Kikből lehet jó önkéntes? - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Kikből lehet jó önkéntes?


Létrehozta: vjoe1995
melcsi
2014-01-20
Kedves Érdeklődő!

Önkéntességet rengeteg területen lehet végezni, sőt nem csak rászoruló célcsoportoknak, hanem például természetvédelem és oktatás területén is. Arra is van lehetőség, hogy úgy tegyen valamit az önkéntes, hogy nem közvetlenül a célcsoporttal találkozik, hanem valamely közcélokért szolgáló szervezet háttérmunkáit segíti, ha félelemmel tölti egy-egy célcsoporttal való találkozás.
Az önkéntességet először érdemes kicsiben kezdeni, és nem rögtön a számunkra legnehezebb és legnagyobb kihívást jelentő tevékenységet választani. Azt gondolom azonban, minél jobban megismerjük azokat az embereket, akikkel szemben előítéleteink vannak, annál könnyebb elfogadni őket. Ebben természetesen segít az önkéntesség, hiszen lehetőséget biztosít ilyen célcsoportokkal való találkozásra.
Önkéntes tehát bárki lehet, hiszen a számos lehetőség közül mindenki ki tudja választani a saját magához leginkább illőt, leginkább megfelelőt, így belőled is lehet jó önkéntes!

Üdvözlettel:
Kósa Lálszóné

Kedves Tanácsadó! Lehet-e belőlem jó önkéntes, ha bizonyos előítéleteket nem tudok levetni magamról? Mennyiben segít eze...
Soaringpilot
2013-01-18
Kedves Tanácsadó!

Lehet-e belőlem jó önkéntes, ha bizonyos előítéleteket nem tudok levetni magamról? Mennyiben segít ezen az önkéntes munka?
melcsi
2013-01-18
Kedves Érdeklődő!

Természetesen bárkiből lehet jó önkéntes, de ez nagyon személyfüggő, hogy ki milyen területen, mely munkában tudja ezt legteljesebben és legtermészetesebben megvalósítani. Ezért mielőtt elkezded az önkéntes tevékenységet, érdemes tisztáznod magadban a motivációdat, céljaidat, hogy valóban megtaláld elképzeléseidet és hitelesen tudj helyt állni a feladat során.
Az önkéntesség többek között remek lehetőség arra, hogy megtapasztald saját határaidat, sőt folyamatosan fejleszd készségeidet és toleranciádat olyan témával, vagy csoporttal kapcsolatban, amellyel vagy akikkel kapcsolatban korábban fenntartásaid voltak, igaz fontosnak tartottad az adott területen végzett erőfeszítéseket, de nem értetted, más hogy tud nyitni olyan könnyedén.
Nyilvánvaló, hogy bizonyos tevékenységek végzéséhez (pl. hajléktalanokkal beszélgetés, ételosztás) szükséges a nyitottság. A megértés és elfogadás úgy gondolom nagyon sok esetben utána következik.
Sok sikert!

Üdvözlettel:
Kósa Lászlóné Tóth Krisztina

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe