Közösségi szolgálat - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Közösségi szolgálat


Létrehozta: bakcsok
A nemzeti köznevelésről szóló 2012. évi CXC. törvény rendelkezik arról, hogy a 2016-ban érettségiző (azaz most 9. évfolyamos) tanulóknak az érettségi bizonyítvány kiadásához szükséges feltétel lesz az 50 óra közösségi szolgálat tevékenység meglétének igazolása. A közösségi szolgálat nem önkéntes tevékenység, mivel kötelező voltából adódóan beleütközik az önkéntesség egyik fontos kritériumába: nem szabad akaratból végzik a tanulók. A törvényalkotó szándéka azonban az, hogy a fiatalokat érzékenyítse a társadalmi nehézségek, hátrányos helyzetű csoportok irányába és kialakítsa bennük a társadalmi felelősségvállalás készségét. Ebben a szándékában nagyon rokon az önkéntességgel; számos iskolában a törvényt megelőzően is szerveztek iskolai önkéntes programokat a diákok számára, a társadalmi érzékenység, tolerancia, felelősségvállalás fejlesztése céljából. A törvényt még sok bizonytalanság övezi az érintettek részéről, hiszen mindenképpen új feladatot, kihívást jelent mind a diákok, mind az iskolák számára, ugyanakkor új lehetőség a tanár-diák kapcsolat megélésére, az egyéni és közösségi tapasztalatszerzésre, a segítségnyújtásra, a társadalom jobbítására.

melcsi
2013-11-25

Kedves Érdeklődő!

A közösségi szolgálat kiváló lehetőséget teremthet arra, hogy a fiatal észrevegye a körülötte lévő világot, hiszen most kötelező jelleggel "muszáj" foglalkoznia ezzel és tapasztalatot szereznie a számítógépen túli világról is. Éppen ez a célja a közösségi szolgálatnak, hogy a fiatalokat megmozgassa, megmutassa nekik a környezetüket és észrevétesse velük, hogy hol és hogyan tudnak hasznosak lenni.
A közösségi szolgálat kötelező, így ebbe be kell kapcsolódni, őszintén remélem, hogy sikerül olyan tevékenységet választani, ami kedvet teremthet a bérma-keresztfia további aktivitáshoz is.
Motiválni úgy a leghitelesebb, ha együtt mennek el tenni valamit, mondjuk egy "bérmaszülős" találkozó alkalmával együtt önkénteskednek, vagy segítenek másoknak, így Ön példát tud mutatni és lesz egy közös élmény, amiről aztán lehet beszélgetni.

Minden jót kívánok, üdvözlettel:
Kósa Lászlóné Tóth Krisztina
tanácsadó
Kedves Tanácsadó! Van egy 17 éves bérmafiam, aki nagyon keresi a helyét a világban.Semmihez nincs kedve a számítógépen k...
KecskemetiAnna
2014-05-26
Kedves Tanácsadó!
Az 50 óra közösségi szolgalátot le lehet tölteni egyetlen fogadószervezetnél? Azt pedig nem lehet megoldani hogy egyetlen nyár alatt ledolgozzam és ne kelljen 3 évre beosztani? Mindenki mást mond ezzel kapcsolatban és már nem tudom mit higyjek.
melcsi
2014-05-27
Kedves Érdeklődő!

A teljes 50 óra közösségi szolgálatot el lehet tölteni egyetlen fogadószervezetnél, ez nem akadály. Elméletileg semmi nem zárja ki, hogy egy nyár alatt teljesítsd mind az 50 órát, viszont a minisztériumi javaslatban megfogalmazták, hogy ez nem feltétlen szerencsés, hiszen így nem tud igazán belekóstolni a tevékenységbe. Arra is figyelj, ha mégis ezt az opciót választod, hogy bármennyit is tevékenykedsz, naponta maximum 3 óra számolható el.
Kellemes időtöltést és sok élményt kívánunk!

Üdvözlettel:
Melcsi

Kedves Tanácsadó! Az 50 óra közösségi szolgalátot le lehet tölteni egyetlen fogadószervezetnél? Azt pedig nem lehet megoldani ...
melcsi
2013-09-10
Kedves Snotra! 

A közösségi szolgálati tevékenységeidet egy, vagy több fogadószervezetnél is eltöltheted. 
Azonban van egy-két megkötés, amit fontos lenne, hogy figyelembe vegyél: 
- fontos, hogy az/azok a szervezetek, akiknél megkezded a közösségi szolgálatot, rendelkezzenek együttműködési nyilatkozattal az iskoláddal,
- a 40 órás (ami marad az 50 órából, miután levontuk az 5 felkészítő és 5 lezáró alkalmat) tevékenységeidet három évre arányosan kellene elosztanod, 
- minden év elején ki kellene töltened a jelentkezési lapot az adott fogadószervezethez, hogy náluk végzed a tevékenységeidet. 

Üdvözlettel: 
Kósa Lászlóné 

Kedves Tanácsadó! Afelől szeretnék érdeklődni, hogy az 50 órás közösségi szolgálati tevékenységet egy fogadószerveze...
snotra
2013-09-10
Kedves Tanácsadó!

Afelől szeretnék érdeklődni, hogy az 50 órás közösségi szolgálati tevékenységet egy fogadószervezetnél is le lehet tölteni, vagy többnél kell?

Köszönöm!
melcsi
2013-07-24
Tisztelt Pandarosa!

Az iskolai közösségi szolgálatot 3 középiskolai tanév alatt kell végezni, melybe nem számítható bele korábbi önkéntes tevékenységvégzés. Valamint naponta maximum 3 óra számolható el közösségi szolgálatban eltöltött tevékenységként, amennyiben az tanítási szünetben, hétvégén történik; tanítási napokon maximum 2 óra javasolt, hogy a közösségi szolgálat végzése ne akadályozza a diákot tankötelességének teljesítésében.
Üdvözlettel: Melcsi
Tisztelt Szakértők! Olyan ügyben szeretnék érdeklődni, hogy 17 éves lányom tavaly októberben részt vett a 72 óra komprom...
pondarosa
2013-07-23
Tisztelt Szakértők!

Olyan ügyben szeretnék érdeklődni, hogy 17 éves lányom tavaly októberben részt vett a 72 óra kompromisszum nélkül c. szociális akcióban, önkéntes munkát végzett 10 órában. Erről az illetékes szervező egyesülettől kértünk és kaptunk igazolást. Lányom iskolájában azonban azt mondták, hogy ezt nem tudják beszámítani az 50 órába, mert csak 2013. tavaszán vagy tavaszától kezdőd munkák számítanak bele. Tudnának erről bővebb elvilágosítást adni?

Köszönettel:

Pondarosa
melcsi
2013-06-29
Kedves Érdeklődő!
Az 50 óra tevékenységet a köznevelési törvény rendelete szerint a 9.10.11. évfolyamon megosztva kell elvégezni. Az 50 órából 5 óra lehet felkészítés és 5 óra a tevékenység kiértékelése, így a konkrét tevékenységgel töltött idő 40 órára redukálódhat. Az órák 60 percben értendők. A szülő külön, írásos kérésére az iskola engedélyezheti a diák számára, hogy tömbösítve végezze el  a tevékenységet. 
Szintén a rendelet szabályozza, hogy milyen tevékenységet lehet végezni, természetesen nem felsorolásszerűen, hanem tevékenységterületenként. Ezek az alábbiak:
"A közösségi szolgálat keretei között

a) az egészségügyi,

b) a szociális és jótékonysági,

c) az oktatási,

d) a kulturális és közösségi,

e) a környezet- és természetvédelmi,

f) a katasztrófavédelmi,

g) az óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős
területén folytatható tevékenység."

Tehát a felsorolt területeken belül szabadon lehet tevékenykedni, de csak olyan szervezetnél, amely együttműködési megállapodást kötött az iskolával a közösségi szolgálat tevékenységre vonatkozóan. 

Üdvözlettel:
Kósa Lászlóné Tóth Krisztina

Köszönöm a választ! Kérdésem még hogy van-e valamilyen előírás arra, hogy ezt az 50 órát mennyi idő alatt kell teljesítenie a ...
burkuty
2013-05-13
Köszönöm a választ! Kérdésem még hogy van-e valamilyen előírás arra, hogy ezt az 50 órát mennyi idő alatt kell teljesítenie a diáknak? Illetve, hogy szabadon végezhet-e bármilyen tevékenységet?
melcsi
2013-04-30

