A megyében is gyűjtik a nemzeti értékeket
Betűméret állítása:

A megyében is gyűjtik a nemzeti értékeket

Három olyan Csongrád megyei településen – Algyőn, Deszken és Szatymazon – szerveztek az elmúlt héten kiállítással egybekötött előadást, ahol még nincs települési értéktár.

A hungarikumtörvényt 2012 áprilisában fogadta el az Országgyűlés. A Közélet Alapítvány Hungarikum Ünnep a Dél-alföldön című rendezvénysorozatán három Csongrád megyei településen – Algyőn, Deszken és Szatymazon – szervezett a múlt héten kiállítással egybekötött előadást, ahol még nincs települési értéktár.
A települési önkormányzatok Települési Értéktár Bizottságot hozhatnak majd létre, amelynek feladatai közé tartozik a településen fellelhető nemzeti értékek azonosítása, összegyűjtése, valamint azok megyei értéktárba küldése.

– Nálunk még gyerekcipőben jár a dolog. Benyújtottuk a pályázatot, és a képviselő-testület megválasztotta a helyi értéktár bizottságot. Az ő feladatuk lesz a helyi értékek összegyűjtése – mondta Aklan Anikó, a szatymazi önkormányzat pályázatírója. – A legfontosabb, hogy a szatymazi barack kiemelt helyen szerepeljen. Nem titkolt vágyunk a gyümölcs hungarikummá minősítése. A Fehér-tó egy része is itt található, Dankó Pista Szatymazon nősült. A Postakocsi csárda környéke a török időkig visszavezethető megállóhely volt – sorolta a helyi értéktárba illő nevezetességeket a szakember.
– Nagyon komolyan vesszük a kérdést – jelentette ki a Gubacsi Enikő. Algyő alpolgármestere elmondta, a január 22-i képviselő-testületi ülésen tárgyalnak a helyi értéktár kialakításáról, azután alakul meg a bizottság, amely az algyőiek javaslatait meghallatva mérlegel majd. – Tavaszra várható döntés, előre nem szeretnék erről nyilatkozni – mondta az alpolgármester.

 

Kategória: Könyv, kultúra

2018-02
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728