szakmai minősítés szempontjából lényeges körülmények:

http://www.petroczigabor.hu/cikkek/igazgato_kollegaknak/Besorolas-atsorolas_szakmai_gyakorlat.html

A fentiek alapján tehát az alábbiakat kell vizsgálni, hogy közalkalmazotti jogviszonyban töltött időd fennáll-e, illetve, hogy a foglalkoztatás időtartama alatt a szakmai gyakorlatnak megfelelő munkakörben, feladatkörben dolgoztál-e.

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény rendelkezései alapján munkaviszonyban is állhatsz, ha a törvény szerinti megfelelő foglalkoztatónál dolgozol.

Azt kell felmérned:
- a foglalkoztatód mely jogszabály hatálya alá tartozik;
- pontosan milyen jogviszonyban álltál a foglalkoztatónál (közalkalmazotti, közszolgálati, vagy munkaviszony vagy egyéb)
- mekkora a szolgálati időd;
- megfelelsz-e a feladatkörnek, munkakörnek a szakmai gyakorlat szempontjából.

Ezen adatok alapján tudod felmérni, mit számíthatsz be a szakmai gyakorlatodba. A vonatkozó adatok hiányában erre a kérdésre nem tudok pontos választ adni, de ez meg is haladná a fórum kereteit.

Javaslom, hogy a vonatkozó besorolási irataiddal, munka- vagy egyéb szerződéseddel és a fizetési iratokkal keress fel egy könyvelőt, vagy a foglalkoztatódat, ők tudhatnak erre pontos választ adni.

Kedves Szakértők! Szeretném megkérdezni, hogy ha gyes előtt kijelentettek a közalkalmazotti jogviszonyból, beszámíthatom-e szak...
Juli75
2014-03-10
Kedves Szakértők!
Szeretném megkérdezni, hogy ha gyes előtt kijelentettek a közalkalmazotti jogviszonyból, beszámíthatom-e szakmai gyakorlatomba. Ez most a pedagógus II.-be sorolás miatt fontos lenne. Azt tudom, hogy akinek megmaradt a jogviszonya, annak most 50%-ban beszámítják.
Köszönöm: Júlia
benko marianna
2014-01-07
Kedves Betti!

Ez a kedvezmény már megszűnt, 2007 körül. Jelenleg a vonatkozó 423/2012. Kormányrendelet szerint:

24.§ c) az a jelentkező, aki a jelentkezési határidő és a felvételi döntés közötti időszakban gyermeke gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon lévő, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesül, minden jelentkezési helyén 40 többletpontra
jogosult.

Tehát csak pontkedvezmény van.

Viszont érdemes érdeklődni az egyes felsőoktatási intézményekben, vagy OKJ-s illetve egyéb felnőttképzési intézményekben, valamint a munkaügyi központokban, mivel szoktak különböző kedvezményes képzéseket hirdetni vagy esetleg egyéb kedvezményeket biztosítani.

Kedves Tanácsadó! Hallottam egy ismerősömtől olyanról, hogy gyed/gyes alatt ingyen szerezhető diploma(ő úgy szerzett 3 dip...
RBetti22
2014-01-07
Kedves Tanácsadó!

Hallottam egy ismerősömtől olyanról, hogy gyed/gyes alatt ingyen szerezhető diploma(ő úgy szerzett 3 diplomát is). Ez a rendelkezés fennáll még vagy hatályon kívül helyezték már? Ha fennáll mik a feltételei?
benko marianna
2013-11-23
Kedves József!

Jogszabályban meghatározott kedvezmények csak utazás, múzeumlátogatás és könyvtárhasználat esetén állnak fent. A többi kedvezményt az egyes intézmények, kereskedelmi egységek saját hatáskörben határozzák meg.

Az alábbi portálokon részletes információkat találtok az egyedi kedvezményekről is:

http://www.diakigazolvany.hu/erdeklodom/gyik/kedvezmenyek/uti_kedvezmenyek

http://www.diakkedvezmeny.hu/

Kedves Mariann! A húgom levelezős szakon tanul.Milyen kedvezmények illetik meg őt levelezős diákigazolvánnyal (pl.:mozi, uszoda, ...
kovacsjozsef
2013-11-22
Kedves Mariann!
A húgom levelezős szakon tanul.Milyen kedvezmények illetik meg őt levelezős diákigazolvánnyal (pl.:mozi, uszoda, könyvtár)?
benko marianna
2013-09-03
Kedves József!

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 3. számú melléklete részletes leírást tartalmaz arról, hogy a köznevelési oktatási intézményekben mely munkakörök milyen végzettséget igényelnek. Általános iskola 6. évfolyamáig minden további nélkül jogosult tanítani a húga. Mindemellett, ha a 2 éves mesterképzést is elvégzi, akkor már középiskolában is, tanárként foglalkoztatható lesz.

Az említett 3. számú mellékletet az alábbi linken tudja elérni:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100190.TV

Pontosabb tájékoztatást a felsőoktatási intézmény tanulmányi osztályán, illetve a munkaügyi központokban kaphat, tekintettel arra,hogy az egyes képzésekkel kapcsolatos elhelyezkedési lehetőségekről ők rendelkeznek bővebb információval.

Az lenne a kérdésem, hogy a húgom német-történelem szakon fogja jövőre elvégezni a főiskolát, ahhoz, hogy munkába állhasson té...
norrebu88
2013-08-01
Kedves Mariann!

Köszönöm a választ. És még annyit kérdeznék, hogy azt nem tettem hozzá, hogy a szakdolgozatomat sem adtam le, tehát így sem számítok majd diáknak? Mert a szakdolgozatért kapok még kreditet elvileg.

Nóra

Kedves Norrebu88! Az abszolutórium megszerzésével gyakorlatilag eleget tettél a tanulmányi követelményeidnek, a záróvizsga... Szia! Tanító szakos végzős hallgató vagyok, illetve abszolváltam. Az lenne a kérdésem, hogy a következő félévben diák ...
benko marianna
2013-08-07
Kedves Nóra!

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény az alábbiak szerint rendelkezik:

50. § (1) A felsőoktatási intézmény annak a hallgatónak, aki a tantervben előírt tanulmányi és vizsgakövetelményeket és az előírt szakmai gyakorlatot - a nyelvvizsga letétele, a szakdolgozat, diplomamunka elkészítése kivételével - teljesítette, és az előírt krediteket megszerezte, végbizonyítványt állít ki (abszolutórium).

Tehát a szakvizsga elkészítése nem számít bele az abszolutóriumba.

Javaslom, hogy a saját egyetemed tanulmányi- és vizsgaszabályzatát tanulmányozd át, mert lehetnek benne pontosabb szabályok, de alapvetően a jogszabállyal az sem lehet ellentétes.

Kedves Mariann! Köszönöm a választ. És még annyit kérdeznék, hogy azt nem tettem hozzá, hogy a szakdolgozatomat sem adtam... Kedves Norrebu88! Az abszolutórium megszerzésével gyakorlatilag eleget tettél a tanulmányi követelményeidnek, a záróvizsga... Szia! Tanító szakos végzős hallgató vagyok, illetve abszolváltam. Az lenne a kérdésem, hogy a következő félévben diák ...
benko marianna
2013-07-29
Kedves Norrebu88!

Az abszolutórium megszerzésével gyakorlatilag eleget tettél a tanulmányi követelményeidnek, a záróvizsga letétele és a nyelvvizsga megszerzése nem számít bele a tanulmányokba. Erre figyelemmel a hallgatói jogviszonyod megszűnik a záróvizsga időszak utolsó napján, újra már nem iratkozhatsz be, így diáknak sem fogsz minősülni.

Ugyan diákmunkát nem vállalhatsz, de a munkaügyi központokban regisztrálhatsz álláskeresőként, így más munkát kereshetsz és vállalhatsz is.

A jogszabályok a második kérdésedre nem adnak egyértelmű választ, ezért azt javaslom, hogy a munkaügyi központokban kérj erre vonatkozó tájékoztatást.
Ha ingyenesen nem is szerezhetsz másik szakmát, de rengeteg állam által támogatott szakképzési forma van, amiről szintén a munkaügyi központ tud felvilágosítást adni.

