Általános személyi jogok és kötelezettségek - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Általános személyi jogok és kötelezettségek


Létrehozta: csabiii
benko marianna
2013-08-04
Kedves József!

A magyar jog a nagykorúsítást nem ismeri.

Arra van csak lehetőség, hogy aki 16-18 évesen gyámhatósági engedéllyel házasságot köt, az ezzel nagykorúvá és cselekvőképessé válik, és ezt akkor sem veszti el, ha utóbb a házasságot érvénytelenítik (kivéve, ha az érvénytelenség oka a gyámhatósági engedély hiánya volt).

Egy amerikai filmben láttam, hogy előfordul, hogy egy kiskorú kéri a nagykorúsítását. Ez mikor, milyen feltételekkel lehetséges? M...
kovacsjozsef
2013-08-02
Egy amerikai filmben láttam, hogy előfordul, hogy egy kiskorú kéri a nagykorúsítását. Ez mikor, milyen feltételekkel lehetséges? Magyarországon is van erre mód?
benko marianna
2013-02-21
Kedves Era!

A kiskorú, 18. életévét betöltött gyermeknek alapvető joga az, hogy családban nevelkedjen, így nincs lehetőség arra, hogy családja elküldje.

A 18. életév betöltését követően erre van lehetőség, amennyiben az adott személynek nincs olyan joga az ingatlan tekintetében, amelyre figyelemmel minden tekintetben jogosult lenne az ottlakásra (pl.: bérlet, haszonélvezet, tulajdonjog).

Egyebekben van arra is lehetőség, hogy a bejelentett lakcímet töröljék a lakcímnyilvántartásból.


Tisztelt Szakértők! Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy van e arra jogi szabályozás, hogy valakit az állandó bejelent...
era
2013-02-19
Tisztelt Szakértők!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy van e arra jogi szabályozás, hogy valakit az állandó bejelentett lakcíméről elküldhet e a családja véglegesen, avagy nem?

Köszönöm válaszukat!

Üdvözlettel
Horváth Erika
benko marianna
2013-01-19
Kedves Cili!

Igen, mindenképpen kell kiskorú esetében a szülői beleegyezés. Célszerű, hogy erre írásban kerüljön sor.
Erre vonatkozóan egyebekben az utazási irodák szabályzata is szokott rendelkezéseket tartalmazni.

Tisztelt Szakértő! Nem tudom ebbe a témába tartozik-e, de talán ide leginkább. Kérdésem az lenne, hogy ha egy iroda által s...
Cili
2013-01-18
Tisztelt Szakértő!
Nem tudom ebbe a témába tartozik-e, de talán ide leginkább.
Kérdésem az lenne, hogy ha egy iroda által szervezett 1 napos buszos útra szeretnénk jelentkezni(18 év alattiak), akkor kell-e írásos szülői beleegyezés?
benko marianna
2013-01-17
Kedves Galagonya!

A közbiztonság érdekében és az általános együttélési normák keretei között szükséges és célszerű eljárni ilyen esetekben. A feljelentés elmulasztása egyes bűncselekmények esetében külön is büntetendő (pl. állam elleni bűncselekmények).

A bejelentés megtehető név nélkül is, telefonos úton (bővebb információ: http://www.police.hu/megelozes/telefontanu), de természetesen személyesen is.

Tisztelt szakértők! Azt szeretném megtudni, hogy köteles vagyok-e, és egyáltalán kinek kell, ha kell bejelentem, ha a tudomásomr...
galagonya
2013-01-17
Tisztelt szakértők!
Azt szeretném megtudni, hogy köteles vagyok-e, és egyáltalán kinek kell, ha kell bejelentem, ha a tudomásomra jutott, hogy a szomszédunkban állatkinzás folyik?
benko marianna
2012-12-04
Kedves Katalin!

Az egyenlő bánásmódról szóló 2003. évi CXXV. törvény értelmében hátrányos megkülönböztetés esetén az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz lehet fordulni.
Elérhetőségei: http://www.egyenlobanasmod.hu/

Ezekben az ügyekben az ombudsmanhoz is lehet fordulni, elérhetőségeit itt találod:
http://www.obh.hu/

