Érettségi - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Érettségi


Létrehozta: Gualdoth
Érettségihez kell önkéntes munka és ha igen akkor mennyi?

melcsi
2013-09-16
Kedves Nandras!

Nincs határozott megkötés ezzel kapcsolatban. Mi azt szoktuk javasolni, hogy azt a negyven órát, ami a konkrét tevékenység (mert 5 óra előkészítés a tevékenységek előtt, 5 óra pedig értékelés), azt 9, 10 és 11. osztályban, arányosan elosztva teljesítsétek. Így 12. osztályban nem kell amiatt aggódni, hogy emiatt nem bocsátható a diák érettségire.

Üdvözlettel:
Kósa Lászlóné Tóth Krisztina

Heló! Én azt szeretném kérdezni hogy az 50 órát meddig kell összegyűjteni? A 12. évfolyam félévig, vagy pedig korábban el ke...
nandras
2013-09-11
Heló!
Én azt szeretném kérdezni hogy az 50 órát meddig kell összegyűjteni? A 12. évfolyam félévig, vagy pedig korábban el kell végezni?
melcsi
2013-07-29
Kedves Kriszta!

Így van, naponta hivatalosan csak 3 óra számolható el akkor is, ha a tevékenységet több órán keresztül végzik a gyerekek.

Üdvözlettel: Melcsi


Kedves Melcsi! Köszönöm a választ. Még egy kérdésem lenne, ez a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes programhoz is kapc...
kriszta
2013-07-26
Kedves Melcsi!

Köszönöm a választ. Még egy kérdésem lenne, ez a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes programhoz is kapcsolódik. Ennek keretében a fiatalok jellemzően nem 3 órát, hanem 6-8 órát szoktak önkénteskedni egy nap. Jól értem, hogy akkor ebből az elvégzett óraszámból csak napi 3 óra, ami elszámolható a közösségi szolgálathoz?
Köszi:
Kriszta
melcsi
2013-07-24
Kedves Kriszta!

 Közösségi szolgálatban 50 órát kötelező eltölteni, amelyből 5 óra felkészítés és 5 óra lezárás megengedett. Tehát legalább 40 órát kell ténylegesen tevékenykedniük a diákoknak. Az 5-5 óra felkészülés és értékelés azonban kiváltható tevékenységvégzéssel is, a lényeg, hogy összesen 50 óra legyen kapcsolható a közösségi szolgálathoz. Az összesen 50 órát 3 tanév alatt, arányosan elosztva, naponta minimum 1, maximum 3 órát tevékenykedve javasolt megszerezni. A közösségi szolgálat végzésében 2005. évi LXXXVIII. törvény a közérdekű önkéntes tevékenységről kiskorúakra vonatkozó részei irányadók, valamint a 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről szabályozza.

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500088.TV
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100190.TV

Üdvözlettel: Melcsi
Nekem az volna ehhez a témához a kérdésem, hogy hány órát kell ténylegesen teljesíteni a közösségi szolgálat keretében és ebb...
kriszta
2013-07-23
Nekem az volna ehhez a témához a kérdésem, hogy hány órát kell ténylegesen teljesíteni a közösségi szolgálat keretében és ebből hány óra a tényleges munka? 35-öt és 50-et is hallottam már.
Köszi előre is.
melcsi
2013-02-04
Kedves Érdeklődő!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megjelentetett Segédlet az
iskolai közösségi szolgálat megszervezéséhez című dokumentumból
idézünk: "Abban az esetben, ha magánszemély a fogadóhely, az iskolának
lehet önkéntes fogadói feladata. A magánszemély teljesítést igazoló
aláírását ebben az esetben az iskolai koordinátor aláírása
helyettesíti. Ezt a tevékenységet érdemes párosával végezni. A
pedagógusnak előzőleg fel kell mérnie, hogy az idős emberek,
fogyatékkal élők alkalmasak-e arra, hogy tanulókat fogadjanak. A
pedagógusnak közvetlenül is kapcsolatot kell tartania az idős, vagy
sérül emberekkel, ahol a közösségi szolgálat zajlik, ez biztosítja az
idős, vagy sérült ember számára is a hátteret a programhoz. Azonban
nem szükséges, hogy a pedagógus mindig személyesen jelen legyen a
program folyamatában, de valamilyen formában mindig legyen elérhető."
Tehát elméletileg lehetséges, hogy ezt a tevékenységet közösségi
szolgálat tevékenységként végezze, de mindenképpen értesíteni kell
erről az iskolai koordinátort, akinek fel kell vennie a kapcsolatot az
idős nénivel, akit rendszeresen látogat.

Üdvözlettel
Kósa Lászlóné Tóth Krisztina


Évek óta önként segítek egy idős néninek.(a gyülekezetben kaptam a címet) Bevásárolok, takarítok mivel,rosszul lát a hosszabb c...
kero
2013-02-03
Évek óta önként segítek egy idős néninek.(a gyülekezetben kaptam a címet) Bevásárolok, takarítok mivel,rosszul lát a hosszabb cikkeket időnként felolvasom az újságból.Hetente kb. 2-3 órát biztos eltöltök vele.
Kérdésem: a kötelező közösségi munkát csak szervezett keretek közt lehet végezni, vagy ez is beszámítható?
melcsi
2013-01-18
Kedves Érdeklődő!

A nemzeti köznevelésről szóló 2012. évi CXC. törvény rendelkezik arról, hogy a 2016-ban érettségiző (azaz most 9. évfolyamos) tanulóknak az érettségi bizonyítvány kiadásához szükséges feltétel lesz az 50 óra közösségi szolgálat tevékenység meglétének igazolása.

Fontos hangsúlyozni: A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NEM ÖNKÉNTES TEVÉKENYSÉG, mivel kötelező voltából adódóan beleütközik az önkéntesség egyik fontos kritériumába: nem szabad akaratból végzik a tanulók.

A törvényalkotó szándéka azonban az, hogy a fiatalokat érzékenyítse a társadalmi nehézségek, hátrányos helyzetű csoportok irányába és kialakítsa bennük a társadalmi felelősségvállalás készségét.
Ebben a szándékában nagyon rokon az önkéntességgel; számos iskolában a törvényt megelőzően is szerveztek iskolai önkéntes programokat a diákok számára, a társadalmi érzékenység, tolerancia, felelősségvállalás fejlesztése céljából.
A törvényt még sok bizonytalanság övezi az érintettek részéről, hiszen mindenképpen új feladatot, kihívást jelent mind a diákok, mind az iskolák számára, ugyanakkor új lehetőség a tanár-diák kapcsolat megélésére, az egyéni és közösségi tapasztalatszerzésre, a segítségnyújtásra, a társadalom jobbítására.

Üdvözlettel:

Ciceri Melinda

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe