Egészségügy - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Egészségügy


Létrehozta:
Milyen jogaid vannak betegként? Hová fordulhatsz, ha jogsérelem ért? Itt teheted fel a kapcsolódó kérdéseid!

Atom
2013-11-19
Kedves Marianna!

A cégnél nem tudtak semmit mondani, a bérpapírokat már odaadták, de az utalásról még nincs fogalmuk sincs, eléggé csőd felé áll a cég. Az OEP internetoldala szerint biztosított vagyok, de hány napig lesz ez így, ha továbbra sem utalnak semmit? Decemberben kórházba kellene mennem!!!

T.

Kedves Tamás! Az általad írtak alapján ez nem dönthető el. A munkáltatónak a járulékokat egyébként sem a munka... SOS kérdésem: ha a munkadadó sem a fizetést sem a járulékokat nem utalja a dolgozóknak, mi a szitu a tb-biztosítottságunkkal? ...
benko marianna
2013-11-18
Kedves Tamás!

Az általad írtak alapján ez nem dönthető el.

A munkáltatónak a járulékokat egyébként sem a munkavállalónak, hanem az illetékes hatóságoknak kell utalnia, tehát ezeket te egyébként sem kapnád meg.

Javaslom, hogy keresd meg közvetlenül a munkáltatódat, illetve a részére bérszámfejtést végző kollégát/könyvelőt a bérkartonok átadása, de legalább a biztosítotti jogviszonyod fennállásáról történő tájékoztatás érdekében.

Továbbá lehetőséged van az OEP-nél információt kérni arról, hogy biztosítottnak minősülsz-e.

SOS kérdésem: ha a munkadadó sem a fizetést sem a járulékokat nem utalja a dolgozóknak, mi a szitu a tb-biztosítottságunkkal? ...
Atom
2013-11-18
SOS kérdésem: ha a munkadadó sem a fizetést sem a járulékokat nem utalja a dolgozóknak, mi a szitu a tb-biztosítottságunkkal?

Köszönöm a választ, fontos!

Tamás
benko marianna
2013-05-29
Kedves Áron!

Amennyiben téged ez a lehetőség zavar, javaslom, mindenképpen járj utána.

A magyarország.hu internetes ügyintézési portálon regisztrációt követően (amelyről itt találhatsz információt: http://ponttekellesz.hu/eszak-magyarorszag/kategoria/infoturi_hivatali_ugyintezes) lehetőséged van arra, hogy TAJ-nyilvántartással kapcsolatos szolgáltatásokat vegyél igénybe.

Ebben a körben lehetőséged van ún. "Betegéletút lekérdezésére".

Itt a TAJ-számodat kell megadni, valamint az időtartamot, amelyre a lekérdezést kéred.

Ezt követően megismerheted az összes igénybe vett társadalombiztosítási eljárást.

Amennyiben ebben olyan szerepel, amelyet nem vettél igénybe, a lekérdezési oldalon, a lap alján lehetőséged van észrevételt küldeni és itt jelezheted a problémát.

Amennyiben személyesen szeretnéd intézni, javaslom az Országos Egészségbiztosítási Pénztár helyi szervének felkeresését.

Kedves Jogászok! Nemrég voltam egy egyszerű vizsgálaton a rendelőintézetben és a recepciós azt kérdezte, hogy hogy kerül...
aron
2013-05-28
Kedves Jogászok!

Nemrég voltam egy egyszerű vizsgálaton a rendelőintézetben és a recepciós azt kérdezte, hogy hogy kerülök oda, mert a számítógépes rendszerben azt látja, hogy egy hónapja a kórházban fekvő betegként vagyok a rendszerük szerint. Azóta olvastam, hogy a kórházak néha másoknak számolják el a költségeket, mert valahogy így gazdaságosabb nekik.

Érdekelne, hogy lehet-e és megéri-e tenni valamit az ellen, hogy az én nevemmel (és gondolom az én tb-m alapján) lássanak el más betegeket?

Köszönettel,
Áron
benko marianna
2013-02-10
Kedves Rózsa!

