Önklntes törvény kontra közösségi szolgálat - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Önklntes törvény kontra közösségi szolgálat


Létrehozta: kata
melcsi
2013-10-24
Kedves Kata!

A Közérdekű Önkéntes Tevékenységről szóló törvény valóban nem szabályozza a Közösségi szolgálatot, ugyanis ez utóbbi tevékenységet más jogszabályok és rendeletek szabályozzák (Köznevelési törvény 2011. évi CXC. tv.;A Nemzeti Alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 110/2012. Kormányrendelet, A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. EMMI rendelet ). Azonban, mivel a Közérdekű Önkéntes tevékenységről szóló törvény (KÖT) annyira részletesen és pontosan szabályozza a kiskorúak önkéntes tevékenységének lehetőségeit, így a jogszabályalkotók ajánlásként megfogalmazták a Közösségi szolgálatot szervezők részére a KÖT vonatkozó részeinek ismeretét és figyelembe vételét. A KÖT szerint kiskorúakra vonatkozó szabályok: 20 és 6 óra között nem végezhetnek önkéntes tevékenységet. A 16 év alattiak tanítási szünetben napi 3, heti 12 órát végezhetnek, tanítási időben heti maximum 6 órát, úgy, hogy tanítási napon 2 órát, hétvégén és ünnepnapon 3 órát nem haladhatja meg a tevékenység. 16-18 éves fiatalkorúaknál napi 4.5 óra lehet a tevékenységre szánt idő, heti maximum 18 óra. Így valóban, a kiskorúak, maximálisan 3, vagy 4.5 órát tevékenykedhetnek mind önkéntesként, de a közösségi szolgálathoz megfogalmazott segédlet egy napra 3 órát javasol, így igazolni is ennyit tudnak számukra.
A szabályozás oka a kiskorúak védelme, hiszen szellemi, testi-lelki fejlődésüket, tankötelezettségük teljesítését nem akadályozhatja, vagy nehezítheti sem az önkéntes tevékenység, sem a közösségi szolgálat végzése. Éppen ellenkezőleg, mindkét tevékenységnek az a célja, hogy teljesebb, érettebb, felelősebb felnőtté váljanak a tevékenykedés kapcsán szerzett tapasztalatok segítségével.

Üdvözlettel:
Kósa Lászlóné Tóth KrisztinaKedves Melinda! Az iskolai közösségi szolgálat bevezetése kapcsán szeretnék kérdezni valamit. Úgy tudom, hogy a közössé...
kata
2013-10-21
Kedves Melinda!

Az iskolai közösségi szolgálat bevezetése kapcsán szeretnék kérdezni valamit. Úgy tudom, hogy a közösségi szolgálat NEM esik a 2005-ös önkéntes törvény hatálya alá, kvázi nem érvényes esetében az, hogy egy 18 év alatti tanuló hétköznap max. 2 órát dolgozhat naponta. Egyik szociális ifjúsági akciónk alatt - 72 óra kompromisszum nélkül) szembesültünk azzal a problémával, hogy az iskolától érkezett tanulók akkor most hány órát tevékenykedhetnek, ill. hány órát igazolhatunk le nekik.

Várom válaszát,

üdvözlettel:

Kata

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe