Nyelvvizsga - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Nyelvvizsga


Létrehozta: Mictian88
buknicz orsi
2014-01-07
Szia Bandesz!

Egyelőre nem lehet erről tudni. Igen lehetett ilyen híreket hallani, de a kormány nem fogadta el. És lehetett olyan híreket is hallani (kb ennek az ellenkezője), hogy kötelezővé teszik a felvételihez, tehát középfokú nyelvvizsga nélkül nem is tudsz felsőoktatásba jelentkezni!

Szóval: a javaslatom: mindenféleképpen arra készülj, hogy kell nyelvvizsga!! (várhatóan, hogy egy javaslat törvényszintre emelkedjen két év az átfutási ideje- szóval ha ma elkezdődne sem biztos, hogy nálad érvényesíteni lehetne.

Illetve ha józanul gondolkodunk nem is tűnik reálisnak. Hiszen az Eu-ban élünk, ahol jogos elvárás, hogy legalább egy nyelvet beszéljünk.

Azt se felejtsük el, hogy a munkaerőpiacon is növeli az esélyeidet (még tesitanárként is) ha beszélsz egy nyelvet. (pl ha külföldiek laknak a városodban, ma már ez elég gyakori) vagy egy ösztöndíj lehetőséghez, vagy ki tudja még hogy hogyan alakul az életed! Én a saját tapasztalatomból is mondom, hogy soha nem gondoltam volna, h az én szakmámba kell a nyelv, és lám 15 év alatt olyan nagyot fordult a világ, hogy már-már napi szinten használom!

Válassz egy olyan nyelvet, amit szívesen tanulnál, keress hozzá egy jó tanárt, és kezdd el a tanulást!!! Erre tudlak bátorítani! Menni fog!

üdv: Orsi

szép napot! Nekem az lenne a kérdésem hogy ugyebár ahhoz hogy a diplomát kézbe kaphassa az ember ahhoz nyelvvizsga szüksége...
Bandesz
2014-01-07
szép napot!

Nekem az lenne a kérdésem hogy ugyebár ahhoz hogy a diplomát kézbe kaphassa az ember ahhoz nyelvvizsga szükségeltetik, ugyanakkor hallottam hogy tárgyalnak arról hogy azokon a szakokon ahol ez nem létszükséglet eltörlik hiszen mondjuk tesi szakon annyira mindegy hogy az ember milyen nyelven beszél a lényeg hogy jó szakember legyen....szóval kaphat az diplomát majd akinek nincs nyelvvizsgája?
vagy ne reménykedjek a törvénykezés pozitív kimenetelében?
válaszod előre is köszönöm :D
buknicz orsi
2013-10-31
Szia!

Nem tudom milyen típusú az önéletrajzod. De gyakorlatilag bármilyen típusú is, nagyon ajánlom az europassos önéletrajzhoz használt nyelvi szint meghatározást.

Ezen a honlapon találod meg: (jobb oldalt, önértékelési táblázat - ez egy pdf dokumentum, amit le kell töltened.)
Szerintem jól meghatározza, és érthető.
Ez alapján kell beleírnod, hogy mondjuk: B1 angol stb.


http://europass.hu/pages/content_cv/index.php?page_id=1122

Üdv: Orsi

Kedves Orsi! Önéletrajz nyelvtudással kapcsolatos részéhez kérnék tanácsot. Hol lehet utánanézni, hogy az egyes szintek m...
sostkibir
2013-10-30
Kedves Orsi!

Önéletrajz nyelvtudással kapcsolatos részéhez kérnék tanácsot. Hol lehet utánanézni, hogy az egyes szintek milyen nyelvtudást takarnak? Van esetleg olyan megbízható internetes oldal, ahol segítik a tudásom besorolását?

Köszönöm!
buknicz orsi
2013-07-25
Szia!
Még lehet, folyamatosan indítanak tanfolyamokat! Érdeklődj a lakóhelyeden (vagy ahhoz közeli) nyelviskoláknál, mert ez a nyelviskolától függ!!!!

Üdv: Orsi
Anita105
2013-07-24
Szia!

Szeretnék érdeklődni, hogy a még mindig lehet jelentkezni arra a TÁMOP - os nyelvoktatásra? Vagy már lecsúsztam róla?

Köszönettel:

Anita
Prucsok
2013-06-25
Szia :)
Az én kérdésem az lenne, hogy németből vagy angolból érdemesebb nyelvvizsgázni?

üdv: J
buknicz orsi
2013-06-25
Szia J!

Ez nagyon sok mindentől függ, persze.
Adok néhány szempontot, amit érdemes végiggondolni:
- mit tanultál, melyik nyelv az erősséged?
- milyen terveid vannak a jövőre nézve?
- milyen területen képzeled el magad?
- mihez kell a nyelvvizsga? Pl többletpontok stb.

Ha a kérdés arra vonatkozik, hogy melyik nyelv preferáltabb ma Magyarországon...nehéz válaszolni! Ha mind2 nyelvből nyelvvizsga közeli állapotban vagy, akkor mind2-ből érdemes, és hasznos, ha mindkettőt fejleszted. Sok egyetemhez, főiskolához, illetve szakmához ez a két nyelv alap.És a jövőt tekintve meg nem lehetünk abban biztosak, hogy hol, milyen tulajdonú cégnél fogunk dolgozni...német vagy angol...vagy egyéb.

Egyelőre ennyi. Ha van még kérdésed, jelentkezz!

Üdv: Orsi


buknicz orsi
2013-05-17
Kedves Titanilla!

Sajnos (próbáltam több helyen utánanézni), nincs rászorultsági alapon nyelvvizsgához támogatás.
Amit javasolni tudok, keresd meg a településedhez közeli roma kisebbségi önkormányzatot, vagy civil szervezetet, és ott érdeklődj, hogy milyen támogatási formák vannak. Mert lehet, hogy konkrétan a nyelvvizsgához nem kapsz támogatást, de egyéb ösztöndíjban részesülhetsz, amiből esetleg ki tudod fizetni.
Emiatt a helyi önkormányzatot is érdemes megkeresned, ott is lehet (nem mindenhol van) pl Bursa Hungarica ösztöndíj vagy egyéb lehetőség!


Egyelőre ennyi. Ha van kérdésed, jelentkezz!

Üdv: Orsi
titanilla
2013-05-16
Kedves Orsi!

Szerinted van-e arra lehetőségem, hogy rászorultsági alapon letegyek egy angol közép vagy felsőfokú nyelvvizsgát? Nincs romáknak erre véletlen valami támogatás? A tudásom megvan, viszont pénzem nincs rá.
Titanilla
buknicz orsi
2013-04-16
Kedves Zsivi!

Az alábbi nyelviskolák hirdetnek olasz nyelvoktatást is! Itt tudsz több infót! Bátran hívd fel őket, érdeklődj, akár személyesen is. Ha most épp nem indul, vagy nem terveznek a jövőben, kérdezd meg nyugodtan, hogy másik nyelviskoláról tudnak-e, aki indít!

Üdv: Orsi

http://www.langwest.hu

http://www.oxfordinternational.hu/oxford_friss_hirek/oxford_eger/oxford_eger/18


http://www.supravita.hu/
Zsivi
2013-04-15
Kedves Tanácsadó!

Érdeklődnék, hogy található-e Egerben olasz nyelviskola? Spanyol oktatásról hallottam, ami hasonló, de engem jobban érdekel az olasz nyelv.
Köszönöm!
buknicz orsi
2013-03-28
Kedves József!

Köszönöm a leveled!
Mivel nem ismerlek, nem tudom, hogy pontosan mi érdekel, és mi az ami nem (valamennyit tudom, írtál róla), és hogy milyenek a képességeid, ezért csak általánosságokban tudok neked írni.
Nagyon fontos, és sokak számára fontos kérdést feszegetsz. Pénz - megélhetés kontra munka, amit szeretek.

Abból, amennyit írtál, én a helyedben végiggondolnám, hogy humán területen, és azon belül is, ami érdekel, mi az a terület, amit szívesen csinálnék, ÉS meg is élek belőle??? (itt ez elég viszonylagos, mert mindannyiunknak mások az igényei, szóval mi neked az igényed ezen a téren?)
Nézz utána, gyűjts infókat, sorolj fel olyan szakmákat magadnak, amire igaz ez a kettős feltétel (érdekel - és megfelelő fizetés.) Ha van egy ilyen listád, min3-4 szakmával, gondold végig, hogy milyen lépéseket kell tenned ezügyben: tanulni, továbbképezni, nyelvvizsga, kapcsolatok, munkatapasztalat stb. és kezdj el ezügyben lépéseket tenni. Tűzz ki kisebb és nagyobb célokat ezen az úton. Pl: egy éven belül mit teszek meg, hogy közelebb kerüljek a célomhoz, két éven belül stb.
Ez a személyes véleményem, hogy csak azért átmenni műszaki területre, mert duplán kereshetsz vele...nehéz ügy. Kb 40- 45 évet töltünk munkával az életünk folyamán...De azt is el tudom képzelni, hogy kiegészítheti egymást két különböző szakma. Van egy ismerősöm, aki hivatásos zenész, zenetanár (csellista) és mellékállásban asztaloskodik. Így tudja kiegészíetni anyagilag a fizetését, és nagyon szeret asztaloskodni.

Egyelőre ennyit, ha van még kérdésed, kérdezz bátran (ne a nyelvvizsga fórumban:)

Illetve bemásolok másik két fórumozó kérdéseire adott válaszaimat, mert érintik a te témádat (ezeket a pályaorientáció fórumban olvashatod)

Üdvözlettel: Orsi

Itt az első:

Képzeld el, hogy 40 éven keresztül (kb ennyi időt töltünk munkával) olyan munkád van, ami nem motivál reggel abban, hogy felkelsz, hogy jól és megbízhatóan elvégezd, hanem csak megcsinálod mert muszáj...DE! Jól megélsz belőle. Neked kell tudnod, hogy számodra mi a fontosabb.

Illetve végig kell gondolni, hogy mit jelent az, hogy megélek belőle. Azt hogy van egy normál lakásom, kifizetem a rezsit stb. szóval megélek, de nem nagy bőségben - gondolom ez a minimum, amire mindenki vágyik, és nem kell szoronganom azon, hogy ki tudok-e fizetni mindent. VAGY! Ennél többre vágyom, autó(k), külföldi belföldi utazások...és sorolhatnám az igényeket.

Ugyanakkor: azt gondolom és tapasztalom, hogy a legtöbb szakmából, ha jó szakembere, szakértője vagy (és ez rajtad múlik) keresett leszel, évek alatt egyre többen megismernek, egyre több felkérést, megkeresést stb. Szóval lehet kiépíteni a szakmai életpályát.

Érdemes megkeresni ennek a két dolognak (szeretem a munkám - és meg tudok belőle élni) a keresztmetszetét, ahol találkozik a kettő. Mert biztosan van!

Tudom, nem könnyű ebben a helyzetben egy fiatalnak döntenie - felelősen. Hidd el, hogy meg van az a szsakma, amiben Te is nagyon jó vagy, vagy leszel!!


És íme a második válasz:
A következőket érdemes végiggondolnod, lépésről lépésre válaszolnod:

1. Hogyan képzeled el magad 10-15 év múlva. Vegyél egy papírt, és írd le! Legyen minél konkrétabb. (az nem konkrét, hogy jól szeretnék élni) Konkrét: pl: egy nemzetközi cég csapatában szeretnék dolgozni, műszaki területen, sokat utazva, informatikai eszközöket használva. (gondold végig, hogy ehhez a konkrét célodhoz, vajon mit kell tanulnod???)

2. Írd le a jelenlegi helyzetedet: pl. hány éves vagy, mit csinálsz, melyik a kedvenc tantárgyad, mik az erősségeid, hányas tanuló vagy, van-e nyelvvizsgád, vagy nincs, mit szeretsz csinálni szabadidődben?, stb.

3. Fogalmazz meg lépéseket, azaz hogy pl 1, 3, 5, 7 év múlva mit szeretnél elérni (ezek a rövid távú célok).

4. Milyen nehézségek merühetnek fel ezen az úton? (anyagi, lustaság stb).

Nyilván tudnod kell, melyek az érdeklődési területeid, és mely képességeid erősek. Milyen értékek a fontosak neked.
Ezekhez találsz teszteket pl. a www.epalya.hu oldalon is.
kovacsjozsef
2013-03-27
Szervusz!

A kérdésem az lenne, hogy alapvetően humán beállítottságú vagyok, nem keresek jelenleg túl sokat, érdemesnek tartod-e, hogy valamilyen műszaki pályára váltsak, ha ott többszörösét keresném, mint most (legalábbis kétszeresét), mégis félő, hogy ott meg nem érezném magam "nyeregben". Szóval egyfelől szeretem magát a munkát, de más munkából meg megtudnék talán élni. Melyik fontosabb szerinted? Köszönöm előre is a válaszod.
almos1995
2013-01-18
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy ha NEM akarok külföldre menni életet kezdeni mert a saját hazámban akarok élni akkor érdemes-e TELC nyelvizsgát letennem vagy elég nekem a Társalkodó is??
buknicz orsi
2013-01-18
Szia Dani!

A többletpontokról azt kell tudnod, hogy max. 100 jár. (hiába lenne több.)
Egy középfokú nyelvvizsga 28 pontot ér, de nyelvtudásért max. 40 pont jár (tehát ebben az esetben nem 56).
Illetve ha valamelyik nyelvből esetleg teszel emelt szintű nyelvvizsgát, akkor nem tudod elszámolni az emelt szintűért is, meg a középfokú nyelvvizsgáért is!

Azt a kérdésedet nem értem, hogy "Valamint ilyenkor automatikusan a jobban sikerült számít?" Mire gondolsz?

Üdv: Orsolya
pályaválasztási tanácsadó

Kedves olvasók! A kérdésem az lenne, hogy két középfokú nyelvvizsga ad-e több felvételi pontot, mint egy? Valamint ilyenkor aut...
buknicz orsi
2013-01-18
Szia Lukacs!

Alapvetően nem számít hátránynak, persze ez azért függ attól is, hogy ilyen szakon tanulsz.
Ha olyan szakon tanulsz, aminek nincs köze a nyelvhez, csak a diplomához kell, akkor nincs hátrányod, nyilván tedd le mielőbb a nyelvvizsgát, amíg frissebb a középiskolai tudásod, és hogy utána ne erre kelljen koncentrálnod, hanem az egyetemi tanulmányaidra, vagy esetleg egy másik nyelvre.

Üdv: Orsi

Nyelv vizsgát szeretnék idén tenni, de ha nem sikerül akkor csak az egyetem alatt fogom tudni letenni. Nagy hiány az egyetemen ha nincs...
pdani
2013-01-18
Kedves olvasók!
A kérdésem az lenne, hogy két középfokú nyelvvizsga ad-e több felvételi pontot, mint egy? Valamint ilyenkor automatikusan a jobban sikerült számít?
Köszönettel
Pörge Dani
buknicz orsi
2013-01-18
Szia!

Azt, hogy melyik típusú nyelvvizsgát válasszunk, nem csak az határozza meg, hogy ki szeretnénk-e menni külföldre vagy sem.
Sokkal inkább az, hogy neked mi az erősséged (a nyelvtan?, hallgatás?, beszéd?).  Eszerint érdemes nyelvvizsgát választanod!! Melyik nyelvvizsga típus segíti a sikeredet?
Ezt érdemes megkérdezni a tanárodtól!!! (mármint, hogy neked melyik típusút javasolja)!

Üdv: Orsi

Nyelv vizsgát szeretnék idén tenni, de ha nem sikerül akkor csak az egyetem alatt fogom tudni letenni. Nagy hiány az egyetemen ha nincs...
lukacs
2013-01-18
Nyelv vizsgát szeretnék idén tenni, de ha nem sikerül akkor csak az egyetem alatt fogom tudni letenni. Nagy hiány az egyetemen ha nincs nyelv vizsgám?
buknicz orsi
2013-01-14
Szia G!

Számosat lehet találni. Érdemes bemenned egy számodra szimpatikus nyelviskolába és ott érdeklődni, hogy milyen nylevvizsgák vannak, a te célodnak megfelelően mit tud ajánlani stb.
Azért néhány itt van:
Ami biztos, hogy van az a Pannon nyelvvizsga ( a Stúdió nyelviskolában - http://www.studio-nyelviskola.hu/pannon-nyelvvizsga.

BME nyelvvizsgát itt:
http://www.albastart.hu/site.cgi?/a/cikk/id/nyelvvizsga/lang/hu/

Itt egy újabb:
http://tarsalkodo.kodolanyi.hu/bemutatkozas

ECL nyelvvizsga:
http://www.ecl.hu/pages/template2.aspx?1=1&id=5371&type=41

Nyilván a legfontosabb az lenne, hogy tudd, hogy neked mire kell a nyelvvizsga (egynyelvű, vagy kétnyelvű kell pl)

Bemásolok ide egy fentebbi bejegyzésemet:

Van egy honlap: www.nyak.hu, ahol két fontos részre hívnám fel a figyelmedet, de nézd meg a többit is.
Itt az alapfogalmakról olvashatsz:(mi a különbség a kül nyelvvizsgatípusok között)
http://www.nyak.hu/doc/alapfogalmak.asp

Itt meg a gyakran feltett kérdések között találsz erre vonatkozóan:
http://www.nyak.hu/doc/faqdet.asp

Amúgy nagy általánosságban:
- tisztázd, hogy mire kell, és ahova kell pl. munkahely, ott milyet kérnek.
- mindegyik nyelvvizsgának van erőssége és kevésbé hangsúlyos része (pl van olyan, ahol a nyelvtan az erős). Ezt a saját erősségeiddel vesd össze.
- Van egy nyelvű és kétnyelvű vizsga. A fenti honlapon láthatod, hogy mi a különbség közöttük.
- fontos, hogy utána járj, hogy nemzetközileg elismert-e vagy sem (persze itt is az a fontos, hogy mi a célod)

Üdv: Orsi
hikerman
2013-01-11
Kedves Orsi!
Olyan kérdésem lenne, hogy Székesfehérváron a tudomásotok szerint, milyen fajta (típusú) nyelvvizsgákra (nemzetközi) lehet jelentkezni?
Üdv G.
buknicz orsi
2013-01-08
Kedves Moncsy!
Azt javaslom, hogy helyes és hiteles választ a programszervezők tudnak adni, őket lehet és kell kérdezni minden kérdéssel. Ezért is van az ügyfélszolgálat. Javaslom az emailben kérdezést, mert az írásos, és nyoma marad. (vagy mindkettőt)
Ügyfélszolgálat: 
Email: tamop212@kih.gov.hu
Tel: 06 1 235 73 00
Sok sikert!Orsi
Moncsy
2013-01-07
Kedves buknicz orsi!

Az lenne a kérdésem, hogy a tudasodajovod.hu-n nincs kiírva, hogy az utiköltség benne van-e abba a keretbe, amit kapunk a képzéshez?

Üdv.: Moncsy
buknicz orsi
2012-12-13
Szia KuglicsL!
Van egy honlap: www.nyak.hu, ahol két fontos részre hívnám fel a figyelmedet, de nézd meg a többit is. 
Itt az alapfogalmakról olvashatsz:
http://www.nyak.hu/doc/alapfogalmak.asp

Itt meg a gyakran feltett kérdések között találsz erre vonatkozóan:
http://www.nyak.hu/doc/faqdet.asp

Amúgy nagy általánosságban:
- tisztázd, hogy mire kell, és ahova kell pl. munkahely, ott milyet kérnek.
- mindegyik nyelvvizsgának van erőssége és kevésbé hangsúlyos része (pl van olyan, ahol a nyelvtan az erős). Ezt a saját erősségeiddel vesd össze. 
- Van egy nyelvű és kétnyelvű vizsga. A fenti honlapon láthatod, hogy mi a különbség közöttük. 
- fontos, hogy utána járj, hogy nemzetközileg elismert-e vagy sem (persze itt is az a fontos, hogy mi a célod)

Kb ennyi. 

Üdv: Orsi

Heló! Azt szeretném kérdezni, hogy mi a különbség az egyes nyelvvizsgák között? ...
KuglicsL
2012-12-13
Heló!
Azt szeretném kérdezni, hogy mi a különbség az egyes nyelvvizsgák között?
buknicz orsi
2012-11-30
Kedves Tanácskérő Adri!

A program hivatalos honlapja a www.tudasodajovod.hu weboldal.

Jelentkezni december 1-jétől lehet ezen a honlapon keresztül szükséges egy regisztráció. Ezen a honlapon lesznek fent az intézmények is...egyelőre türelmet kérnek. De naponta érdemes mostmár nézni ezt a honlapot.

Mit kell teljesítened? Be kell járnod, max. 10%-át hiányozhatod, illetve valamennyi önerőt kell befizetni (1400-4500 Ft közöttit)
adri
2012-11-29
Halihó!

Érdeklődnék, mikortól és hogyan lehet jelentkezni erre az új TÁMOP-os nyelvoktatásra? Lehet valahol látni, hogy a környékemen milyen nyelviskoláknál lesz ilyen? S főleg mit kell teljesíteni majd?

Egy tanácskérő
Mictian88
2012-11-27
Szép napot!

Az én kérdésem a következő lenne:

Az ORIGÓS szóbeli nyelvvizsga, melyik másik típusú írásbeli nyelvvizsgával vonható össze?
buknicz orsi
2012-11-27
Szia Mictian88!

Mire gondolsz azalatt, hogy összevonható?
Mictian88
2012-11-27
Szép napot!

Az én kérdésem a következő lenne:

Az ORIGÓS szóbeli nyelvvizsga, melyik másik típusú írásbeli nyelvvizsgával vonható össze?

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe