Pontszámítás a felsőoktatásban - téma hozzászólásai
Iránypont Ifjúsági Információs Pont
Betűméret állítása:

Pontszámítás a felsőoktatásban


Létrehozta: buknicz orsi
Sajnos azt tapasztalom, hogy a 12-es diákok sincsenek tisztában a pontszámítással. Pedig elengedhetetlen, hogy már 10.-11. osztályban halljatok erről, hiszen ha van egy stratégiád és tisztában vagy a pontokkal, sokkal jobb esélyekkel indulsz a felsőoktatásban. Várom a kérdéseiteket ezzel kapcsolatban. Nem annyira bonyolult, mint amilyennek első hallásra tűnik.

RBetti22
2013-02-19
Szia!

2007-ben érettségiztem.Az lenne a kérdésem, hogy a tanulmányi pontok számításánál (mindenképp természettudományos tárgyat kell megadni választottként) lehetséges-e az alábbi verzió:

2 féle 1 évig tanult természettudományos tárgy:
biológia (3 évig tanultam) 12. év végi jegy: 5
kémia (1 évig tanultam) 12. év végi jegy: 5
Ez így megfelel az előírásoknak? Mert nem szeretném, ha emiatt nem lenne érvényes a jelentkezésem. Vagy ha valamit elrontok, felszólítanak majd, hogy javítsam ki?

Köszönöm!
B.
buknicz orsi
2013-02-19
Szia R Betti22!

Abban az esetben megfelel, ha a 12. év volt egyben az utolsó tanéved (pl. nem 13.-ban érettségiztél!

Azért bemásolok ide neked egy linkeket, ahol le tudod ellenőrizni:
http://www.felvi.hu/felveteli/pontszamitas/Alapkepzesben/termeszettudomanyos_targyak_a_pontszamitasban?itemNo=1

A fenti oldalon alul több példa is fel van sorolva, ha jól sejtem nálad az 5.d lehet igaz (nem tudom pontosan, mert nem írtad).Mindent kell dokumentummásolattal igazolnod!

A másik fontos kérdésed, hogy mi van, ha elrontod?
Itt egy újabb link:

http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2013A_AOF/2_felveteli_eljarasrol/24_eljaras_menetrendje/243_hianypotlas

Röviden: kapsz felszólítást hiánypótlásra!!

Talán ezért előnybe részesítem az e-felvételit, mert ott azonnal jelez a rendszer, ha valamit hiányosan töltesz ki!

Üdv: Orsi
És sok sikert a továbbtanuláshoz!
buknicz orsi
2013-01-22

Kedves Kartoff3l3234!

Köszönöm a kérdésedet!
Hiteles információkat a felsőoktatással kapcsolatban alapvetően a www.felvi.hu oldalon találsz. Ha tovább szeretnél tanulni, ezt az oldalt alaposan át kellene nézned. (pár nap és megjelenik a Felsőoktatási Tájékoztató, és abban is benne lesz, hogy hogyan kell számolni a pontokat. )
Pontosan:
http://www.felvi.hu/felveteli/pontszamitas/Alapkepzesben/erettsegi_eredmenyek_a_pontszamitasban

Példák a pontszámításra:
http://www.felvi.hu/felveteli/pontszamitas/Alapkepzesben/hany_ponttal_vagsz_neki

Nyelvvizsga:
Középfokú nyelvvizsga 28 pontot ér, felsőfokú nyelvvizsga 40 pontot. Viszont maximum 40 pont jár nyelvvizsgákért (tehát ha van egy középfokúd, és egy felsőfokúd, az nem 68 pont, az is 40 pontot ér)

Itt egy link, amin a többletpontok vannak összefoglalva:
http://www.felvi.hu/pub_bin/dload/FFT2013A_AOF/tobbletpont_tablazat_fft13AOF.pdf

A következő kérdésed a szociális rászorultságra vonatkozik.
A felsőoktatási törvény hátrányos helyzetűnek, vagy halmozottan hátrányos helyzetűnek nevezi. Az alábbi linken pontosan definiálva van, hogy melyik mit jelent. A felső oktatás előnyben részesítésnek nevezi, amikor valaki ilyen alapon kap többletpontot.

http://www.felvi.hu/felveteli/pontszamitas/Alapkepzesben/hatranyos_helyzet

Láthatod, hogy nagyon fontos, hogy ezt az oldalt átnézd.
Ha átnézted, és van ami nem érthető, írj!

Üdv: Orsi
Kedves Buknicz Éva! Lenne néhány kérdésem. Hol találok hiteles tájékoztatást a 2013-as felvételi pontszámítási módsze...
kartoff3l3234
2013-01-22
Kedves Buknicz Éva!

Lenne néhány kérdésem. Hol találok hiteles tájékoztatást a 2013-as felvételi pontszámítási módszerekről? Idén hány pontot érnek a nyelvvizsgák, és lehet-e szociális rászorultság alapján plusz pontokat kapni?


Válaszát előre is köszönöm!
buknicz orsi
2013-01-16
Szia Monika!

Milyen képzésben szeretnél résztvenni? Egy újabb alapképzésben? Mesterképzésben? Illetve hányban érettségiztél? Szóval kellene több infó, hogy tudjak neked válaszolni!

Üdvözlettel: Orsi
Kedves Orsi! ... Kedves Orsi! A jelenlegi pontszámításról a felsőoktatásban szeretnék érdeklődni. Már van egy diplomám, de szeretnék lev...
selmecib
2013-01-18
Nekem is lenne ezzel kapcsolatban egy kérdésem, hogy a "duplázós" pontszámításnál a két egyetem által kért tantárgy által szerzett pontokon kívül csak az emelt szintű érettségik 50-50 pontjai számítanak pluszpontnak, vagy a nyelvvizsga/hátrányos helyzet miatt is számítanak ide pontok?
buknicz orsi
2013-01-18
Szia Selmecib!

A kérdés kissé zavaros, de remélem jól értem (ha nem, kérdezz nyugodtan)

Szóval:
Duplázás - ez ugye azt jelenti, hogy adott szakon elő van írva, hogy mely tantárgyakat választhatod érettségi tárgyaknak.(kettő kell mindenhova)

Pl: andragógia szakra lehet: angol vagy biológia, vagy francia, vagy magyar nyelv és irodalom, vagy matematika, vagy német, vagy orosz, vagy történelem. (nyelvek közül csak egyet lehet választani) Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.

Szóval (attól függően, hogy ezekből miből érettségizel) a rendszer automatikusan a legjobb százalékot elértet fogja kiválasztani.
Ugye max 100%( = 100 pont) lehet, 2 tantárgyszot x 100= 200 pont és ezt duplázod. Így jön ki a 400 pont.
És erre jönnek rá a többletpontok. Ami lehet: emelt szint, nyelvvizsga, és hátrányos helyzet (még más is). De max. 100 pont lehet. Egy emelt 50 pontot ér, egy középfokú nyelvvizsga 28 pontot.
Tehát, ha van két emelt szintű érettségid, plusz nyelvvizsga (az össz 128 pont lenne), de így is csak max 100-at kapsz!!!

Remélem így érthető!! HA nem, írj!:)

Itt egy táblázat a többletpontokról!

http://www.felvi.hu/pub_bin/dload/FFT2013A_AOF/tobbletpont_tablazat_fft13AOF.pdf

És még valami: az 50 pontot akkor kapod meg az emelt szintűért, ha abból számolják az érettségi pontodat. Pl. Ha a fenti jelentkező tesiből tesz emelt szintűt, az nem kell az andragógiára, tehát azért ő nem kap plusz 50 pontot!!

Üdv: Orsi

Nekem is lenne ezzel kapcsolatban egy kérdésem, hogy a "duplázós" pontszámításnál a két egyetem által kért tantárgy által szerz...
Monika
2013-01-16
Kedves Orsi!

A jelenlegi pontszámításról a felsőoktatásban szeretnék érdeklődni. Már van egy diplomám, de szeretnék levelezőn ismételten tanulni valamit, de nem igazán értem, hogy ez a mostani pontszámítás hogyan is működik. Válaszodat előre is köszönöm!

Hozzászólás hozzáadásához REGISZTRÁLJON vagy LÉPJEN BE rendszerünkbe