Kedves Érdeklődő!
A köznevelési törvény szerint a közösségi szolgálat tevékenységet az iskola szervezi meg a diákok számára, és a tevékenység csak azoknál a szervezeteknél végezhető, akik együttműködési megállapodást kötöttek az iskolával. A törvény előírása alapján a diákoknak jelentkezési lapot kell kitölteniük, amelyen megjelölik az általuk végezni kívánt tevékenységet. Ezt a jelentkezési lapot a szülőknek is alá kell írniuk. Ezért mindenképpen azt javasolnám, hogy vegye fel a kapcsolatot az iskola által kinevezett közösségi szolgálat tevékenységért felelős koordinátorral, aki tájékoztatást tud adni Önnek arról, hogy az iskola hogyan tervezi a tevékenység megvalósítását, lesz-e felkészítés előtte, mikor kötik meg az együttműködési megállapodásokat a fogadószervezetekkel, milyen fogadószervezeteknél lehet tevékenykedni, mikor és kinek kell leadni a jelentkezési lapot, stb.
A nyári tevékenykedés nem kizárt, viszont ez már a következő tanév óráit szaporítja. 

Üdvözlettel:
Ciceri Melinda
Be lehet-e számítani korábban már elvégzett önkéntes tevékenységet? Honnantól kezdődik az 50 óra? Tanév elejétől, vagy már a...
burkuty
2013-04-29
Be lehet-e számítani korábban már elvégzett önkéntes tevékenységet? Honnantól kezdődik az 50 óra? Tanév elejétől, vagy már a nyári önkénteskedés is beleszámíthat?
Köszönöm! burkuty
KuglicsL
2013-04-26
Heló!
Szeretném megkérdezni, hogy mik azok a fogadó szervezetek, akik igazolást tudnak adni az önkéntes munkáról, amit kötelező elvégezni az iskolákban?
melcsi
2013-04-26
Kedves Érdeklődő!

A szervezetek részéről semmilyen regisztrációs kötelezettség nincsen, csupán fel kell venni a kapcsolatot a helyi középiskolával és ajánlani szervezetet, mint lehetséges fogadóhelyet. Ami azonban feltétele a közösségi szolgálatos tanulók fogadásának, az az iskola és a szervezet között köttetett együttműködési megállapodás, enélkül nem mehetnek a diákok a fogadószervezethez. Ebben a szerződésben kell részletesen megfogalmazni a szervezet és az iskola által vállalt feladatokat, kötelezettségeket, a felelősség kérdését, stb. Ilyen együttműködési megállapodás minta a Közösségi Szolgálat Portál weboldalról is letölthető.

Sok sikert kívánunk a tevékenységükhöz!
Kósa Lászlóné Tóth Krisztina

Kedves Tanácsadó! Egy szervezet ha közösségi szolgálatosokat szeretne fogadni, akkor mit kell tennie? Előre is kös...
ciroka
2013-04-25
Kedves Tanácsadó!

Egy szervezet ha közösségi szolgálatosokat szeretne fogadni, akkor mit kell tennie?

Előre is köszönöm a választ!
melcsi
2013-04-09
Kedves Erika!
Köszönjük a kérdését!
Mindenekelőtt szétválasztanánk a két fogalmat: az önkéntességet és a
közösségi szolgálatot. Úgy olvasom a kérdéséből, hogy szakdolgozatának
témája az önkéntes munka,  alább viszont a közösségi szolgálatra
vonatkozóan tesz fel kérdést. A közösségi szolgálat nem önkéntes
tevékenység, mivel kötelező, az érettségi bizonyítvány kiadásának
feltétele, nem is vonatkozik rá a Közérdekű Önkéntes Tevékenységről
szóló törvény sem, teljes mértékben a köznevelési törvény és ennek
rendeletei szabályozzák.
Mindamellett mindkét tevékenység szoros kapcsolatban van egymással és
a pályaorientációval is. Az önkéntes tevékenység kiváló lehetőséget
biztosít arra, hogy az önkéntesek biztos terepen, "kockázat nélkül"
kipróbálhassák magukat az egyes szakmaterületeken, konkrét
tapasztalatokat szerezhessenek a választott munkáról. Nagyon sok
esetben tapasztaljuk, hogy különféle tematikus önkéntes programjainkra
éppen ilyen motivációval jelentkeznek a fiatalok: pl.: kórházi
önkéntesnek diplomás ápoló szakos hallgatók, multiplikátornak
pedagógusok, stb.
A közösségi szolgálattal kapcsolatban a minisztérium által készített
Segédlet című dokumentum idézi a Nemzeti Alaptantervet, amelyből
idézem:  "Életvitel és gyakorlat (9-12. évfolyam) közműveltségi
tartalmai között szerepel: Pályaorientáció, közösségi szerepek".
Szintén innen: " A kompetenciák fejlesztése mellett az 50 órás
közösségi szolgálat a tanulóknak a pályaorientációban is fontos
lehet."
Az "összedolgozás" ügyében azt gondolom, hogy elsősorban a
motivációnál lehet ezt kiemelni: jelezni a szülőknek és a tanulóknak,
valamint a leendő önkénteseknek is, hogy mennyire fontos
tapasztalatokat szerezni a választott területen és akár a közösségi
szolgálat tevékenység, akár az önkéntes tevékenység erre kiválóan
alkalmas lehet.

Szakdolgozata elkészítéséhez sok sikert kívánunk!
Kósa Lászlóné Tóth Krisztina

Kedves Szakértő! Én igazából a véleményére lennék kíváncsi egy kérdésben. :) A szakdolgozatom és egyben OTDK dolgozat...
era
2013-04-07
Kedves Szakértő!

Én igazából a véleményére lennék kíváncsi egy kérdésben. :) A szakdolgozatom és egyben OTDK dolgozatom témája: Az önkéntes munka és a pályaválasztás kapcsolata
Kutatásomat azzal kapcsolatban végeztem, hogy a pályaorientációs folyamatba beépíthető e a közösségi szolgálat és ha igen, akkor hogyan.
Önnek mi a véleménye arról, hogy ezt a két folyamatot össze lehetne e dolgozni?

Üdvözlettel
Erika
melcsi
2013-01-22
Kedves Érdeklődő!

"A nemzeti köznevelésről" szóló A 2011. évi CXC. törvény 6. §-nak 4. bekezdése adja meg a választ a feltett kérdésedre, miszerint:
"A felnőttoktatásban és sajátos nevelési igényű tanulók esetében e kötelezettség nem áll fenn."

(A Közoktatási Törvény 121. § 1. bekezdésének 29. pontja alapján sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló: az a gyermek, tanuló, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján:
a) testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos,
b) pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott (pl. dyslexia, dysgraphia, dyscalculia, mutizmus, kóros hyperkinetikus vagy kóros aktivitászavar);

(9) Ha jogszabály az óvodai nevelésben részt vevő, a tanulói jogviszonyban, kollégiumi tagsági viszonyban álló vagy a képzési kötelezettséget teljesítő fogyatékos gyermek részére kedvezményt, juttatást, jogosultságot, kötelezettséget állapít meg, a fogyatékos gyermek, tanuló fogalom alatt a sajátos nevelési igényű gyermeket, tanulót kell érteni.)

Tehát szakértői bizottság javaslata alapján a közösségi szolgálat mellőzhető.

Viszont szerintünk, ha van olyan tevékenység, amelyet a fogyatékkal élő fiatalok is el tudnak végezni, mindenképpen érdemes bevonni őket is a közösségi szolgálatba, hogy megtapasztalják, ők nem csupán célcsoportjai lehetnek segítő akcióknak, hanem ők is tudnak másokon segíteni.

Bővebb információkat találsz a törvény értelmezéséről például ezen a linken:
http://kozossegiszolgalat.blogspot.hu/p/jogszabalyi-keretek.html

Üdvözlettel:
Kósa Lászlóné Krisztina
burkuty
2013-01-21
Kedves Önkéntesek!

Mozgássérülteknek, fogyatékossággal élőknek is kötelező részt venni a közösségi szolgáltban? Mi a véleményetek?
melcsi
2013-01-15
Kedves Jakab!

Az önkéntes szolgálatról érdemjegyet nem kapsz, bár a letöltött
óráidat naplóban kell vezetned rövid tevékenységleírással és a
pedagógus is bejegyzi ezeket a bizonyítványodba, a naplóba és a
törzslapodra is.
Azonban - mivel a közösségi szolgálatnak nagyon fontos a pedagógiai
feldolgozása - lehetőség van 5 órában a tevékenységet kiértékelni,
amikor Te is fogalmazhatsz meg tapasztalatokat és visszajelzéseket is
kaphatsz azoktól, akiknek javára a szolgálatot végezted.

Üdvözlettel
Kósa Lászlóné Tóth Krisztina

Sziasztok! Kérdésem, hogy kapok-e jegyet az önkéntes szolgálatra, vagy valamilyen minősítést a munkámról? Köszi a válas...
bakcsok
2013-01-14
Sziasztok!

Kérdésem, hogy kapok-e jegyet az önkéntes szolgálatra, vagy valamilyen minősítést a munkámról? Köszi a választ!
Jakab

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe