hivatás - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

hivatás


Létrehozta: kriszta
buknicz orsi
2013-07-26
Szia Mojzi!
Nagyon nagyon jó kérdést tettél fel!! Igyekszem pár gondolatot megosztani veled, amik segítenek végiggondolni, és válaszokat találni a kérdéseidre.

- A hivatásunk nem egyenlő az érdeklődési körünkkel...Egy egyszerű példa: lehet, hogy szeretek nagyon színházba járni, vagy szeretem nagyon az operákat....attól sem jó színész nem leszek, sem jó operaénekes!
- Az érdeklődési kör csak az egyik (bár igen-igen fontos) összetevője, hogy milyen szakmát, hivatást választunk. Emellett fontos, hogy milyen a képességünk, vagyis miben vagyunk igazán jók. Illetve, hogy milyen értékek fontosak neked a munka világában (pl szabadban végzett munka, fizetés kérdése, egyénileg vagy csapatban végezhető munkák stb)
- emellett az is meghatározza, hogy mit választasz, hogy milyen tanuló vagy, milyenek a jegyeid...
- egy másik külső tényező: milyen lehetőségeid vannak egyáltalán (pl a szüleid tudják-e fizetni a felsőoktatást stb.)

- hogy most éppen mit tanulsz, az nem feltétlen a hivatásod. persze jó esetben igen:) De azért nagyon sok fiatallal találkozom pályaválasztási tanácsadásban, akik pl. közgazdasági szakközépiskolában tanul, és bizony rájött a 4-5 év alatt, hogy ő nem ezt akarja tanulni. Rosszabb esetben valaki csak a főiskolán jön rá...


Na és akkor itt jön a nagy kérdés, hogy mi a HIVATÁS?? A fentiek szűk keresztmetszete, azaz: ami igazán érdekel, amihez értesz, és jó vagy benne, azaz van sikerélményed, amiért megéri 40 éven keresztül minden nap felkelned és végezned napi 8-10 órában. Valami olyan, ami ezek mellett elégedettséggel is eltölt. A hivatás több, mint szakma, vagy munka. Ebben a szóban benne van egyfajta elköteleződés, szenvedélyes odaszántság...

- Hogy kell-e neked változtatni, azt nem tudom megmondani, mert nem ismerlek téged, és azt, hogy most éppen milyen úton haladsz...Gondold végig a fent leírtakat, tedd fel magadnak kérdés formában, és fogod tudni a választ!!

Üdv: Orsi
mojzi
2013-07-25
Honnan tudom, hogy mi a hivatásom? Az nem egyenlő az érdeklődési körömmel, vagy azzal, ami éppen tanulok? Mit jelent egyáltalán az, hogy hivatás? Most, hogy láttam ezt a megnyitott témát, elgondolkodtatott a kérdés? Lehet, hogy más felé kellene, hogy vezessen az utam?
Üdv: Mojzi

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe