Adatvédelem, internetes jogok - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Adatvédelem, internetes jogok


Létrehozta:
Mit csinálj, ha valaki trollkodik a blogodon? Hogyan léphetsz fel a kéretlen e-mailekkel szemben? Milyen jogi lehetőségeid vannak honlap létrehozására? Hogyan kezelhetik a szolgáltatók az adataidat? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseidet teheted fel itt.

sokkerdes25
2014-07-29
Tisztel Tanácsadók!

Az internetes (legális-illegális) letöltések témakörével kapcsolatban merültek fel kérdéseim. Sajnos eddig csak odáztam a témát, nem jártam utána, de most szeretnék tisztábban látni!

Az egyik kérdésem, hogy hogyan tudom megállapítani a letölteni kívánt fájlokról (film, zene, kép, dokumentum, stb.), hogy letöltésük törvényt sértő-e? (Gondolok itt főként a YouTube videók letöltésére.)

Másik, hozzá kapcsolódó kérdésem, hogy a letöltött fájlok CD-re, DVD-re történő kiírásának van-e akadálya?
(Jelenleg több, internetről letöltött film, videó is van a számítógépemen, melyeket kiírnák lemezre, s családom, barátaim körében meg is osztanám – de szeretnék a törvényes és etikus keretek között mozogni – viszont ehhez kevés ismerettel rendelkezem.)

Válaszukat előre is köszönöm!
2012-10-17
Kedves Aron!
A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 80.§-a vonatkozik az általad feltett kérdésre. Főszabály szerint a képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához - a nyilvános közszereplés kivételével - az érintett személy hozzájárulása szükséges. Amennyiben ezt nem szerzitek be, megsértitek az illető személy személyiségi jogait.
A fentiekben említett kivétel – a nyilvános közszereplés – általában akkor valósul meg, ha az előadó valamilyen értéket közvetít a hallgatóság felé (lehet ez színházi előadás, sportesemény stb.), ebben az esetben nem szükséges az előadó hozzájárulása.
A rendezvényeken részt vevő személyekkel kapcsolatban az a hatályos joggyakorlat, hogy amennyiben tömegfelvétel készül, tehát az egyes szereplők nem egyénien, nem elkülönülten jelennek meg a felvételen, hanem tömegként, akkor nem szükséges külön hozzájárulás sem a felvétel készítéséhez, sem annak további felhasználásához.
Ha nem tömegfelvételt, hanem egyéni felvételt szeretnétek a résztvevőkről, akkor viszont kell a hozzájárulásuk mind a felvétel készítéséhez, mind a felhasználásához. A hozzájárulás megvalósulhat kifejezett nyilatkozattal (aláírattok vele egy hozzájáruló nyilatkozatot vagy ő kéri a felvétel készítését), de ráutaló magatartás útján is. Utóbbira olyan példát tudok mondani, hogy a plakáton felhívjátok a figyelmet arra, hogy készítetek fotókat, amiket később a honlapon/facebookon stb. megtekinthetnek vagy egy rövid, nyomtatott tájékoztatást raktok ki erről. Ebben az esetben a felhívás eljut a célszemélyekhez, és így ha engedik a fényképkészítést, a tájékoztatás miatt egyúttal hozzá is járulnak a közzétételhez.
A fenti szabályok a nyilvános rendezvényekre vonatkoznak. Zárt rendezvények esetén célszerű minden esetben egyéni hozzájárulást kérni, hiszen azok az események nem mindenki számára elérhetőek, így nem általános, hogy azokon felvételek készüljenek.
Ami még fontos kérdés lehet: mi a rendezvény célja, apropója? Mert amennyiben pl.: rákbeteg emberek rehabilitációjával foglalkozó rendezvényen készítetek egyéni képeket és azt akarjátok felhasználni, abban az esetben célszerű lehet egyéni hozzájárulást kérni, mivel a személyek egészségügyi adataira vonatkozó bármilyen információ szenzitív adatnak minősül és ezek megismeréséhez csak kifejezett hozzájárulás esetén van mód.


Kedves Szakértők! Arra lennék kíváncsi, hogy egy (pl. általunk) szervezett rendezvényen készült fotókat és videókat fel...
aron
2012-10-16
Kedves Szakértők!

Arra lennék kíváncsi, hogy egy (pl. általunk) szervezett rendezvényen készült fotókat és videókat felhasználhatjuk-e a honlapunkon, facebook-on, videóban, tv-ben? Esetleg reklámanyagunkban?

Várom választ! Előre is köszönöm!

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-03
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031