Egy csipetnyi Olaszország Újkígyóson
Betűméret állítása:

Egy csipetnyi Olaszország Újkígyóson

 

Újkígyósra látogatott az olasz nagykövet. Az olasz nemzeti himnusz dallamai pénteken este csendültek fel a Cz. Kiss Rendezvényház nagytermében, jelezvén, hogy kezdetét vette a Kígyósi advent 2015 elnevezésű programsorozat harmadik állomása, melynek keretében egy, Abruzzo tartományban készült fotókból álló tárlatot nyitott meg Maria Assunta Accili.

Az olasz nagykövet, Maria Assunta Accili a polgármester, Szebellédi Zoltán meghívásának eleget téve látogatott el Újkígyósra. A program időrendje mintegy másfél órás késést szenvedett, a publikum ennek ellenére példásan türelmesen várakozott.

Ahogyan a nagykövet asszony megfogalmazta: „A polgármester igazi úriember, hiszen magára vállalta, hogy miatta késik a rendezvény, azonban valójában ő az oka a csúszásnak, hiszen az idevezető úton váratlan akadály adódott, nagy volt a köd, ezért csak lassan tudtak haladni.”

Maria Assunta Accili újkígyósi látogatása alkalmával elsőként egy protokolláris eseményen, hivatalos megbeszélésen vett részt. A polgármesteri hivatal tanácskozó termében folytatott tárgyaláson a további lehetséges együttműködés, kapcsolatteremtés részleteiről esett szó, ahol Gajda Róbert kormánymegbízott, Zalai Mihály a megyei közgyűlés elnöke és Vantara Gyula a térség országgyűlési képviselője mellett természetesen a város vezetője is jelen volt. A nagykövet asszonyt a megbeszélés után kérdeztük.

– Ez egy olyan kapcsolat Olaszország és Magyarország, illetve Abruzzo és Békés megye és azon belül is Újkígyós között, amit még szeretnénk felépíteni, megerősíteni – mondta el Maria Assunta Accili, hozzátéve, az első lépést Szebellédi Zoltán tette meg, amikor meghívta, hogy látogasson el a városba. Először az jutott eszébe, hogy van már egy kész kiállítás, amit el tudnak hozni, s meg tudják mutatni – tette hozzá, kiemelve: a második lépés egy gazdasági tanulmány elkészíttetése lehet, hiszen a kulturális kapcsolatfelvételt többnyire gazdasági közeledés követ.

– A szakértőnk megvizsgálja, feltérképezi a térségben rejlő lehetőségeket, egyfajta előkészítő anyagot állít össze az olasz vállalkozók számára – ismertette kérdésünkre. A nagykövet azt is elmondta, hogy járt már Békés megyében, méghozzá Orosházán, de Újkígyósra most először látogatott el. Az első benyomásairól szólva azt közölte, nagyon szimpatikus neki ez a szép vidék, sok-sok mezőgazdasági terület található ebben a régióban, emellett civilizált és rendezett körülményeket talált.

 

Szebellédi Zoltán polgármester köszöntő beszédét olasz nyelven kezdte, majd magyarul folytatta. Mint ismertette, a rendezvényház emeleti termeiben megtekinthető fotó kiállítás művészi szintű darabjai a Közép-Olaszországban, Rómától keletre található Abruzzo tartomány mindennapjaiból mutatnak be egy-egy részletet.

Olaszország és Magyarország között az emberek szintjén sok kapcsolódási pont van – hangsúlyozta a városvezető, aláhúzva, hogy ez Újkígyóst is érinti.

Mint fogalmazott: a ma még elenyésző gazdasági kapcsolatok mellett a turizmus az egyik fő kapcsolódási pont. Sok magyar utazik Olaszországba, de ők is szívesen jönnek ebbe a térségbe is, például a vadászturizmus kapcsán – mondta. Ezeket a kapcsolatokat szeretnék bővíteni, s ehhez remek alkalmat biztosított ennek a tárlatnak a bemutatása, illetve az azt követő hangverseny is.

Végül kiemelte, sokszor megtapasztalták már, hogy Újkígyóson is csak akkor lehet előre jutni, ha közös akarat, közös cselekvés és összefogás van, s az Európát napjainkban szorító problémákra is csak az összefogás, a közös cselekvés biztosíthat valódi megoldásokat.

A budapesti olasz kulturális központ által összeállított tárlat január 31-ig tekinthető meg térítésmentesen Újkígyóson, a Cz. Kiss Rendezvényház emeleti termeiben.

Kategória: Szabadidő

2018-02
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728