Véget ért a 2014. július 1 és 2016. június 30 között zajló Vitalitás projekt
Betűméret állítása:

Véget ért a 2014. július 1 és 2016. június 30 között zajló Vitalitás projekt

Véget ért a 2014. július 1 és 2016. június 30 között zajló Vitalitás projekt

A Vitalitás - Helyi családokkal a vidéki települések életéért című projekt a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület által valósult meg 2014. július 1. és 2016. június 30. között. A program célja volt, hogy öt vidéki településen (Csongrád, Derekegyház, Kunszentmárton, Szatymaz és Újkígyós) helyi családok vezetésével közösségteremtő és értékálló programok valósuljanak meg a fent említett időszakban. Cél volt továbbá a helyi társadalmi aktivitás előmozdítása, a generációk közötti segítségnyújtás, az önkéntesség támogatása és olyan tanulási alkalmak (műhelymunkák, tréningek) megszervezése, mely a település minden generációjának hasznos lehet.


A programok vezetését és megszervezését egy, az adott településen élő aktív családra bíztuk, majd egy hat napos felkészítő képzést tartottunk. A családok munkáját kijelölt mentorok is segítették a projekt időtartama alatt; emellett különböző találkozókat biztosítottunk a helyi közösségek vezetőinek, ahol a problémákat meg tudták beszélni, egymásnak segítséget tudtak nyújtani.

A projekt kezdetén összesen 21 lakossági fórum került megrendezésre annak érdekében, hogy a helyiek igényeit és szükségleteit felmérhessük a később megvalósítandó eseményekhez. A projektben összesen 26 egynapos műhely valósult meg, melynek témáját az adott település tagjai választották meg. Így sor került fiataloknak szóló pályaorientációs vagy párválasztási műhelyre, a középkorúaknak a családról, munka világáról, annak nehézségeiről szóló műhelyekre, az idősebb generációt megcélzó aktív időskor műhelyre. A megvalósult műhelyek összesen 262 főt érintettek. A 7 megvalósított tréningünk 63 főt tudott bevonni változatos témákban, mint konfliktuskezelés, kommunikáció, civilmenedzsment, önkéntesség, hagyományos gasztronómia, egészséges életmód stb. A generációk együttélését segítve, és az önkéntes tevékenységeket népszerűsítve megrendezésre került, még 9 intergenerációs nap az 5 településen, mely a fiatalok, középkorúak és idősek közötti tapasztalatok, hagyományőrzési módok átadását könnyítette meg szervezett formában és elértünk 1176 főt. A 13 önkéntes akción 340 fő vett részt összesen. Ezek szintén segítették a generációk egymásra találását, a fiatalok megtanulhatták, hogyan tudnak valamilyen társadalmi probléma megoldásáért tenni helyi szinten. 


A program folyamán végig on-line tanácsadási rendszer működött honlapunkon, melyen a résztvevők kérdést tettek fel, így segítséget kaptak problémáikra önkéntesség, pályaorientáció, jogi és mentálhigiénés tématerületeken.


A két éves projekt eredményeképpen az adott településeken életerős közösségek jöttek létre. A projekt alatt 2112 főhöz jutottak el rendezvényeink. A derekegyházi és csongrádi koordinátorok munkáját szeretnénk kiemelni, hiszen egy következő családi közösségfejlesztő projektben közösen nyújtottuk be pályázatunkat és együtt kívánunk működni velük a továbbiakban is. Fontos eredmény, hogy a programnak köszönhetően létrejött a Vitalitás Egyesület Csongrádon.

Néhány kép a megvalósult események kapcsán:

 

Újkígyósi családi nap

Adventi készülődés Szatymazon

A kunszentmártoni városközpontban létrejött a „Mindenki kertje”

Vasútállomás felújítása Csongrádon.

Szemétszedés Derekegyházon

Kategória: Friss Infók

2018-04
Ke Sze Csü Szo Va
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30