Jogvédelem - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Jogvédelem


Létrehozta:
Mit tehetsz, ha nem fizet a munkaadód vagy az albérlőd? Mit tehetsz, ha bármilyen más jogsértés ért? Itt felteheted az ezzel kapcsolatos kérdéseid!

benko marianna
2013-12-04
Kedves József!

Az általad elmondottak szerint, általános tájékoztatást nyújtva, az 1996. évi CXXVI. törvény alapján úgy tűnik, hogy az adóhatóság határozata megfelel a jogszabályoknak:

1. § (1) A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 45. §-ára is figyelemmel, e törvény alkalmazásában befizetett adónak azt az összeget kell tekinteni, amely a magánszemély adóbevallásában vagy az azt helyettesítő adómegállapítás szerint az összevont adóalap adójának összegéből az Szja. tv. 45. §-ában említett kedvezmények és átutalások levonása után fennmarad, feltéve, hogy a magánszemély
a) a bevallás benyújtására nyitva álló határidőig, illetve amennyiben a bevallás adóhatósági javítása alapján az adózót további befizetendő adó terheli, az annak megfizetésére előírt határidőig, vagy
b)
c) az esedékességet megelőzően benyújtott kérelmére az állami adóhatóság (a továbbiakban: adóhatóság) legfeljebb 12 havi részletfizetést vagy fizetési halasztást engedélyezett, és a magánszemély az engedélyező határozatban foglalt feltételeknek maradéktalanul eleget téve a felszámított pótlékot és az adót hiánytalanul megfizette.
(2) Az adó abban az esetben is határidőben megfizetettnek minősül, ha az adózó a határidőben benyújtott bevallásában az adótartozás megfizetéséről átvezetés útján rendelkezik, és a tartozás kiegyenlítésére az átvezetés forrásául megjelölt összeg az átvezetés időpontjában ténylegesen fedezetet nyújt.
(3) Az adó abban az esetben is megfizetettnek minősül, ha a bevallásban a fizetendő adó összegeként - az összevont adóalap adójának összegéből az Szja. tv. 45. §-ában említett kedvezmények és átutalások levonása után - nulla forint szerepel.

Tehát amennyiben részletfizetést kértél, csak akkor minősül az adód befizetettnek, ha minden határozatban foglalt kötelezettségnek eleget tettél és a felszámított pótlékot is megfizetted.

Ha ezen feltételeknek eleget tettél és ennek ellenére nem teljesítette a NAV a rendelkezésedet az adód 1%-áról, abban az esetben lehet helye fellebbezésnek.

A fellebbezés illeték és nem díjköteles, ez alól az illetéktörvényben (1990. évi XCIII. törvény) meghatározottak szerint van helye mentességnek, továbbá a közigazgatási eljárásban jövedelmi viszonyokra tekintettel van helye költségmentesség (180/2005. Korm.rend.) kérelmezésének.

Itt olvashatsz egy tájékoztatót az illeték és díjak megfizetéséről:
http://nav.gov.hu/data/cms182628/34._fuzet___Az_ado__es_vamhatosagi_eljaraspkra_vonatkozo_illetekszabalyok.pdf

A fenti oldal inkább csak tájékoztató, a hatályos szabályokról a NAV-nál tájékozódhatsz.

Amennyiben a fellebbezésed eredményes, a NAV-nak rendelkeznie kell az illeték visszatérítéséről.

Ha bármi további kérdésed van, írj!


Kedves Tanácsadók! Nagyon fel vagyok háborodva! Az APEH-től kaptam levelet, hogy az 1%-os felajánlásaimat nem utalják el...
kovacsjozsef
2013-12-02
Kedves Tanácsadók!

Nagyon fel vagyok háborodva!
Az APEH-től kaptam levelet, hogy az 1%-os felajánlásaimat nem utalják el az általam kedvezményezetteknek, azon címszóval, hogy valamilyen tartozásomat nem egyenlítettem ki időben. Én ebben nem értek egyet, mert azt az összeget, amit a tavalyi adóbevallásomkor kimutattak, hogy még be kell fizetnem, részleteket kérve be is fizettem. Felebezhetek persze a döntés ellen, ami megint csak az Állam bácsi zsebét gazdagítja, mert az eljárás "ára" 5000 Ft! Milyen jogorvoslati lehetőség, vagy panaszlehetőség áll rendelkezésemre, hogy az eljárási díjat ne fizettessék ki velem? Második ehhez kapcsolódó kérdésem még, hogy abban az esetben, ha nekem van igazam, és jogtalanul vették volna el az 1%-os felajánlásaimat (és ebben a jogomban is igazságtalanul sértenek, hogy nem élhetek a felajánlás jogával! Ez méltatlan!!), akkor is az APEH "áldozata" vagyok, és "megrövidítenek" 5000Ft-al, az eljárási díjjal? Ha nem volt kérdésem elég világos a pontos válaszhoz, szívesen írok konkrétumokat! (Az APEH egyébként tavaly évben is ezt "játszotta" el tömegekkel. Kérdem én, akkor minek a felajánlás???! Ez csak humbuk, a költségvetés láthatóan ki van éhezve, és a kisember, meg a civil szféra forrásain élősködik! Ha gyanúm igaz, akkor az egész 1%-osdi csak reklámfogás, mintegy megvezetés, PR -fogás, de nem, az sem, csalás ez javából, mert a köz pénzére játszik, színlelve a demokratikusságot!)
benko marianna
2013-03-28
Kedves Erika!

