Hogyan tovább? - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Hogyan tovább?


Létrehozta: hdorka
hdorka
2013-03-26
Kedves Orsi!

Tanácsért írok, másodéves gimnazista vagyok egy vidéki gimnáziumban. Nem vagyok jeles, általában 3-4-eseim vannak a legtöbb tárgyból. Az iskolánkban van egy 2 éves idegenforgalmi OKJ-s képzés 4 év után, azt céloztam be, hogy maradok. A jegyeimmel amúgy sem lenne túl sok esélyem. MIt gondol, jó döntés?

Üdvözli:
Dorka

buknicz orsi
2013-03-26
Szia Dorka!

Köszönöm a kérdésedet!
Nem ismerlek személyesen, így nehéz válaszolni, nem tudom az érdeklődési körödet!
Írok neked pár lehetőséget általánosságban:

1. az első lépés az az lehetne, hogy eldöntsd, hogy mit is szeretnél szakma területén. Függetlenül, hogy OKJ, főiskola). Mire vágysz igazán, mi szeretnél lenni? Milyen területek érdekelnek? Ezügyben a www. epalya.hu oldalán találsz érdeklődéstesztet!

2. Ha kb (nem baj, ha 10.-esként még nem tudod pontosan) van egy sejtésed, hogy milyen irányban, akkor érdemes tájékozódni, hogy ahhoz milyen végzettség kellene. Szerintem ebben a környezetedben levő felnőttek is tudnak segíteni.

3. Ezután célokat kellene kitűzni! Pl. szeretnék tanítónő lenni (ez csak egy példa!), a www.felvi.hu-n utánanézek, hogy milyen érettségi tantárgyak kellenek hozzá. Mert ugyebár ez egy diplomához kötött szakma. Azért írtam ezt példaként, mert ehhez általában alacsony a ponthatár, 4-es tanulóként simán van esélyed! Ha tudod, hogy mi az a két tantárgy, akkor azt a kettőt elkezdheted jobban tanulni, és lehetsz belőle 4-es, 5-ös. Meg persze még ott vannak a többletpontok lehetőségei, kitűzheted célul, hogy szerzel egy nyelvvizsgát! Nagyon sok szakmához kell egy nyelv!!
Még nem késő ezeken a dolgokon elgondolkodni, és belehúzni a tanulásba!!

3. És persze ha olyan szakma a célod, amihez nem diploma kell, hanem OKJ-s végzettség, az is teljsen jó, csak járj utána, hogy hol van! Sokan csinálják azt, hogy maradnak 13. éveken, és utána jelentkeznek felsőoktatásba.

4. Kipróbálhatod magad önkéntesként külföldön is. Van számos program, ami ehhez lehetőséget nyújt, és közben sok tapasztalatot szerezhetsz, és nyelvet tanulhatsz!

Mivel nem ismerlek, azt nem tudom neked megmondani, hogy számodra jó-e ha idegenforgalom irányban tanulsz tovább. Ha érdekel, és szívesen tanulsz, és a jövőben szívesen helyezkednél el ilyen területen, akkor jó lehet a számodra!

Na most ennyi:)

üdv: Orsi

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe