Megtelt a csongrádi templom a csillármisére
Betűméret állítása:

Megtelt a csongrádi templom a csillármisére

Telt ház volt a csongrádi Nagyboldogasszony-templomban vasárnap. A megújult padlót, az elektromos hálózatot és a helyére visszakerült, hányatott sorsú csillárt ünnepelték, amelyért összefogott a város.

Akik pont tíz órára jöttek, vagy késtek, kénytelenek voltak állni a vasárnap délelőtti misén a csongrádi Nagyboldogasszony-templomban. Nem mindennapi alkalom volt ez. Néhány éve kívülről már rendbe tették az épületet, most belül is megújult. Sikerült felújítani a piroskavárosi Szent József-templom orgonáját és a csongrád-bokrosi templom tetejét is. Mindez az elmúlt egy évben zajlott, mióta Topsi Bálint a plébános. A mise elején hallhattuk, a helyiek remélik, még sokáig itt fog maradni a 38 éves csángóföldi pap. Kovács József, a szeged–csanádi megyés püspök általános helynöke celebrálta a szertartást, azt kérve a jelenlévőktől, lelkiismeretüket megvizsgálva tetteik közül először a jókat vegyék számba, utána a hibákat. A tömegben ott állt Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Bedő Tamás polgármester, Cseri Gábor alpolgármester, Holubán Csilla járási hivatalvezető.

– A belső megújulás a szó szerinti és átvitt értelmében fontos esemény. A padlózat olyan régi volt, hogy az első köveket még 1762-ben rakták le, a többi is idősebb volt kétszáz évesnél, itt-ott megsüllyedt – mondta lapunknak Murányi László önkormányzati képviselő. – Az új padlózatot az ideillő kőlapokkal a Bodrogi Bau készítette el. A templom elektromos hálózatának voltak százéves részei, lyukas szövettel szigetelt vezetékek, amelyek itt-ott megpörkölődtek. Az új hálózat Tyukász György munkája. A csillárt pedig szépen, csöndben visszatettük a helyére.

A „szépen, csöndben" azért fontos megjegyzés, mert ez nem ment egyszerűen. Az egykor itt állt, de eltűnt világítószerkezet mintájára Murányi László kezdeményezésére, többek – köztük a tavaly elhunyt baloldali politikus-vállalkozó, Kapolyi László és családja – adományából 2007-ben készült el a kristálycsillár. Ezt egy plébánoscsere után, az új pap döntése nyomán leszerelték, félreállították, letakarták. A hivatalos indok az volt, hogy a kristályköltemény megsérült, de szóban olyan érv is elhangzott, hogy stílusában, „szellemiségében" nem való oda. A legutóbbi plébánosváltás után mód nyílt arra, hogy visszakerüljön a helyére. Idén májusban szerelés közben néhány méterről a padlóra esett, megsérült a 11 milliót érő szerkezet. Egyesek szerint ez „isteni jel" volt, Bálint atyát és a többséget inkább összefogásra ösztönözte. Jótékonysági koncertet is tartottak a felújítás javára. A sérült részeket Murányi László újból elkészíttette a csehországi gyárban. Most a helyére került a csillár, a helyiek reményei szerint végleg.

Kategória: Egyházi hírek

2018-02
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728