Olyannyira összetett jellegű volt a kérdésed, hogy a jogszabály sem adott rá egyértelmű megoldást.

Ezért felvettem a kapcsolatot az Artisjus-szal, a szerzői jogvédő szervezettel, akik arról tájékoztattak:
- amennyiben ez a diáknap a tantervbe illeszkedő esemény, abban az esetben nem merül fel jogdíjfizetési kötelezettség, és szabad a vetítés;
- amennyiben azonban tantervtől független rendezvény, úgy felmerülhet jogdíjfizetési kötelezettség, időszakos (rendezvény tartamától függ), ún. kivetítéshez kapcsolódó díj, nap nettó 2111,- Ft. Erről bővebb információkat (többek között a jogdíj megfizetésével kapcsolatban) kaphattok az info@artisjus.com e-mail címen.

Kedves Szakértők! Olyan jogi kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy egy iskolai diáknapon legális e youtube-ról letöltött vid...
era
2013-03-26
Kedves Szakértők!

Olyan jogi kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy egy iskolai diáknapon legális e youtube-ról letöltött videókat levetíteni, amelyek a televízióban egy vetélkedő show-ból származnak?

Köszönöm!
Üdvözlettel:
Erika
hegylako86
2012-12-15
Kedves Marianna!
Köszönöm a választ, hasznos volt. De azért még nem maradtam kérdés nélkül..
A két pont, amit megadott, hogy hova kell bejelentést tenni: 1.) a film előállítójától vagy forgalmazójától és 2.) a filmben foglalt zene tekintetében az Artisjustól
Hogy megértse, miért vagyok értetlen, hozok egy konkrét példát. Tételezzük fel, hogy én ma este felveszem DVD-re a TV-ből a Narnia krónikái: A hajnalvándor útja című filmet. Ha én ezt jövő héten szeretném a barátaimnak lejátszani, akkor 1, a film forgalmazójáról fogalmam sincs, kicsoda (hol kell ezt megnézni, megkeresni?), az előállítóit kikerestem az imdb.com-ról (forrás: http://www.imdb.com/title/tt0980970/ itt előállító többek között: Fox 2000 Pictures, Walden Media, Dune Entertainment)
Nézzük a kettes pontot, mert az imdb-n a zenéjéről is van bejegyzés (a szerző Eric Coates az előadó New Symphony Orchestra), azt írja: "Under license from Universal Music Enterprises" - akkor itt a zene miatt a Universal Music Enterprises-t kell valahogy megkeresnem?
A 2-es pont tűnt egyszerűbbnek, de ha felmegyek az artisjus honlapra, megnéztem a letölthető nyomtatványokat, átböngésztem már a jogosítás általában, és a nyilvános előadásról szóló cikkeket, de nem értem, hogy amit én tervezek, hova való, milyen nyomtatványt kell letöltenem, és hova kell beküldenem?
Bocsánat, ha ezt már az előző válaszból tudnom kellett volna, de nem vagyok "profi" a komoly szövegek olvasásában, de most elhatároztam, hogy legálisan akarok filmet nézni a barátaimmal, és tudni szeretném, ehhez mi kell.
hegylako86
2012-12-15
Kedves Marianna!

Még az jutott eszembe, ahogy az alábbiakat visszaolvastam, és elbizonytalanodtam, hogy nem kérdeztem-e butaságot, hogy nem, nem kérdeztem butaságot, mert ekkor lehetne jogdíj nélkül:
"f) magánhasználatra, valamint alkalomszerűen tartott zártkörű összejövetelen."
De amit én szeretnék meghirdetni, az nem zártkörű lenne.. vagyis mi minősül zártkörűnek? mert hogy ugyebár nyilvános helyen szeretném meghirdetni, ezért gondoltam, hogy akkor biztosan nem zártkörű. De ha ez a nyilvános helyen hirdetés azzal jár együtt, hogy meg van ugyan hirdetve, de kell előre szólni, hogy jössz, akkor az már zártkörűnek minősül? Nekem ez a szó, hogy zártkörű nem ilyen egyértelmű.

Üdv: Andrea.


benko marianna
2012-12-15
Kedves Andrea!

A zártkörűség tekintetében a jogszabály nem ad pontos megfogalmazást, azt egyedi esetekben a joggyakorlat alakítja ki. Idézek egy bírói döntésből:

"Fővárosi Bíróság 2.P. 25.076/1987. sz. döntése rámutat arra, hogy a zártkörűség a hozzáférhetőség korlátozott voltát (pl. klubtagság) jelenti."

