Pálos konferencia a Gál Ferenc Főiskolán
Betűméret állítása:

Pálos konferencia a Gál Ferenc Főiskolán

Magyarországon jelenleg 24 férfi szerzetesrend, 47 női szerzetesrend, emellett 22 egyéb “megszentelt életet élő” társaság, társulás, csoport működik, amelyek a 2015-ös év során több országos, egyházmegyei és rendi, regionális szintű programmal, projekttel készülnek. 2015, amit Ferenc pápa a Megszentelt Élet Évének hirdetett, s amit hazánkban a Szerzetesek Évének is neveznek alkalmat adott arra, hogy a szegedi Gál Ferenc Főiskola nemzetközi konferenciának adjon otthont a pálos rendek történelmének áttekintéséről.

A pálos rend az egyetlen fennmaradt magyar alapítású férfi szerzetesrend, tagjai Szent Pál első remete követői. A nemzetközi rendtörténeti konferencia alaptémáját Gyöngyösi Gergely pálos szerzetes Decalogus címmel 1516-ban latinul kiadott műve adta, amely most készült el magyar fordításban. A konferencia apropóját a jubileum adta, hiszen közel 500 éve, hogy nyomtatásban is megjelent ez a tíz prédikációt magában foglaló könyv – mondta portálunk érdeklődésére Horváth Gábor egyháztörténész, a főiskola Egyháztörténi Tanszékének vezetője. A kötetből egykor 260 példány készült, ma azonban csak egyetlen kiadás található a Biblioteca Apostolica Vaticanában. Később Krakkóban is megjelent 1532-ben, de ebből is csak egy kötet maradt fenn az utókornak, melyet ma a Szabó Ervin Könyvtárban őriznek.

A nemzetközi konferencia előadóinak sorában köszöntötték Janusz Zbudniewek lengyel egyháztörténészt, pálos szerzetest, aki 20 éve fordította le a Decalogust lengyelre. Hazánkban Szabó Ádám, a Gál Ferenc Főiskola doktorandusz hallgatójának munkáját dicséri a magyar nyelvű fordítás, aki Horváth Gábor mentori iránymutatása alatt végezte a hiánypótló munkát. A tudományos előadásokat Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora nyitotta meg, aki köszöntőbeszédében azt mondta, a tudomány segítségével védik és ápolják a keresztény kultúra gyökereit.

A szeptember 23-i egész napos program tematikáját három részre osztották a szervezők, így a délelőtt folyamán a középkori, majd kora délután a pálos rend újkori és jelenkori történetéről tartottak előadást a szakemberek. Előadást tartott többek között Sarbak Gábor irodalomtörténész, a Szent István Társulat elnöke, Prokopp Mária művészettörténész, Janusz Zbudniewek és Puskás Antal pálos szerzetesek, Szabó Ádám, valamint Horváth Gábor egyháztörténészek. A konferencia levezető elnöke Barna Gábor professzor, az SZTE tanszékvezetője volt.

Kategória: Egyházi hírek

2018-02
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728