Önkéntesség - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Önkéntesség


Létrehozta: MagyariPeter
Kell-e a jövőben az érettségihez 50 órányi (vagy bármennyi) munkát elvégezni?

melcsi
2013-08-14
Kedves Érdeklődő!
Amennyiben Székesfehérváron és környékén keresel önkéntes tevékenységet, kérjük, keresd fel a Fejér Megyei Önkéntes Centrumot, ahol a helyi és megyei viszonyokat ismerve biztosan tudnak segíteni Neked, hogy megtalálhasd a speciális érdeklődési körödnek megfelelő önkéntes tevékenységedet.
Elérhetőségek:
Önkéntes Centrum fejér Megye - Civil Szervezetek Regionális Szövetsége:
8000 Székesfehérvár, Balatoni u.8
Telefon:
+36 22 952 743
E-mail címe:
onkentes@cisz.hu
Honlapja:
http://www.onkentes.cisz.hu
Kapcsolattartó neve:
Gábor Imre
Kapcsolattartó telefonszáma:
+36 70 215 6050
Sok örömöt kívánunk a tevékenység végzéséhez!
Üdvözlettel:
Kósa Lászlóné Tóth Krisztina

Aziránt érdeklődnék, hogy van-e valamilyen lehetőség az önkéntességre, főképp Székesfehérváron vagy környékén, alapítvány...
kovacsjozsef
2013-08-02
Aziránt érdeklődnék, hogy van-e valamilyen lehetőség az önkéntességre, főképp Székesfehérváron vagy környékén, alapítványnál, civil szervezetnél, stb..., amely gyermektelen pároknak segít mentálhigiénés, vagy bármely más módon, hogy gyermekük lehessen, akár az örökbefogadással összefüggésben, milyen önkéntes tevékenységről tudnak, melyhez lehetne kapcsolódni?

Köszönöm válaszukat erre a nem is olyan könnyű kérdésre!
melcsi
2013-07-26

Kedves Érdeklődő!

Valóban, egy önkéntes nem kap pénzbeli juttatást a segítségéért, viszont önkéntes szerződést köthetnek vele. Egyszeri, alkalmi önkéntes akciók esetében erre nincs szükség. Ezt akkor érdemes megkötni, ha hosszú távú együttműködésre köteleződnek el a felek: az önkéntes és az őt fogadó non-profit szervezet.
A szerződésnek elsősorban érdekvédelmi funkciója van és törvény szabályozza. A dokumentum tartalmazza mindkét fél jogait és kötelezettségeit, valamint az önkéntes által vállalt feladat leírását (feladatkör, időbeosztás, ehhez biztosított eszközök, feltételek, stb.). Védi az önkéntest az esetleges visszaélések ellen; tisztább határokat teremt, hogy mégis mi az, amit az önkéntes vállalt és vállalhat, meddig terjed az ő hatásköre.
Fontos, hogy az önkéntes felelősséggel tartozik azért, amit elvállalt, viszont feladatai teljesítése után a szerződés nem kötelezi más egyébre, azonnal hatállyal felbontható.
Szép napot!
Üdv. Melinda
Tisztelt Szakértők! Miért van szüksége egy önkéntesnek szerződésre? Nem attól önkéntes, hogy erről nem kap semmilyen papír...
koviubi
2013-07-24
Tisztelt Szakértők!
Miért van szüksége egy önkéntesnek szerződésre? Nem attól önkéntes, hogy erről nem kap semmilyen papírt, fizetést?
melcsi
2013-01-18
Kedves Érdeklődő!

A nemzeti köznevelésről szóló 2012. évi CXC. törvény rendelkezik arról, hogy a 2016-ban érettségiző (azaz most 9. évfolyamos) tanulóknak az érettségi bizonyítvány kiadásához szükséges feltétel lesz az 50 óra közösségi szolgálat tevékenység meglétének igazolása.

Fontos hangsúlyozni: A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NEM ÖNKÉNTES TEVÉKENYSÉG, mivel kötelező voltából adódóan beleütközik az önkéntesség egyik fontos kritériumába: nem szabad akaratból végzik a tanulók.

A törvényalkotó szándéka azonban az, hogy a fiatalokat érzékenyítse a társadalmi nehézségek, hátrányos helyzetű csoportok irányába és kialakítsa bennük a társadalmi felelősségvállalás készségét.
Ebben a szándékában nagyon rokon az önkéntességgel; számos iskolában a törvényt megelőzően is szerveztek iskolai önkéntes programokat a diákok számára, a társadalmi érzékenység, tolerancia, felelősségvállalás fejlesztése céljából.
A törvényt még sok bizonytalanság övezi az érintettek részéről, hiszen mindenképpen új feladatot, kihívást jelent mind a diákok, mind az iskolák számára, ugyanakkor új lehetőség a tanár-diák kapcsolat megélésére, az egyéni és közösségi tapasztalatszerzésre, a segítségnyújtásra, a társadalom jobbítására.

Üdvözlettel:

Ciceri Melinda

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe