Négy új termékkel bővült a hungarikumok listája
Betűméret állítása:

Négy új termékkel bővült a hungarikumok listája

Négy magyar termékkel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamilla virágzattal bővült a hungarikumok listája - jelentette be a földművelésügyi miniszter kedden Debrecenben.

Ezzel 54-re nőtt a hungarikumok száma - tette hozzá Fazekas Sándor a Hungarikum Bizottság debreceni ülését követő sajtótájékoztatón a helyi városházán.

A tárcavezető a debreceni páros kolbászt olyan népi eredetű ételnek nevezte, amely saját kultúrával rendelkezik a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig.

Fazekas Sándor reményét fejezte ki: ez a döntés is hozzájárul ahhoz, hogy a debreceni régi ízvilágával még jobb, még kedveltebb legyen.

Az pedig, hogy a 200 éves fröccs - amelyből 50-60-féle ismert - bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti - fűzte hozzá.

Az egyedülálló bajai halászlé ezer éves halászati kultúrára támaszkodik, s a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente - ecsetelte a földművelésügyi miniszter, a magyar Alföld legértékesebb gyógynövényének, a népi gyógyászat legfontosabb felfedezésének nevezve a negyedik új hungarikumot, a kamilla virágzatot.

Fazekas Sándor elmondta azt is, hogy a debreceni tanácskozás döntése alapján a Magyar Értéktárba került a szerencsi csokoládé, ezzel 127-re nőtt az értéktárban lévő termékek száma.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője bejelentette: képviselőcsoportjuk kezdeményezi hazai elkülönített fejlesztési forrás létrehozását annak érdekében, hogy a hungarikumok igazi piaci szereplőkké válhassanak itthon és külföldön egyaránt.

A volt debreceni polgármester szerint nem elég a termékek kiválósága, meg kell szervezni, hogy olyan "piaci volumenben" készüljenek, ami megalapozza a sikert.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere örömét fejezte ki, hogy a debreceni páros kolbásznak mind a négy változata - a csak sertéshúsból, a csak marhahúsból, a sertés és marha vegyeshúsból, illetve a kóser bárányhúsból készült páros - is felkerült a hungarikumok listájára.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy a közelmúltban a helyi gasztronómia több képviselőjével debreceni páros kolbász kódexet írtak alá a felkutatott, eredeti receptúra szerint készülő páros kolbászok kínálatának elterjesztése érdekében.

Debrecen az eredeti páros kolbász gyártására "struktúrát akar építeni" a tenyésztőkkel, a feldolgozókkal és a vendéglátókkal összefogva, amiben számít a Mangalica Szövetség együttműködésére is - mondta Papp László.

A város szeretné elérni, hogy másik nevezetes terméke, a debreceni mézeskalács is felkerüljön a hungarikumok listájára - fűzte hozzá.

A hungarikumok eddigi listája a következő:

a) Agrár- és élelmiszergazdaság
1. Pálinka
2. Törkölypálinka
3. Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász
4. Magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú
5. Hízott libából előállított termékek
6. Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász
7. Szikvíz
8. Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
9. PICK Téliszalámi
10. Magyar akác
11. Magyar akácméz
12. HERZ Classic téliszalámi
13. Makói hagyma
14. Szegedi fűszerpaprika-őrlemény
15. Magyar szürke szarvasmarha
16. Unicum keserűlikőr

b) Egészség és életmód
17. Béres csepp és Béres Csepp Extra
18. ILCSI szépítőfüvek natúrkozmetikai termékek
19. Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer
20. A Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat

c) Épített környezet

d) Ipari és műszaki megoldások
21. Kürt Adatmentés
22. Zsolnay porcelán és kerámia
23. Neumann János életműve az informatika és a számítógépek világában

e) Kulturális örökség
24. A táncház módszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje
25. Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás modellje
26. Solymászat mint élő emberi örökség
27. A Matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája
28. Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út
29. Hollókő ófalu és környezete
30. Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete
31. Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta
32. Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője
33. Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj
34. A Tokaji történelmi borvidék kultúrtája
35. Herendi porcelán
36. Magyar operett
37. Kassai-féle lovasíjász módszer
38. Halasi csipke
39. Kalocsai népművészet: írás, hímzés, pingálás
40. 100 Tagú Cigányzenekar - A zenekar világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata
41. Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka
42. Klasszikus magyar nóta
43. Zsolnay Kulturális Negyed
44. Tárogató
45. Vizsolyi Biblia
46. IX-XI. századi Magyar íj

f) Sport
47. Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve

g) Természeti környezet
48. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai

h) Turizmus és vendéglátás
49. Karcagi birkapörkölt
50. Gundel örökség - Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége és a Gundel Étterem

Kategória: Könyv, kultúra

2018-02
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728