Hátrányos megkülönböztetés fogalma a jogszabályból:
8. § Közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt
a) neme,
b) faji hovatartozása,
c) bőrszíne,
d) nemzetisége,
e) nemzetiséghez való tartozása,
f) anyanyelve,
g) fogyatékossága,
h) egészségi állapota,
i) vallási vagy világnézeti meggyőződése,
j) politikai vagy más véleménye,
k) családi állapota,
l) anyasága (terhessége) vagy apasága,
m) szexuális irányultsága,
n) nemi identitása,
o) életkora,
p) társadalmi származása,
q) vagyoni helyzete,
r) foglalkoztatási jogviszonyának vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyának részmunkaidős jellege, illetve határozott időtartama,
s) érdekképviselethez való tartozása,
t) egyéb helyzete, tulajdonsága vagy jellemzője (a továbbiakban együtt: tulajdonsága)
miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben levő személy vagy csoport részesül, részesült vagy részesülne.Tisztelt Cím! Mivel nem tudom, hova fordulhatnék a problémámmal, ide írom. Arról van szó, hogy a Szombathely-Miskol...
gombosk
2012-12-03
Tisztelt Cím!

Mivel nem tudom, hova fordulhatnék a problémámmal, ide írom.

Arról van szó, hogy a Szombathely-Miskolc vonatjegy ára, pótjegyek nélkül, 7350 Ft-ba kerül, amennyiben a vonat a Csorna-Győr felé közlekedik (416 km). Veszprém felé 6310 Ft (418 km). Tehát kis híján 1000 Ft-dal drágább a vonatjegy Csorna felé, mégpedig amiatt, hogy ebből 103 km GySEV szakasz, 313 pedig MÁV). Veszprém felé 17 km GySEV, 401 km MÁV szakasz.

A panaszom a következő: nem tartom méltányosnak, hogy az utas ki van szolgáltatva az eltérő szakaszok miatti különböző áraknak, mert hátrányosan meg vannak különböztetve azok az utasok, akik lakhelye környékén eltérő vasúttársaságok működnek. Ahol csak egyfajta vasúttársaság szerepel, a jegyárak "normálisak". Nem az utas tehet arról, hogy több társaság is van a közelében, a következményeit mégis mi viseljük.
Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy ne kelljen többletet fizetnünk arról, amiről nem is tehetünk?
Köszönöm!
Katalin
benko marianna
2012-12-03
Kedves gombosk!

Tekintettel arra, hogy a vonatkozó jogszabályt még nem hirdették ki (mivel csak a múlt héten került elfogadásra), konkrét jogszabályi rendelkezéseket nem tudok idézni, ebben a cikkben a lényeges információkat megtalálod:
http://index.hu/belfold/2012/11/26/kerni_kell_hogy_szavazhass/#

Tisztelt Szakértők! A 2014-es választásokkal kapcsolatban lenne kérdésem: hol és hogyan lehet regisztrálni, illetve mi az a legk...
gombosk
2012-12-03
Tisztelt Szakértők!
A 2014-es választásokkal kapcsolatban lenne kérdésem: hol és hogyan lehet regisztrálni, illetve mi az a legkésőbbi időpont, amíg be lehet regisztrálni?
Köszönöm!
2012-10-30
Kedves Csabiii!
Ahhoz, hogy választ tudjak adni, mindenképpen szükségem lenne egy kis tájékoztatásra tőled az alábbi kérdésekben:
- milyen feladatokat lát el az ifjúsági iroda?
- te ott milyen minőségben dolgozol? milyen feladatokat látsz el?
- a tevékenységedet munkaviszonyban vagy más jogviszonyban látod-e el?
- a titoktartási kötelezettséged természetéről is pontosabb információkat kellene tudnom.
Amennyiben úgy gondolod, hogy a fenti adatokat nem szeretnéd nyilvánosságra hozni, úgy kérlek, privát fórumon keresztül adj választ ezekre a kérdésekre!
Köszönöm!

Tisztelt Szakértők! Olyan kérdésem lenne, hogy milyen esetekben van mondjuk egy ifjúsági irodában személyi felelősségem, ...
csabiii
2012-10-29
Tisztelt Szakértők!

Olyan kérdésem lenne, hogy milyen esetekben van mondjuk egy ifjúsági irodában személyi felelősségem, kötelezettségem, hol találom az ehhez kapcsolódó törvényeket? Akkor is én felelek a fiatalért és egyáltalán hány éves korig, ha csak betér ismeretlenül az irodába, vagy csak a saját rendezvényünkhöz kapcsolódóan van az ott eltöltött ideje alatt teljes felelősségem? Milyen esetekben kell mindenféleképpen cselekednem, melynek elmulasztása esetén büntethetővé válok? Mennyire köt ilyenkor a titoktartási kötelezettségem?
Válaszát előre is köszönöm!

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-03
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031