"Vadrezervátum" Derekegyházán
Betűméret állítása:

"Vadrezervátum" Derekegyházán

 

Napnyugtakor vagy hajnalban az úttestről is jól látni, ahogy Derekegyház határában nagy csapatban legelnek a dámszarvasok. Nem zavarja őket sem az autók zaja, sem pedig a fotózás. Kicsit beljebb találtunk szelíd gímszarvast és kunyeráló vaddisznókat is. De miért vannak kerítéssel körbevéve?
Vass Sándor a Dalerd Zrt. vezérigazgatója volt. Nyugdíjba vonulásakor elhatározta, hogy megvalósítja dédelgetett álmait.

– Szegedi vagyok, de a munkám során nagyon megtetszett Derekegyház és környéke. Itt találtam egy olyan területet, ahol megvan minden ahhoz, amit megálmodtam: vízfelület, legelő, erdő és szántó. A „birtokot" pályázati forrásból és saját erőből szépítgetem, építgetem. Még nincs kész. Hat évvel ezelőtt zárttéri vadtartásra is kaptam engedélyt, ezért van kerítés. Az erdő és a legelő elsődleges szerepe a vadgazdálkodás. Vásároltam dámborjakat, muflon jerkéket és kosokat. A dámszarvas bikák már középkorúak, 5-6 évesek. Mintegy 50-en vannak. A tehenek és borjak száma pedig húsz körüli. Azokat lehet látni a Derekegyházra vezető közútról – mondta Vass Sándor.
A dámszarvasok, muflonok kerítéssel körbevett területen élnek, mintegy 60 hektáron. Van erdejük, legelőjük, vizes felületük.

– A kerítésnek nem rohannak neki, hiszen úgy nőttek fel, hogy ott van. Hatalmas a területük, a vadak életét élhetik, nem úgy érzik magukat, mintha állatkertben lennének. Az autók nem zavarják őket, és az embereket is megszokták. Olyan 50-60 méterről lehet figyelni őket – adott a dámvadakhoz „használati utasítást" Vass Sándor. Hozzátette, a helyiek gyalog, vagy biciklivel gyakran kijárnak megnézni az állatokat, sőt, osztálykirándulási időszakban is nagy a forgalom arrafelé, merthogy a szarvasokon és muflonokon kívül más látnivaló is akad.
– Van egy gímszarvas tehenünk, akinek sokféle nevet adtak a rajongói. Hívják Bambinak, Bimbinek. Minden névre hallgat. Kézhez szokott, úgy nőtt fel. Ha embert lát, szalad a kerítéshez egy kis simogatásért.
Vaddisznók is élnek Vass Sándor erdős, legelős, vizes területén. Bár sohasem éhesek, mégis mindig kunyerálnak. Ezt magunk is megtapasztaltuk. Barátkozásról csak akkor lehetett szó, ha bedobtunk egy kis kukoricát a kerítésen túli erdős területre. A vadpulykákat ellenben nem sikerült megpillantanunk. Rejtőzködők.

– Több halastavunk van, ahová szívesen járnak horgászni szerte az országból. A tavak a Károlyi grófok idejében létesültek. Kedvelik a vadkacsák, de más vízi- és énekesmadarak is. Vannak sirályok, partfutók, itt költött egy gólyatöcs is. Madárvonuláskor is kedvelt hely, hiszen van élelem és nyugalom az erőgyűjtéshez. Ez nem természetvédelmi terület, de gondoskodunk arról, hogy minden állat jól érezze magát ebben a környezetben.

Kategória: Zöld hírek

2018-02
Ke Sze Csü Szo Va
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728