Az 1993. évi III. törvény szerint az önkormányzat egyes rászorulóknak állapíthat meg támogatást (pl. aktív korúak ellátása, közgyógyellátás stb.). Erről való tájékoztatást a lakcímed szerint illetékes önkormányzatot keresd meg és kérj tőlük részletes tájékoztatás.

Javaslom továbbá, hogy keresd meg a területileg illetékes állami egészségbiztosítási intézményt és kérj ott is tájékoztatást.

Továbbá van arra is lehetőséged, hogy ne fizesd meg ezt az összeget. Ebben az esetben nem leszel viszont ellátásra jogosult, minden egyes igénybe vett egészségügyi szolgáltatásért fizetned kell.

Kedves Jogászok! Szeretném megkérdezni , hogy ha nekem nincs jövedelmem 2 éve már nem dolgozom(29% munka csökkentett vagyok)és ...
rozsa
2013-02-08
Kedves Jogászok!
Szeretném megkérdezni , hogy ha nekem nincs jövedelmem 2 éve már nem dolgozom(29% munka csökkentett vagyok)és a Tb. 6390 Ft ot havonta fizetem a férjem fizetéséből.De mivel neki is elég kevés a bére épp elég kettőnk megélhetésére akkor lehetne-e valahol segítséget kérni.
Köszönettel:Rózsa
benko marianna
2013-01-29
Kedves Katalin!

Itt találsz megfelelő tájékoztatást, bár ez álláspontom szerint nem jogi, hanem egészségügyi kérdés:

https://ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410000/Utazas_kulfoldre20091202.html?ugy=kotoltas.html

Tisztelt Tanácsadók! Érdeklődnék, hogy külföldre menetel előtti kötelező védőoltásokat a háziorvosom által tudok bes...
gombosk
2013-01-29
Tisztelt Tanácsadók!

Érdeklődnék, hogy külföldre menetel előtti kötelező védőoltásokat a háziorvosom által tudok beszerezni? Ha nem, akkor hogyan kell kérnem, illetve milyen költségekkel számolhatok?

Köszönöm előre is!
Katalin
benko marianna
2013-01-22
Kedves Rózsa!

Rehabilitációs kártyára az alábbi személyek lehetnek jogosultak 2004. évi CXXIII. törvény):
16/A. § (1) Rehabilitációs kártyára az a megváltozott munkaképességű személy jogosult, akinek a rehabilitációs hatóság által végzett komplex minősítés szerint
a) foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, vagy
b) tartós foglalkozási rehabilitációt igényel.
(2) Rehabilitációs kártyára az a személy is jogosult, aki
a) 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesült, vagy
b) rehabilitációs járadékban részesül.

Amennyiben a fenti feltételek bármelyike fennáll az esetedben, kérheted a Rehabilitációs kártya kiállítását.

Amennyiben csak az (1) bekezdésben rögzített valamelyik ok áll fent, úgy kérni kell a komplex minősítési eljárás lefolytatását, azaz ebben az esetben szakvélemény kiállítása is szükséges lehet.

Az első lépés azonban a kérelem benyújtása.

Tájékoztatók itt:
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CD0QFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.afsz.hu%2Fresource.aspx%3FResourceID%3Dafsz_gyik_megv_mkep_rehab_kartya&ei=tlH-UJLpJsb14QSSjIH4Cw&usg=AFQjCNGEUhDOqvdeFbYI8CGh6FTfd5PaQQ&bvm=bv.41248874,d.bGE

http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&ved=0CE0QFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.kormanyhivatal.hu%2Fdownload%2F2%2F5b%2F60000%2FAdatlap_Reh_Kartya_2012.doc&ei=tlH-UJLpJsb14QSSjIH4Cw&usg=AFQjCNEz7FMPq_kV7BcZSsUh-fgWBZcuXw&bvm=bv.41248874,d.bGE


Kedves Kata! Azt szeretném meg tudni , hogy 29%-os munka csökkentett vagyok és a rehabilitációs kártyát szeretném kiváltani.Ehh...
rozsa
2013-01-22
Kedves Kata!
Azt szeretném meg tudni , hogy 29%-os munka csökkentett vagyok és a rehabilitációs kártyát szeretném kiváltani.Ehhez kell az Szakvélemény vagy elég ha a bemegyek a hivatalba és kérem?
Válaszodat előre is köszönöm:Rozsa
benko marianna
2013-01-18
Kedves Kata!