Szia! Tanító szakos végzős hallgató vagyok, illetve abszolváltam. Az lenne a kérdésem, hogy a következő félévben diák ...
norrebu88
2013-07-27
Szia!

Tanító szakos végzős hallgató vagyok, illetve abszolváltam. Az lenne a kérdésem, hogy a következő félévben diák státuszban leszek-e vagy sem? Diákmunka vállalás miatt lenne fontos. Mert diploma nélkül nem taníthatok, és valami jövedelemre mindenképpen szükségem lenne.
A másik kérdésem, hogy ez egy elvégzett szakmának számít-e így? Belekezdhetek-e másik szakma tanulásába térítésmentesen, 24 évesen?
benko marianna
2013-07-27
Kedves Betti!

A felvételi tájékoztató szerint erre, sajnos, nincs lehetőség.

A tájékoztató szerint a felvételi alapjául szolgáló adatokat 2013. július 10-éig volt lehetőség (http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2013A_M/2_menetrend_es_szabalyok/2_4_tajekoztatas_modositasok/2_4_4_adatmodositas).

A felvételi döntés ezek alapján kerül meghozatalra.

A döntéssel szemben van helye fellebbezésnek, de a tájékoztató azt írja, hogy: "A jogorvoslat során benyújtott azon dokumentumokat, amelyek a jelentkező rendelkezésére álltak, de nem nyújtotta be a felvételi eljárás során, az Oktatási Hivatal nem fogadhatja el."
(http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2013A_M/2_menetrend_es_szabalyok/2_4_tajekoztatas_modositasok/2_4_8_jogorvoslati_szakasz)

Hogy méltányosságból vagy más módon van-e lehetőség az adatok módosítására, erről a tájékoztató nem rendelkezik, esetleg az Oktatási Hivatalt lehet érdemes megkérdezni, de a tájékoztató alapján erre nincs lehetőség.
(http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2013A_M/4_tovabbi_tajekozodas?itemNo=2)

Kedves Mariann! Unokatestvéremnek 450 pontos a felvételije, még sem vették fel.Államilag támogatott jogász szakra jelentkeze...
RBetti22
2013-07-27
Kedves Mariann!

Unokatestvéremnek 450 pontos a felvételije, még sem vették fel.Államilag támogatott jogász szakra jelentkezett. Sajnos most jött rá, hogy nem írta be a jelentkezésen, hogy gyermekvédelmi támogatást kap, ami szintén pluszpontokat jelentett volna és akkor felvették volna a megjelölt szakra. Tehet jogi lépéseket így utólag, hogy mégis felvegyék figyelembe véve ezeket a pluszpontokat vagy már csak a jövő évi jelentkezés jelenthet megoldást?
kovacsjozsef
2013-09-03
Az lenne a kérdésem, hogy a húgom német-történelem szakon fogja jövőre elvégezni a főiskolát, ahhoz, hogy munkába állhasson tényleg még ezen felül a 2 év MA képzést el kell végeznie majd, vagy már a 3 éves alapképzés után is dolgozhat valamilyen szinten pedagógusként, pl. napközis tanárként általános iskolában? Mert akkor levelezőn tenné le munka mellett a MA képzést.
Köszönöm válaszukat!
benko marianna
2013-06-26
Kedves Piroska!

A főbb rendelkezésekről az alábbi törvényekből tájékozódhattok:

2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről
20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról

A jogszabályokat itt érhetitek el a neten: www.njt.hu

A pedagógus életpálya modell-rendszere 2013. szeptember 1-jétől lép hatályba, de az interneten olvasható cikkek szerint béremelésre csak 2015-től lehet számítani; úgyszintén nagy a bizonytalanság a hitoktatók bérével kapcsolatban is:

http://sulihalo.hu/pedagogus/pedagogusok-foruma/6091-2015-tol-novekedne-jelentosen-a-pedagogusok-bere
http://eduline.hu/kozoktatas/2013/6/24/hittanoktatas_problemak_TYOHQM

Kedves Mariann! Nemrég az általános iskolákból hallottuk, hogy kötelezővé vált szeptembertől a délután 4 óráig tartó...
szikipiros3
2013-06-25
Kedves Mariann!

Nemrég az általános iskolákból hallottuk, hogy kötelezővé vált szeptembertől a délután 4 óráig tartó oktatás az iskolákban. Hol lehet ezzel kapcsolatban törvényt, rendelkezést találni? A pedagógusok bérét is fogják emelni ezzel párhuzamosan? És még egy kérdés, hogy az iskolai hitoktatók (kötelező hitoktatást is bevezették) alá esnek-e a köznevelési törvénynek, hogy az ő fizetésüket is érinti-e majd az esetleges béremelés?

Remélem nem tettem fel egyszerre túl sok kérdést! Előre is hálásan köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Szekeres Piroska
benko marianna
2013-04-17
Kedves Burkuty!

A tanoda fogalmát a jelenlegi közoktatási törvény nem tartalmazza.

A 1993. évi LXXIX. törvény ma már nem hatályos rendelkezései ekként határozták meg a tanodát:
hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességét segítő iskolán kívüli foglalkozás.

A jelenlegi, 2011. évi CXC. törvény is szabályozza viszont a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelésére, oktatására vonatkozó rendelkezéseket.
Valamint részletesen rendezi a meghatározott oktatási intézmények rendszerét, valamint az oktatók, pedagógusok jogait és kötelezettségeit.

Így álláspontom az, hogy bizonyos jogok és kötelezettségek tekintetében mindenképpen vonatkozik rád a közoktatási törvény, de részletes tájékoztatást pontos adatok hiányában nem tudok adni.

Tisztelt Szakértő! Egy olyan kérdésem is lenne, melyet ebben a témában teszek fel, hogy egy tanodai projektben alkalmazott pe...
burkuty
2013-04-17
Tisztelt Szakértő!

Egy olyan kérdésem is lenne, melyet ebben a témában teszek fel, hogy egy tanodai projektben alkalmazott pedagógus hatálya alá tartozik-e az új köznevelési törvénynek? Vagy ez egy külön oktatási szolgáltatásnak minősül, melyre nem vonatkoznak a törvény pontjai. Fizetés, óraszámok, stb..

Köszönöm!
benko marianna
2013-02-14
Kedves Mira!

A vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján a nevelőtestületnek ilyen típusú irányítási joga nincs a diákönkormányzat tisztségviselőivel szemben.

Viszont a diákönkormányzat működését az adott iskola szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ), továbbá a diákönkormányzat külön SZMSZ-e is szabályozza, ennek tartalmát iskoládban meg tudod nézni.
Ezek egyebekben tartalmazhatnak olyan részletszabályokat, amit a jogszabály nem és más kötelezettségeket is előírhatnak, úgyhogy javaslom azok áttekintését is.

Vonatkozó jogszabályok:
a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (kiemelten: 48.§)
a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet
(kiemelten: 120.§)

Tisztelt Szakértők! Diákönkormányzati képviselő vagyok a gimnáziumunkban. Az érdekelne, hogy kötelezhet-e az igazgató ar...
kicsimira
2013-02-13
Tisztelt Szakértők!

Diákönkormányzati képviselő vagyok a gimnáziumunkban. Az érdekelne, hogy kötelezhet-e az igazgató arra, hogy részt vegyek az iskola szülői munkaközössége által a szülőknek szervezett bálon, indokként azt felhozva, hogy ismerjem meg őket. A vacsorát nekem kell kifizetnem, szintén kötelező jelleggel.

Tisztelettel:
Mira
benko marianna
2012-12-11
Kedves Burkuty!

A tüntetéseknek nincs kötelező jogi ereje a kormány felé, ez a szabad véleménynyilvánítás és a gyülekezési jog gyakorlásának eszköze.

A tüntetéseknek lehet-e eredménye a felsőoktatási törvény és az állami finanszírozott létszám drasztikus csökkentése ellen? Me...
benko marianna
2012-12-11
Kedves Aron!

A szak- és az egyetem pontos ismeretében lehet erre a legpontosabb választ adni, de általánosságban ezt tudom mondani:
- az egyetemek tanulmányi- és vizsgaszabályzata, illetve kreditszabályzata rendezi ezt a kérdést;
- az egyetemed tanulmányi irodája/osztálya adhat még megfelelő felvilágosítást a kérdéseire;
- amennyiben a szakodra irányadó teljesítési kötelezettségeket szeretnéd tudni, azt a 15/2006. (IV. 3.) OM rendelet tartalmazza.

