szerzői jogdíj - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

szerzői jogdíj


Létrehozta: szerettelek
Jó napot kívánok! szeretném megkérdezni, hogy ha filmklubbot szeretnénk indítani a barátaimmal, hová kell fordulni? Illetve azt is, hogy minden film után kell szerzői jogdíjat fizetni? Ha nem filmklubnak hirdetjük meg, hanem valami előadás keretében megnézünk egy filmet akkor is kell jogdíjat fizetni? Vagy csak akkor ha nyilvános vetítést szervezünk? Köszönöm szépen, szép napot!: Joci

benko marianna
2013-08-26
Kedves Gerzsont!

Erre a kérdésre korábban már válaszoltam, de akkor újra összefoglalom a fontosabb tudnivalókat.

Alapvetően van bejelentési és fizetési kötelezettség is ilyen jellegű filmvetítések esetén.

Amennyiben megszervezitek a klubot, két irányba kell bejelentést tennetek: 1.) a film előállítójától vagy forgalmazójától és 2.) a filmben foglalt zene tekintetében az Artisjustól. Az első engedély közvetlen megállapodást igényel, a második esetben viszont egy egyszerű jogdíjfizetéssel szerezhető engedély a felhasználásra.

Vannak azonban olyan esetek, amikor nem keletkezik fizetési kötelezettség, ez az ún. szabad felhasználás, melyet a jogszabály az alábbi körben engedélyez:

38. § (1) Ha az előadás jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja, és a közreműködők sem részesülnek díjazásban, a művek előadhatók a következő esetekben:
a) színpadi mű esetében műkedvelő művészeti csoportok előadásán, kiadott szöveg vagy jogosan használt kézirat alapján, feltéve, hogy ez nem ütközik nemzetközi szerződésbe,
b) iskolai oktatás céljára és iskolai ünnepélyeken,
c) szociális és időskori gondozás keretében,
d) nemzeti ünnepeken tartott ünnepségeken,
e) vallási közösségek vallásos szertartásain és vallásos ünnepségein,
f) magánhasználatra, valamint alkalomszerűen tartott zártkörű összejövetelen.

Tehát két együttes feltételnek kell megfelelni: egyrészt a jövedelemszerzést/fokozást ne szolgálja, ez a ti esetetekben az ingyenességgel megvalósul. Másrészt a fentiekben felsorolt 6 cél egyikének kell megfelelnie. Amennyiben a fenti két feltétel megvalósul, nem keletkezik fizetési kötelezettség.

Ha bármi további kérdésed van, írj!

Kedves Tanácsadók! Ha egy egyesületen belül filmklubbot alakítanánk,és jogtiszta dvd-ről a település kultúrházában sze...
gerzsont
2013-08-24
Kedves Tanácsadók!

Ha egy egyesületen belül filmklubbot alakítanánk,és jogtiszta dvd-ről a település kultúrházában szeretnénk filmeket vetíteni (non profit módon,belépő díj szedése nélkül),akkor van-e valamilyen bejelentési kötelezettségünk,vagy kiadásunk pl. artisjust felé,vagy egyéb hivatal felé? (egyébként az egyesület már be van jegyezve,régóta működik,rendezvényeket szokott szervezni)

Válaszukat előre is köszönöm !

benko marianna
2012-12-16
Kedves Joci!
Erre a kérdésre a "Jogvédelem", "Plagizálás nélkül" és "Civil szervezetek, cégalapítás" témakörén belül már válaszoltam. Amennyiben további kérdésed van, ezek áttanulmányozása után tedd fel őket.

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe
2018-03
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031