Az egészségügyről szóló jogszabály az alábbiak szerint rendelkezik:
97. § (1) A betegszállítás célja, hogy az orvos rendelése alapján biztosítsa az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést abban a - mentőápolói felügyeletet nem igénylő - esetben, ha az egészségügyi ellátás elérhetősége másként nem biztosítható.
(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában az egészségügyi ellátás elérhetősége akkor nem biztosítható másként, ha a beteg
a) szállításra szorul, de egészségi állapota nem indokolja mentés igénybevételét,
b) csak speciális testhelyzetben szállítható,
c) mozgásában korlátozott, járóképtelen, vagy egészségi állapota nem teszi lehetővé tömegközlekedési vagy más szokásos közlekedési eszköz használatát,
d) fertőzésveszély vagy kóros magatartása miatt közforgalmú járművet nem vehet igénybe,
e) ellátásának eredményességét tömegközlekedési vagy más szokásos közlekedési eszköz hiánya vagy annak igénybevételéből eredő késedelem vagy más tényező veszélyeztetné.
(3) Betegszállítás külön jogszabályban foglaltak szerint a gyógyintézetből elbocsátott beteg otthonába történő szállításakor is igénybe vehető, ha az ellátást követően
a) a beteg a (2) bekezdés a)-d) pontjai szerinti okok miatt a gyógyintézetet más módon nem tudja elhagyni, vagy
b) a betegnek a fekvőbeteg-gyógyintézetből az otthonába történő eljutása az elbocsátásának naptári napján, illetve más esetben ésszerű időn belül másként nem biztosított.

A fenti jogszabályi rendelkezések alapján bizonyos feltételek megléte esetén kötelező a betegszállítás a beteg otthonába a kezelés után is.

Az, hogy esetben ez fennáll-e, azt csak az egyedi körülmények részletes vizsgálatával állapítható meg pontosan, és részben orvosi kérdés is.

Javaslom, ezügyben mindenképpen konzultálj a kezelőorvosoddal, amennyiben nem kapsz megnyugtató választ, a korábban említett betegjogi képviselőt érdemes megkeresni és vele is egyeztetni.

Ezen az oldalon részletes információkat találsz a betegszállításról:
http://www.oep.hu/pls/portal/url/ITEM/61FD4DB6BC76276AE040A8C0CB3213B0

Kedves Mariann! Elviekben érdekelt a kérdés... köszönöm a választ! Közben megtörtént a műtét és a pólyákra nem volt...
kata
2013-01-18
Kedves Mariann!

Elviekben érdekelt a kérdés... köszönöm a választ! Közben megtörtént a műtét és a pólyákra nem volt szükség. Van viszont egy újabb kérdésem: szabályozva van-e a betegjogban, hogy ki jogosult betegszállításra? Tegnapi napon kértem betegszállítást mai napra, de ma kiderült, hogy nem szereplek a listán, mégpedig a főnővér állítása szerint azért, mert én gyógyultnak számítok egy szimpla fémkivétel miatt, továbbá el sem jutott hozzá a kérelmem. (A tegnap reggeli viziten a vizitelő orvosnak és az őt kísérő nővérnek szóltam emiatt). A távozási lapomat és a zárójelentést alá kellett írnom, hiába ellenkeztem, hogy addig nem írom alá, amíg nem biztosítanak afelől, hogy hazaszállítanak. Válaszként annyit mondtak, hogy maximum nyomtatnak majd új dokumentumokat. Jelenleg még kórházban vagyok, mert saját lábon nem tudok távozni. Kihez fordulhatok? Köszönettel várom válaszát, üdvözlettel: Pados Katalin
benko marianna
2013-01-16
Kedves Kata!

