72 óra kompromisszum nélkül - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

72 óra kompromisszum nélkül


Létrehozta: geryboy95
Kedves Szakértő! Idén októberben részt vettem Szombathelyen a 72 óra kompromisszum nélkül című önkéntes ifjúsági programban, kórházban látogattunk meg beteg gyerekeket, Nagyon tetszett az ötlet és szívesen mennék máskor is, vagy részt vennék hasonló programban. Páran az osztálytársaimmal gondolkodunk azon, hogy évente többször vállaljunk önkéntes munkát. Be kell-e ehhez lépnünk valamilyen szervezetbe, ha igen, melyikbe, vagy saját magunktól is csinálhatunk-e önkéntes dolgokat? Várom tisztelettel válaszát: Kelemen Gergő

melcsi
2013-09-19
Kedves Érdeklődő!
Elméletileg nem kizárt, hogy a 72 óra kompromisszum nélkül keretén belül is teljesíthető legyen a közösségi szolgálat egy része, csupán egy feltétel van, a fogadószervezetnek és az iskoláknak (ahonnan a diákok érkeznek) együttműködési megállapodást kell kötniük egymással. Illetve azt még fontos tudni és látni, hogy a jogszabályalkotók szándéka szerint az lenne a cél, hogy a diákok hosszú távon, rendszeresen végezzék ezt a tevékenységet, ne "csak" koncentráltan, 72 óra keretében. Tehát az lenne a legjobb, ha a kezdeti, 72 óra kompromisszum nélkül keretén belül elkezdett tevékenység az adott fogadóintézetben hosszú távú tevékenységgé válna. Valószínűleg az iskoláknak is ez lesz a szándéka, hiszen számukra az a legpraktikusabb, ha minél hosszabb távú megállapodást tudnak kötni egy-egy intézménnyel. 
Tehát: a fogadóintézmény akkor adhat ki igazolást, ha az iskola és a fogadóintézmény együttműködési megállapodást kötöttek, a közösségi szolgálat végzése kapcsán. Regisztrálni nem kötelező sehova. Valóban egy nap csak 3 óra leigazolható, akkor is, ha több órát tevékenykedik a diák. (Bár szem előtt tartandó, hogy a Közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény szerint is csak maximum napi 3 órát tevékenykedhet egy 16 év alatti diák.)
Üdvözlettel:
Kósa Lászlóné Tóth Krisztina

Kedves Szakértők! Évek óta koordinátorként segédkezem a 72 óra kompromisszum c. karitatív projektben. Az idei évtől azok...
pondarosa
2013-09-11
Kedves Szakértők!

Évek óta koordinátorként segédkezem a 72 óra kompromisszum c. karitatív projektben. Az idei évtől azokat is nagyobb számban várjuk a programba, akik közösségi szolgálatukat igyekeznek ily módon "letölteni", gyarapítani. Azt tudom, hogy a vonatkozó törvények és rendelkezések értelmében max. 3x3 órányi önkéntes munka számolható el közösségi szolgálatként a projekt során, amelyről igazolás adható. Kérdésem, hogy erről a fogadó intézmény (pl. egy fogyatékos otthon, iskola, börtön stb.) adhat-e igazolást? Kell-e ezen intézményeknek bárhová is regisztrálniuk?

Válaszukat várva köszönettel:

Pondarosa
melcsi
2013-07-26
Kedves Andrea!

Az Önkéntesek Napját Magyarországon hagyományosan minden év június elsőszombatján ünnepeljük országszerte az Önkéntes Központok közreműködésével az önkéntesség hazai népszerűsítése céljából. Ilyenkor vannak szervezett önkéntes tevékenységek.
Szép napot!
Üdv. Melinda
Kedves Melinda! Én úgy látom, hogy 72 óra idén is ősszel lesz majd, október 10-13-a között. http://72ora.oki-iroda.hu/ Mi v...
hegylako86
2013-07-26
Kedves Melinda!
Én úgy látom, hogy 72 óra idén is ősszel lesz majd, október 10-13-a között. http://72ora.oki-iroda.hu/
Mi volt akkor most júniusban?
Üdv: Andrea.
melcsi
2013-06-28

Kedves Érdeklődő!

Örülök a lelkesedésednek, a tartalmas és élménnyel teli önkéntes akciók mindig nagyon sok erőt adnak a folytatáshoz!
A látókörünkben lévő nagyobb közösségi önkéntes akciók már mind lezajlottak, 2013. március 22-24-én a Tesz-Vesz Tavasz, 2013. április 20-án a KÖZÖD, 2013. májusában a Szeretethíd, 2013. júniusában pedig a 72 óra. Ezek a nagyobb, régiós, vagy országos önkéntes programok, de tavaly és tavalyelőtt például volt Teszedd program is, amelyhez országosan lehetett szemétszedési akciókkal csatlakozni. Idén sajnos nem került megrendezésre. A fenti nagyprogramok viszont biztosan lesznek jövőre is, érdemes rájuk keresni év elején, valamint a www.onkentes.hu weboldalon minden aktuális önkéntes program megtalálható, akár megyei lebontásban is, önkéntes centrumonként. 
Még sok szép élményt kívánunk neked az önkéntesség területén!
Üdvözlettel
Ciceri Melinda
Kedves Szakértő! Olyan jó volt az idei 72 óra kompromisszum nélkül program, mikor lesz a következő ilyen alkalom? Vagy tud-e nek...
galagonya
2013-06-28
Kedves Szakértő!
Olyan jó volt az idei 72 óra kompromisszum nélkül program, mikor lesz a következő ilyen alkalom? Vagy tud-e nekem hasonló megmozdulást ajánlani?
melcsi
2012-12-07
Kedves Gergő!

Nagy örömmel olvastam a lelkes soraidat az önkéntességgel
kapcsolatban. Amihez itt kedvet kaptatok és továbbra is motivál
benneteket, az a közösségi önkéntesség, amikor egy informális
kisközösség tagjai közösen, együtt tevékenykednek a közjó érdekében
saját akaratból, ellenszolgáltatás nélkül. A további közösségi
önkénteskedéshez nem szükséges semmilyen szervezetbe belépni, de
segítséget adhatnak az önkéntes centrumok, önkéntes pontok, hogy
melyik szervezetnek, nonprofit intézménynek van szüksége egy csapatra
valamilyen tevékenység végzéséhez, ki tudná fogadni az önkéntes
közösségeteket, mint fogadószervezet. Ha megírod, hogy melyik városban
tevékenykednétek, akkor megkeressük neked a legközelebbi Önkéntes
Centrum elérhetőségeit, ahol bővebb információkhoz juthattok.
Továbbra is csatlakozhattok emellett olyan akciókhoz, mint a 72 óra
kompromisszumok nélkül. (pl.: KÖZÖD)
Sok örömet kívánok nektek a közösségi önkéntességhez, a tapasztalatok
azt mutatják, hogy a közösen végzett önkéntes tevékenység nagyon
megerősíti és új lendülettel ruházza fel a közösségeket!
Kósa Lászlóné Tóth Krisztina

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe