Családi ügyek - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Családi ügyek


Létrehozta:
Házasságkötés? Gyerekvállalás? Családi pótlék? Öröklés? Számos kérdés merülhet fel a családi életben, tedd fel a jogi kérdéseid!

benko marianna
2013-12-12
Kedves József!

Ez kicsit könyvelési jellegű kérdés, ezért én is könyvelővel egyeztettem, ha további kérdéseid vannak, neked is ezt javaslom.

Amennyiben háztartási jellegű a munka, és nem vállalkozási, azaz nincs benne rendszeres haszonszerzési cél, és a munkavégzésért, segítségadásért sem történik pénzbeli fizetés, abban az esetben nem szükséges semmilyen bejelentést tenni, ezt a választ kaptam.

Amennyiben további kérdésed van, a NAV-hoz is fordulhatsz általános tájékoztatásért az alábbi linken:

http://nav.gov.hu/nav/e-ugyfsz/e-ugyfsz.html

Kedves Tanácsadó! Abban szeretném segítségüket kérni, hogy ha házunkban ki szeretnénk cserélni nyílászáróinkat és a ...
kovacsjozsef
2013-12-10
Kedves Tanácsadó!

Abban szeretném segítségüket kérni, hogy ha házunkban ki szeretnénk cserélni nyílászáróinkat és a beépítésben szüleink és testvéreink is segítenek, és talán a szomszéd is beszállna a munkába. Főznénk egy adag babgulyást, amit közössen elfogyasztanánk, és ez lenne a fizetség, és ők ebbe szóban beleegyeznének, nem várnak pénzbeli ellenszolgáltatást az elvégzett munkáért, azt a törvény mennyiben tolerálja, ill. bünteti? Kell-e valamilyen papíron rögzített megállapodást tenniük, "letanuzni" a papírt, stb...kell-e adózni az elvégzett munka után ebben az esetben? Előre is köszönöm a segítségüket!
benko marianna
2013-11-04
Kedves Betti!

Konkrét jogszabályi rendelkezést nem találtam, így az internet alapján tájékozódtam én is: a FIDESZ frakcióülésén tárgyaltak egy olyan juttatásról, amelynek célja az lenne, hogy a kismamák szülés után gyorsabban visszatérhessenek a munkaerőpiacra.
Ennek érdekében a 3 évid járó gyedet teljes összegét egy év alatt megkaphatnák a jogosultak, ezt követően pedig visszatérhetnének a munkába.

Arról nincs információm, hogy jogszabálytervezet, -javaslat született-e a kérdésben, de csatolok pár linket, ahol olvashatsz erről:

http://magyarhirlap.hu/gulyas-jogszabalyt-kell-modositani-a-gyed-extra-erdekeben

http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/hamarosan-jon-az-extra-gyed-517541

http://www.szuloklapja.hu/hivatalos-ugyek/2307/gyed-extra-bevezetese-es-szulessel-kivalthato-diakhitel-2014-tol.html

http://nol.hu/belfold/20130905-nem_lehet_elore_tervezni

Mi az a GYED extra? ...
RBetti22
2013-11-04
Mi az a GYED extra?
RBetti22
2013-09-19
benko marianna
2013-09-19
Kedves Betti!

Különítsük el az ellátásokat, mert a tgyás-t és a gyed-et az OEP intézi, (ezek egészségbiztosítási ellátások) míg a gyes-t az Államkincstár (ez a családtámogatási rendszer része).

Tehát, amennyiben az előző gyerek után gyed-et kapsz és születik közben egy másik, akkor az OEP megállapítja, hogy az első gyerek után járó gyed vagy a második gyerek után járó tgyás összege a kedvezőbb, és azt folyósítja.

A gyes, amennyiben jól értelmezem a jogszabályt, a gyed-re való jogosultság megszűnését követően jár, tehát azt utána kapod, viszont ez két gyermek után fog járni.

Amennyiben bármi további kérdésed van írj, vagy akár e-mailben tudsz érdeklődni mind a Magyar Államkincstárnál (http://www.allamkincstar.gov.hu/ext/email), mind az OEP-nél (www.oep.hu/). Megjegyzem, hogy a jogszabály értelmezése elég nehézkes, mindenképpen javaslom igénybejelentés előtt a megfelelő szervekkel történő konzultációt.

Kedves Mariann! Azt értem, hogy csak egy ellátás jár. A kérdésem az, hogy ha a második baba úgy születik, hogy az első ba...
benko marianna
2013-10-07
Kedves Betti!

Sajnálom, hogy csak most válaszolok, de az informatikai rendszer kialakítása olyan, hogy válasz esetén nem küld értesítést, csak új hozzászólás esetén, ezért nem láttam a kérdésedet. Kérlek, ha további kérdésed van, legközelebb új hozzászólásként tedd fel, hogy biztos észrevegyem, mert így sajnos, hiába böngészem minden nap a hozzászólásokat, könnyen elsiklik felette a figyelmem.

Ha jól értelmezem a jogszabályokat és jogosult vagy, akkor először mindenképpen kapsz tgyást, majd gyedet és utána gyest.

De mivel a jogszabályok értelmezése nem egyértelmű, ezért javaslom, hogy mindenképpen érdeklődj utána a megadott fórumokon, mert a hatóságok telefonon, általános ügyben (így az én érdeklődésemre is) csak korlátozott tájékoztatást tudnak adni.

Kedves Mariann! Tehát ha úgy születik a második baba, hogy az elsőre már csak Gyes jár, akkor a másodikra is csak Gyes fog ... Kedves Betti! Különítsük el az ellátásokat, mert a tgyás-t és a gyed-et az OEP intézi, (ezek egészségbiztosítási ellá... Kedves Mariann! Azt értem, hogy csak egy ellátás jár. A kérdésem az, hogy ha a második baba úgy születik, hogy az első ba...
RBetti22
2013-09-17
Kedves Mariann!

Azt értem, hogy csak egy ellátás jár. A kérdésem az, hogy ha a második baba úgy születik, hogy az első baba után GYED vagy GYES jár, akkor a második után milyen ellátás fog járni?
benko marianna
2013-08-29
Kedves Bernadett!

Az OEP telefonos tájékoztatása alapján a két ellátás közül a kedvezőbb kerül folyósításra, egyszerre a két ellátás nem jár. Természetesen ez függ attól is, hogy az egyes ellátásra vonatkozó feltételeknek egyébként megfelelsz-e.

Kedves Mariann! Jelenleg Tgyáson vagyok 3 hónapos kislányommal, majd utána Gyedre leszek jogosult kicsit több, mint egy évig....
RBetti22
2013-08-28
Kedves Mariann!

Jelenleg Tgyáson vagyok 3 hónapos kislányommal, majd utána Gyedre leszek jogosult kicsit több, mint egy évig. A kérdésem az lenne, hogyha a kistesó a Gyed ideje alatt születne akkor utána is járna a Gyed és a Tgyás vagy csak Gyes?

Köszönöm!
Bernadett
benko marianna
2013-07-24
Kedves Rozsaan!

Ahogy korábban is írtam, figyelni kell a híreket, előterjesztésekről nem adunk számot, figyelemmel arra, hogy azok jogilag még nem relevánsak, nem elfogadott döntések.

Jelenleg az alábbiak a legfrissebb információk:

http://index.hu/gazdasag/2013/07/24/errol_a_csomagrol_donthet_ma_a_kormany/

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/robban_a_szuperolcso_lakashitel_de_hol_az_uj_szocpol.186492.html

Olvastam a fenti linkeket, amiket lbela-nak írt válaszul. Nagyon örülnénk ilyen kormányzati döntéseknek, de lehet-e már azóta tudn...
rozsaan
2013-07-24
Olvastam a fenti linkeket, amiket lbela-nak írt válaszul. Nagyon örülnénk ilyen kormányzati döntéseknek, de lehet-e már azóta tudni, hogy ezek mikor születnek meg? Mikortól lehet ezekkel az új kedvezményekkel számolni majd?
benko marianna
2013-06-27
Kedves Ibela!

A szocpol, azaz szociálpolitikai kedvezmény a 12/2001. számú Kormányrendeletben meghatározott állami támogatási forma, mellyel az állam lakásépítésre, vagy -vásárlásra ad kedvezményt, illetve kamattámogatást nyújt.

Jelenleg azonban ezt a támogatási forma felfüggesztésre került 2009. július 1-jén, a program újraindításáról folyamatosan lehet híreket hallani, arról azonban döntés még nem született.

További információkat itt találhatsz:

https://ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410004/420010/Szocpol20091202.html?ugy=szocplakadasvet.html#topicissue

Az alábbi hír pedig a jelenlegi helyzettel foglalkozik:

http://www.origo.hu/gazdasag/20130626-megduplazhatjak-a-szocpolt.html

Mi az az otthonteremtési program, és mi az a félszocpol? ...
lbela
2013-06-27
Mi az az otthonteremtési program, és mi az a félszocpol?
benko marianna
2013-05-17
Kedves Laura!

Nekünk sincs több információnk a felvezetett javaslattal kapcsolatban és arra vonatkozóan sincs adatunk, mi a törvényalkotó szándéka.

Követni kell a legfrissebb híreket, sajnos, közelebbi és jobb megoldást nem tudunk.

Tisztelt Jogász! Tud-e már valamit esetleg arról, hogy a rebesgetett félszocpolt mikor lehet majd igényelni? Van rá esély, h...
555lau
2013-05-16
Tisztelt Jogász!

Tud-e már valamit esetleg arról, hogy a rebesgetett félszocpolt mikor lehet majd igényelni? Van rá esély, hogy még őszig megjelenjen a törvény és lehessen igényelni ősszel már a félszocpolt a gyerekek után?
Köszönöm a választ! Laura
benko marianna
2013-04-22
Kedves Betti!

Áttekintettem a vonatkozó jogszabályokat és nem találtam olyan módosítást, ami az általad írtakat igazolja.

Az új anyakönyvvezetési jogszabály (2010. évi I. törvény) 2014. január 1-jén lép hatályba, tehát annak a szabályai még nem alkalmazhatóak.

A jelenlegi szabályok pedig nem írják, hogy az eredeti anyakönyvi kivonat ne lenne jó.

Javaslom ezért, hogy mindenképpen érdeklődj utána a területileg illetékes anyakönyvvezetőnél (polgármesteri hivatal), hogy a vonatkozó szabályok változtak-e.

Amennyiben igen és új kivonatra van szükséged, úgy ezt szintén az anyakönyvvezetőnél tudsz kérni, eljárási díja (illeték formájában) 2000,- Ft.

Kedves Mariann! 36 hetes kismama vagyok, 1-2 hete hallottam a kismamák közt felröppenni egy szóbeszédet, de nem tudom mi az ig...
RBetti22
2013-04-22
Kedves Mariann!

36 hetes kismama vagyok, 1-2 hete hallottam a kismamák közt felröppenni egy szóbeszédet, de nem tudom mi az igazság benne..állítólag van valami új szabály, hogy a szüléshez nem jó az eredeti házassági anyakönyvi kivonat, hanem igényelni kell valamiféle igazolást a házasságkötésről, ami 100 napnál nem régebbi. Mi igaz ebből? Én úgy tudtam elég az eredeti h. anyakönyvi kivonat. Ha tényleg van ez az új szabály, hova kell fordulni ezért az igazolásért?
benko marianna
2012-12-12
Kedves Opetra10!

A beteg gyermek csak nagyon speciális feltételek fennállása esetén lehet jogosult saját jogán családi pótlékra, egyebekben a szülői, illetve gondviselői lehetnek jogosultak.

Kérdés az is, hogy a családi pótlék mely elemére való jogosultságot kérdezed: nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás.

Ezért azt javaslom, hogy keresd fel a területileg illetékes kiutaló szervet, tb-intézményt ennek a pontos feltárására.

Itt még találhatsz részletes információkat:
http://www.szocialis_ellatasok.abbcenter.com/?id=77849&cim=1#

A beteg gyermek hány éves koráig kaphat családi pótlékot? ...
opetra10
2012-12-11
A beteg gyermek hány éves koráig kaphat családi pótlékot?
benko marianna
2012-11-30
Kedves Misi!

Valóban van lehetőség Start-számla nyitására a gyermek 18. életévének betöltését megelőzően.

Ennek módja az alábbiak szerint alakul: valamelyik szülődnek vagy hozzátartozódnak be kell mennie a területileg illetékes államkincstárhoz és ott nyilatkozatot kell tennie, hogy a számlanyitáshoz szükséges feltételek fennállnak-e. A számla mindenképpen a te nevedre lesz megnyitva, azon a szüleid, hozzátartozóid, az önkormányzat, valamint külön feltételek fennállása esetén az állam helyezhet el pénzt.

A számlanyitás legfontosabb feltételei:
- min. 25.000,- Ft egyösszegű befizetése
- nyilatkozat a családi pótlékra való jogosultság fennállásáról
- megfelelő adatok közlése és rendelkező nyilatkozat megtétele.

2005. december 31-e után született gyerekek esetén az állam alanyi jogon nyújt támogatást, melyet Start-számla nyitása esetén összevonnak és egy számlán kezelnek.

A számla megnyitását követően azon a szülők, hozzátartozók további összegeket helyezhetnek el, melyet a gyerek csak 18. életévének betöltését követően vehet fel és csak meghatározott célokra lehet fordítani (pl.: lakhatás, tanulmányok stb.)

Részletes információkat kaphattok az Államkincstárnál, valamint az alábbi linken egy rövid összefoglaló található:
http://www.allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/tudnivalok_-_allampolgaroknak


Az ofő mondta, hogy nekme is nyithat anyu start számlát a kinsctárban. Ihaz ez és hoghyan müködik? ...
Misi
2012-11-29
Az ofő mondta, hogy nekme is nyithat anyu start számlát a kinsctárban. Ihaz ez és hoghyan müködik?

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-03
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031