Plagizálás nélkül - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Plagizálás nélkül


Létrehozta: Jancilla
Tisztelt Tanácsadók! Egy falusi iskola szabadidőszervező tanáraként (s egyben iskolaújság-szerkesztő) az lenne a kérdésem, hogy lapunkban megjelentethető-e egy könyvebn közzétett interjú ismert személlyel úgy, hogy pontosan hivatkozunk a forrásra (könyv szerzővel, megjelenés időpontja, oldalszám stb.)? Tisztelettel: Jánosa Lilla

benko marianna
2012-12-14
Kedves Joci!

Álláspontom szerint nincs, hacsak ebben a tárgyban nem született köztetek bármilyen megállapodás.

Jó Napot! szeretném megkérdezni, ha járok egy tanárhoz zenélni, joga van-e megtiltani nekem, hogy máshol fellépjek, mint a ...
szerettelek
2012-12-13
Jó Napot!

szeretném megkérdezni, ha járok egy tanárhoz zenélni, joga van-e megtiltani nekem, hogy máshol fellépjek, mint a saját rendezvényén?

Köszönöm: Joci
benko marianna
2012-12-12
Kedves Lilla!

Álláspontom szerint az ilyen idézés átvételnek minősül, így annak közlésére ilyen módon nincs lehetőség.

Az idézésre a szerzői jogi törvény rendelkezései szerint indokolt terjedelemben van lehetőség. Az indokoltságot annak fényében kell megvizsgálni, hogy az idézet milyen arányban viszonyul az eredeti műhöz, illetve az átvevő műhöz.

Bár nem ismerem a kötetet, amiből idézni kívántok, de egy interjú általában hosszabb terjedelmű egy műben. Amennyiben az interjúkötet, abban az esetben a teljes mű egy lényegi részét képezheti.
Továbbá amennyiben a könyvnek több szerzője van, előfordulhat hogy az egyik szerzőtárs teljesen önálló, teljes szellemi alkotása az „idézni” kívánt interjú, így nem idézésről lenne szó, hiszen egy teljes mű átvétele nem idézés, hanem átvétel jogilag.

Az átvétel egy mű olyan mértékű felhasználása másik műben, amely az idézést meghaladja. Az átvétel két formában valósulhat meg:
- egy mű részletének beemelése egy másik műbe
- vagy egy kisebb önálló mű teljes beemelése;
A fentiek alapján az általatok választott forma valószínűleg átvételnek minősül (ezt pontosan csak a konkrét mű ismeretében lehet megmondani). Átvételre viszont a jogszabály nagyon szigorú feltételeket szab, arra csak akkor van mód, ha oktatási vagy tudományos kutatás céljából került sor rá.

Az iskolaújságban történő közzététel nem oktatási cél, mivel arra csak akkor kerül sor, hogy a tantervbe vagy a képzési követelményeknek megfelelően kerül sor a felhasználásra.

Felhívom arra is a figyelmet, hogy a könyvek kiadói gyakran maguk is tesznek jogi rendelkezéseket a könyvekbe, miszerint tiltják annak, akár részletének is másolását, felhasználását. Ezt is érdemes megnézni az adott kiadásban.

A fentiekre tekintettel álláspontom szerint, az általad adott adatok alapján nincs módja az adott interjú közlésének az iskolaújságotokban, csak abban az esetben, ha ahhoz a jogtulajdonos hozzájárul.

A szerzői jogi törvény hivatkozott rendelkezései (1999. évi LXXXVI. törvény):
34. § (1) A mű részletét - az átvevő mű jellege és célja által indokolt terjedelemben és az eredetihez híven - a forrás, valamint az ott megjelölt szerző megnevezésével bárki idézheti.
(2) Nyilvánosságra hozott irodalmi vagy zenei mű, film részlete, vagy kisebb terjedelmű ilyen önálló mű, továbbá képzőművészeti, építészeti, iparművészeti és ipari tervezőművészeti alkotás képe, valamint fotóművészeti alkotás szemléltetés érdekében iskolai oktatási célra, valamint tudományos kutatás céljára a forrás és az ott megjelölt szerző megnevezésével a cél által indokolt terjedelemben átvehető, feltéve, hogy az átvevő művet nem használják fel üzletszerűen. Átvételnek minősül a mű olyan mértékű felhasználása más műben, amely az idézést meghaladja.
33.§ (4) E fejezet rendelkezéseinek alkalmazása szempontjából az iskolai oktatás célját szolgálja a felhasználás, ha az az óvodai nevelésben, az általános iskolai, középiskolai, szakmunkásképző iskolai, szakiskolai oktatásban, az alapfokú művészetoktatásban vagy a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőfokú oktatásban a tantervnek, illetve a képzési követelményeknek megfelelően valósul meg.

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-03
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031