Vitalitás
Betűméret állítása:

Vitalitás

A Vitalitás - Helyi családokkal a vidéki települések életéért című projekt a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület által valósul meg 2014. július 1. és 2016. június 30.-a között. A program célja, hogy öt vidéki településen (Csongrád, Derekegyház, Kunszentmárton, Szatymaz és Újkígyós) helyi családok vezetésével közösségteremtő és értékálló programok valósuljanak meg a fent említett időszakban. Minenképpen cél a helyi társadalmi aktivitás előmozdítása, a generációk közötti segítségnyújtás, az önkéntesség támogatása és olyan tanulási alkalmak (műhelymunkák, tréningek) megszervezése, mely a település minden generációjának hasznos lehet.

A programok vezetését és megszervezését egy, az adott településen élő aktív családra bízzuk egy hat napos felkészítő felkészítő képzés után. A családok munkáját egy kijelölt mentor is segíti a projekt időtartama alatt; emellett különböző találkozókat is biztosítunk a helyi közösségek vezetőinek, ahol a problémákat meg tudják beszélni, egymásnak segítséget tudnak nyújtani.

A projekt folyamán megvalósulnak településenként 4 alkalommal 1 napos műhelyek, melynek témáját az adott település tagjai választják meg. Ez lehet fiataloknak szóló pályaorientációs vagy párválasztási műhely, a középkorúaknak a családról munka világáról, annak nehézségeiről szóló műhelyek, esetleg az idősebb generációt megcélzó akív időskor műhely is. Ezen túl három napos tréningek kerülnek megszervezésre településenként két alkalommal. Ezeknek a témája is a műhelymunkákhoz hasonlóan nagyon változatos lehet, az adott településen élők választják meg. A generációk eggyüttélését segítve, és az önkéntes tevékenységeket népszerüsítve megrendezésre kerülnek még un. intergenerációs napok településenként két alkalommal, mely a fiatalok, középkorúak és idősek közötti tapasztalatok, hagyományőzési módok átadását könnyíti meg szervezett formában. Az önkéntes akciók, mely településenként három alkalommal lesznek megtartva, szintén segítik a generációk egymásratalálását, a fiatalok megtanulhatják, hogyan tudnak valamilyen társadalmi probléma ellen küzdeni helyi szinten. 

A program folyamán végig on-line tanácsadási rendszer működik honlapunkon, melyen a reésztvevők feltehetik felmerülő kérdéseiket, segítséget tudnak kapni problémáikra.

Az a célunk, hogy a két éves projekt végére az adott településeken életerős közösségek jöjjenek létre. A progam finanszírozási idején túl, akár helyi gazdasági forrásokat is bevonva, ezek a közösségek fennmaradjanak, a civil szerveződések bele tudjanak szólni saját közösségük életébe. A generációk kölcsönösen segíteni tudják egymást, egymástól tanulva, a jövőben is valódi közösségként tudjanak funkcionálni.

Kategória: vitalitás

2018-04
Ke Sze Csü Szo Va
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30