Tekintettel arra, hogy egyértelmű, pontos választ nem tudok adni a zártkörűség tekintetében, javaslom, hogy levélben kérjetek állásfoglalást az Artisjustól, hogy gyakorlatuk alapján a ti rendezvényetek megfelel-e a feltételeknek. Azonban annyit szeretnék rögzíteni, hogy önmagában az, hogy bárki számára hozzáférhető a rendezvény, bárki eljöhet rá, aki előzetesen szól, az inkább nyilvános előadás fogalmával fér össze.

A másik kérdésedre:
- a film előállítója alapján meg kell keresned a magyarországi forgalmazót; ebben egyébként a DVD-borítója nagy segítséget nyújt, hisz azon a hazai forgalmazót fel szokták tüntetni; egyébként a magyarországi forgalmazóra érdemes a külföldi előállító neve alapján rákeresni az interneten, én ezt találtam: http://www.intercom.hu/?page=23; telefonon biztos nyújtanak neked erről tájékoztatást.
- az Artisjust felé teljesítendő adatszolgáltatás kapcsán is javaslom, vedd fel velük telefonon a kapcsolatot, mert erre ők tudnak pontos választ adni
benko marianna
2012-11-09
Kedves hegylako86!
Kérdésedre a szerzői jogi törvény (1999. évi LXXVI. törvény) ad választ:
24. § (1) A szerző kizárólagos joga, hogy művét nyilvánosan előadja, és hogy erre másnak engedélyt adjon. Előadás a mű érzékelhetővé tétele jelenlévők számára.
(2) Előadás különösen
b) a mű érzékelhetővé tétele bármilyen műszaki eszközzel vagy módszerrel, így például a filmalkotás vetítése, a közönséghez közvetített vagy (műpéldányon) terjesztett mű hangszóróval való megszólaltatása, illetve képernyőn való megjelenítése.
Nyilvános előadás esetén jogdíjat kell fizetni. Ez mindenféle filmvetítésre vonatkozik, abban az esetben is, ha saját magad által felvett filmről van szó, mivel bármilyen filmről való másolatkészítést a jogszabály csak magáncélra enged.

Vannak azonban bizonyos jogszabályi esetek, amikor nem kell jogdíjat fizetni:
38. § (1) Ha az előadás jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja, és a közreműködők sem részesülnek díjazásban, a művek előadhatók a következő esetekben:
a) színpadi mű esetében műkedvelő művészeti csoportok előadásán, kiadott szöveg vagy jogosan használt kézirat alapján, feltéve, hogy ez nem ütközik nemzetközi szerződésbe,
b) iskolai oktatás céljára és iskolai ünnepélyeken,
c) szociális és időskori gondozás keretében,
d) nemzeti ünnepeken tartott ünnepségeken,
e) egyházak, alapcélként vallási tevékenységet végző egyesületek vallási szertartásain és vallási ünnepségein,
f) magánhasználatra, valamint alkalomszerűen tartott zártkörű összejövetelen.
Amennyiben a ti esetetekben megfeleltek a fenti feltételek valamelyikének, lehetséges, hogy mentesültök a jogdíjfizetés alól.

Amennyiben megszervezitek a klubot, két irányba kell bejelentést tennetek: 1.) a film előállítójától vagy forgalmazójától és 2.) a filmben foglalt zene tekintetében az Artisjustól. Az első engedély közvetlen megállapodást igényel, a második esetben viszont egy egyszerű jogdíjfizetéssel szerezhető engedély a felhasználásra.

Ha esetleg további kérdésed van, írj! Részletes tájékoztatást találhatsz még itt is: http://www.artisjus.hu/


Kedves Marianna és Zsolt! Nem voltam benne biztos, hogy jó helyre írom, de ide tűnt logikusnak. Régóta felmerült már bennünk, h...
hegylako86
2012-11-09
Kedves Marianna és Zsolt!
Nem voltam benne biztos, hogy jó helyre írom, de ide tűnt logikusnak. Régóta felmerült már bennünk, hogy filmklubot szeretnénk tartani, a szervezésben-hirdetésben a Madzag Infópontosak is szívesen segítenének. Megszerezni nem is bonyolult a filmeket, de mivel mindegyiken kihangsúlyozzák, hogy csak otthon szabad levetíteni, ezért nem mertünk még egy filmet sem levetíteni pedig több tippünk is van rá, hogy Fehérváron hol lenne rá lehetőség. Mire kell ilyenkor odafigyelni?
Pl. olyan filmet, ami már a TV-ben rég lement, tehát fel is vehettem DVD-re, olyat se szabad levetíteni?
Aztán még az is kérdés, hogy ha egyszer kifizettem a DVD árát, akkor valami nem 10ezres nagyságrendű összeg kifizetése után nem lehetne mégis levetíteni? Ilyenkor kinek kell fizetni?
Köszönöm előre is a választ.
Andi.

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-03
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031