Amennyiben az irányadó jogszabályokról szeretnél többet tudni, itt megtalálod őket:
http://www.felvi.hu/felsooktatasimuhely/jogi_hatter/felsooktatasi_jogszabalyok_gyujtemenye


Mi a következménye, hogyha nappali tagozatos, állami finanszírozású hallgató vagyok, felvettem 9 tárgyat, de egyikre sem tudtam bej...
burkuty
2012-12-11
A tüntetéseknek lehet-e eredménye a felsőoktatási törvény és az állami finanszírozott létszám drasztikus csökkentése ellen? Mekkore tömegnek kell megmozdulnia, hogy a célunkat elérhessük a kormánynál? Jogilag van-e erre szabályozás?
aron
2012-12-11
Mi a következménye, hogyha nappali tagozatos, állami finanszírozású hallgató vagyok, felvettem 9 tárgyat, de egyikre sem tudtam bejárni (munka miatt) és már nem engedték leadni vagy passziváltatni utólag?
benko marianna
2012-11-28
Kedves Pinki13!

Az alapvető kérdés az, hogy lehetsz-e egyéni vállalkozó. Nappali tagozatos hallgató lehet egyéni vállalkozó, amennyiben az egyéni vállalkozóról szóló 2009. évi CXV. törvényben foglalt alábbi kizáró okok nem állnak fent esetedben:
3.§ (2) Nem lehet egyéni vállalkozó:
a) aki korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen,
b) akit a közélet tisztasága elleni [a büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény (a továbbiakban: Btk.) XV. Fejezet VII. cím] a nemzetközi közélet tisztasága elleni (Btk. XV. Fejezet VIII. cím), gazdasági (Btk. XVII. Fejezet), vagyon elleni (Btk. XVIII. Fejezet) bűncselekmény miatt jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, amíg az elítéléséhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól nem mentesül,
c) akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen egy évet meghaladó, végrehajtandó szabadságvesztére ítéltek, amíg az elítéléséhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól nem mentesül,
d) aki egyéni cég tagja vagy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja.

Kérdés az is, hogy milyen tevékenységet szeretnél egyéni vállalkozóként folytatni. Vannak ugyanis olyan tevékenységek, amelyek esetében nem szükséges vállalkozói igazolvány kiváltása, azok egyszerűen adószám kiváltásával is végezhetőek (pl.: ingatlan bérbeadása). Ezekről a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) könnyen kaphatsz információt.

További információk az egyéni vállalkozás elindításáról, működtetéséről:
https://segitseg.magyarorszag.hu/segitseg/ugyintezes/okmanyiroda/ugyintezesiutmutato/egyenivallalkozas
https://ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410009/Vallalkozasi_formak20091202.html?ugy=egyvallmuk.html#topicissue

Hogy mennyiben és hogyan éri meg egyéni vállalkozást indítani, összetettebb kérdés. Optimálisan akkor lehet meghatározni, ha a végzett tevékenység típusával, jellegével tisztában vagy. Ehhez szükséges még az is, hogy az adózási típusok közül is válassz a végzett tevékenység jellegének megfelelően. Járulékfizetési kötelezettséged is felmerülhet, ehhez azt szükséges tisztázni, hogy államilag támogatott vagy költségtérítéses hallgató vagy-e, illetve bármely más jogviszony (pl.: munkaviszony) alapján fizetnek-e utánad bármilyen járulékot.
Ezekre a kérdésekre leghatékonyabban könyvelő, illetve a NAV ügyfélszolgálatának igénybevételével kaphatsz választ.


Ha nappali tagozatos hallgató vagyok, akkor megéri e nekem egyéni vállalkozóit kiváltani? Mivel jár együtt? ...
Pinki13
2012-11-27
Ha nappali tagozatos hallgató vagyok, akkor megéri e nekem egyéni vállalkozóit kiváltani? Mivel jár együtt?

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-03
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031