Az egészségügyről szóló törvény szerint jogosultak a betegek egészségügyi ellátáshoz:
7. § (1) Minden betegnek joga van - jogszabályban meghatározott keretek között - az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz.
(2) Megfelelő az ellátás, ha az az adott egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó szakmai és etikai szabályok, illetve irányelvek megtartásával történik.

Az, hogy a te esetedben az adott ellátáshoz mennyiben tartozik hozzá ez a mostani műtét és ezt mennyiben kell az egészségügyi szolgáltatónak finanszíroznia az egészségügyi szolgáltató, erre vonatkozóan nem tudok nyilatkozni, ez álláspontom szerint orvosi szakmai kérdés.

Amennyiben azonban álláspontod szerint nem kaptad meg a megfelelő ellátást, az alábbi fórumokhoz fordulhatsz:
- tehetsz panaszt közvetlenül az egészségügyi intézménynél;
- fordulhatsz a betegjogi képviselőhöz (részletes információk: http://www.jogvedok.hu/www/kozalapitvany/betegjog/lay/articles/show/10/a_betegjogi_kepviselet)

Ha bármi további kérdésed van, írj!

Tisztelt Tanácsadók! Térdkalács-törés miatt műtöttek tavaly nyáron, a napokban fogják műtéti úton eltávolítani térd...
kata
2013-01-15
Tisztelt Tanácsadók!

Térdkalács-törés miatt műtöttek tavaly nyáron, a napokban fogják műtéti úton eltávolítani térdemből a húzóhurkot, amivel rögzítették anno. Ambuláns lapomon a következő szerepel: "Kérjük tisztelt Betegünket, hogy a műtéthez 4 tekercs 15 cm-es rugalmas pólyát magával hozni szíveskedjen!". A magyar egészségügy siralmas helyzetén túllépve elviekben érdekelne, hogy mi történne ha nem vinném magammal a kért pólyákat? Megműtenek, de nem kötik be utána a sebet? Vagy meg sem operálnak? Hova tudok fordulni, ha erre hivatkozva nem kerül sor műtétre, vagy nem megfelelően látnak el?

Válaszukat megköszönve üdvözlettel:
Pados Katalin
benko marianna
2013-11-27
Kedves Tamás!

Az 1997. évi LXXX. törvény értelmében mindaddig, amíg a munkaviszonyod fennáll, biztosítottnak minősülsz, azaz valamennyi ellátást jogosult vagy igénybe venni (hacsak a törvény kivételt nem tesz).

Amennyiben a munkáltatód a munkaviszonyod fennállása ellenére nem fizeti a szükséges járulékokat, az a részéről keletkeztet járuléktartozást, ez a te biztosítotti jogviszonyod nem érinti.

Amennyiben azonban megszűnik a munkaviszonyod, megszűnik a biztosítotti jogviszonyod is.

Ebben az esetben van lehetőség arra, hogy saját magad, a szükséges hozzájárulás közvetlenül OEP felé történő megfizetésével biztosítottá válj.

A biztosításod fennállásáról és megszűnéséről, valamint a közvetlenül történő fizetésről az OEP tud pontos felvilágosítást adni.

(Elnézést, de a tanácsadó rendszerben nem kaptam értesítést a kérdésedről, ezért válaszolok csak most. Mivel csak az új hozzászólásokról kapok tanácsadóként értesítést, kérlek, ha további kérdésed van, azt nem válaszként, hanem új hozzászólásként tedd fel. Ez a rendszer kialakítása miatt van így, elnézést a nehézségekért.)

Kedves Marianna! A cégnél nem tudtak semmit mondani, a bérpapírokat már odaadták, de az utalásról még nincs fogalmuk sincs... Kedves Tamás! Az általad írtak alapján ez nem dönthető el. A munkáltatónak a járulékokat egyébként sem a munka... SOS kérdésem: ha a munkadadó sem a fizetést sem a járulékokat nem utalja a dolgozóknak, mi a szitu a tb-biztosítottságunkkal? ...

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-03
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031