Újkígyós város telepítésének 200. évfordulóját ünnepelte
Betűméret állítása:

Újkígyós város telepítésének 200. évfordulóját ünnepelte

Nagyszabású programsorozattal ünnepelte telepítésének 200. évfordulóját. Az alkalmon megszentelték a jubileumi év alkalmából készített zászlót, valamint időkapszulát helyeztek el a templom falában.

Sebestyén Péter marosvásárhelyi római katolikus plébános hirdette Isten igéjét a szentmise alkalmából, azonban nem emiatt volt igazán különleges ez a vasárnap a város életében. Az újkígyósi óvodások rövid műsorával vette kezdetét a szentmisét követő jubileumi alkalom. Ezt követően ünnepi szónokként Vantara Gyula országgyűlési képviselő a büszkeséget és a sikert hangsúlyozta, hiszen hosszú utat tett meg napjainkig a település.

-200 évvel ezelőtt egy elnéptelenedett, kihalt tájon az akkori földek birtokosai és a Szeged környékéről jött szász telepesek eldöntötték, hogy itt új életet kezdenek, számukra ez egy nagy utazás volt, hiszen teljesen új környezetben kellett megélni, megmaradni, és ahogyan látjuk szépen sikerült ez a folyamat az utódoknak is, akik gondozzák, ápolják az emlékeket – fogalmazott Vantara Gyula országgyűlési képviselő.

A 200 éves évforduló alkalmából egész éves programsorozatot indított a város, ennek kiemelkedő pontja volt ez az ünnepség, hiszen az alapítás időpontja az árendás szerződésben foglalt 1814. szeptember elsejei dátum. A jubileumi év alkalmából egy különleges zászlót is készítettek, amelyet ebből az alkalomból meg is áldottak. Az ünnepség záró akkordjaként megtöltöttek egy időkapszulát, amelyben főként a helyi értékeket szimbolizáló tárgyak kaptak helyet.

-200 éve itt él Újkígyós népe, Gróf Wenckheim József Antal jóvoltából, hiszen ő hívta ide a kígyósi népet, dolgozni jöttek, ez tartotta meg elsősorban, emellett a munka szeretete, a kiváló föld, az Istenbe vetett hit, azok az értékek, amelyekre lehetett eddig is építeni és lehet a jövőt is építeni – emelte ki Szebellédi Zoltán polgármester.

Az időkapszulát a templom falában, egy emléktábla mögé helyezték el, amelyet leghamarabb 100 év múlva nyithatnak fel az utódok.

 

Kategória: Szabadidő

2018-02
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728